Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Lokalni referendum u Supetru na pragu neuspjeha: potreban je izlazak više od 2.000 birača

Lokalni referendum u Supetru na pragu je neuspjeha. Do zatvaranja glasačkih mjesta preostalo je nesto više od 90 minuta. Šest glasačkih mjesta, tri u Supetru te po jedno u Mircima, Splitskoj i Škripu, otvorenih u 7.00 sati bit će zatvoreno u 19.00 sati, kada će biti okončan prvi referendum u povijesti grada Supetra. Referendumsko pitanje glasi: “Želite li da odlagalište otpada ‘Kupinovica’, u vlasništvu Grada Supetra, postane odlagalište otpada ostalih lokalnih jedinica otoka Brača”.

Stanovnici grada Supetra i okolnih naselja, Splitske, Miraca i Škripa moći će iskoristiti svoje ustavno pravo i tako, kako stoji u pozivu vijećnika, “izravno odlučiti o svojoj ekološkoj sudbini, o svojoj budućnosti i budućnosti svojih naraštaja”. Na lokalni referendum pozivao je grad Supetar u više navrata, kao i gradski vijećnici na čiju je inicijativu i donesena odluka o lokalnom referendumu kojim bi se grad Supetar trebao izboriti da se otpad iz lokalnih zajednica ne odlaže na odlagalište “Kupinovicu” u vlasništvu grada Supetra. Grad Supetar je osim refereduma podnio zahtjev i Ustavnom sudu da se preispita odluka Ministarstva zaštite okoliša i energetike o zatvaranju ostalih odlagališta na otoku.

Prema neslužbenim informacijama, do 17 sati na glasačka mjesta izišlo je 1.258 birača, a što nije dovoljno za referendumski uspjeh. Da bi lokalni referendum bio uspješan, treba mu pristupiti 2.100 birača, odnosno 50 posto pus jedan birač, a čime se ostvaruje natpolovična većina onih s biračkim pravom.

lokalni referendum na području Grada Supetra započeo je danas, 9. lipnja, u 7.00 sati, a glasačaka mjesta, njih šest, i to tri u grtadu Supetru, te po jedno u Mircima, Splitskoj i Škripu, bit će zatvorena u 19.00 sati (foto: J. Bašić)

lokalni referendum na području Grada Supetra započeo je danas, 9. lipnja, u 7.00 sati, a glasačaka mjesta, njih šest, i to tri u gradu Supetru, te po jedno u Mircima, Splitskoj i Škripu, bit će zatvorena u 19.00 sati (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...