Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Lokalni referendum u Supetru nije uspio: nedostajalo nešto više od stotinu glasova

Lokalni referendum u gradu Supetru, održan u nedjelju, 9. lipnja, ipak nije uspio. Za njegov uspjeh nedostajalo je nešto više od stotinu glasova, točnije 137 birača. Naime, u popis birača za područje grada Supetra nalazi se upisano 4.198 osoba, a da bi lokalni referendum bio uspješan bilo je potrebno da na njega izađe 50 posto plus jedan birač. Zanimljivo, do 17.00 sati na šest otvorenih glasačkih mjesta, i to tri u gradu Supetru i po 1 u Mircima, Splitskoj i Škripu, izašlo je ukupno 1.258 birača, a do 18.30 sati 1.833 birača, što znači da je u 90 minuta na glasačka mjesta pristiglo 575 birača. Nažalost, do zatvaranja glasačkih mjesta, do 19.00 sati, referendumu nije pristupio dovoljan broj birača.

— Hvala svim građanima koji su danas izašli na referendum i sa 99,33 % potvrdili jednoglasan stav Gradskoga vijeća da ne želimo da se na naše odlagalište odlaže otpad sa cijeloga otoka. Nažalost, da bi odluka na referendumu bila obvezujuća bilo je potrebno da izađe još 137 birača. Nadam se da će gotovo jednoglasna volja građana biti potvrđena kroz odluku Gradskog vijeća, poručila je supetarska gradonačelnica Ivana Marković u osvrtu na rezultate izlaska na lokalni referendum, prvi u povijesti toga Grada.

— Moram istaknuti kako nisam razočarana rezultatom. Još se učimo demokraciji i ovo vidim kao tek jednu od lekcija na putu da postanemo aktivno i odgovorno društvo. Građane smo pozvali da nam se priključe u rješavanju bitnoga problema i građani su se odazvali našem pozivu na što sam iznimno ponosna, istaknula je u svojoj objavi na facebooku.

Poziv građanima da izađu na lokalni referendum uputili su i gradski vijećnici na čiju je inicijativu i jednoglasno donesena odluka o lokalnom referedumu kojim se grad Supetar htio izboriti da se otpad iz lokalnih zajednica ne odlaže na “Kupinovicu”, odlagalište u vlasništvu Grada.

Preostaje da se Grad izbori za povoljno rješenje i pravnim putem, odnosno ustavnom tužbom koja se priprema Ustavnom sudu, a kojom će Grad tražiti da se preispita je li odluka Ministarstva zaštite okoliša i energetike o zatvaranju ostalih odlagališta na otoku legalna i ustavna. Sada će trebati čekati do pravorijeka suda. Supetarska gradonačelnica već je optužila navedeno ministarstvo za, kako kaže, nasilno miješanje u planove gospodarenja otpadom Jedinica lokalne samouprave. Inicijativu za organiziranjem lokalnoga referenduma nadležni ministar Tomislav Ćorić ocijenio je, gostujući na Novoj TV, deplasiranom, a za gradonačelnicu izjavio da se bavi politikanstvom.

lokalni referendum u gradu Supetru ipak nije uspio: nedostajalo je nešto više od stotinu glasova (foto: J. Bašić)

lokalni referendum u gradu Supetru ipak nije uspio: nedostajalo je nešto više od stotinu glasova (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...