PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

MARATON U BOLU Više od pet sati trajala sjednica Općinskoga vijeća. Brojna vijećnička pitanja upućena načelniku. Podnesen izvještaj odbora za hortikulturu, a vijećnici odlučivali i o brojnim molbama koje su stigle na Općinsko vijeće. Jedan se dopis vijećnicima u Bolu ipak nije svidio

Prva sjednica Općinskoga vijeća općine Bol u ovoj godini održana je u utorak, 11. veljače, u zgradi općine Bol pod predsjedanjem Matka Bakovića (HDZ), a u radu sjednice toga vijeća sudjelovao je i načelnik Tihomir Marinković (SDP).

I dok su vijećnici u svoje stolice sjeli u 18.00 sati, njih su napustili tek oko 23.20 sati, pa se s pravom održana sjednica može nazvati maratonskom. Sjednicu su obilježila brojna prekidanja vijećnika u tijeku rasprave, neki su vijećnici uporno uzimali riječ bez odobrenja predsjednika vijeća, bilo je i žustrih tonova, a jedan je vijećnik zaradio opomenu predsjednika vijeća zbog sustavnoga ometanja govornika.

Samo za dnevni red, izvješće načelnika i vijećnička pitanja potrošeno više od dva sata
Zanimljiv je i podatak da je vijećnicima samo za utvrđivanje dnevnoga reda, izvješće načelnika i odbora za hortikulturu predsjednika Marjana Marjanovića te vijećnička pitanja u tzv. aktualnom satu trebalo više od dva sata. Prvi se “problem” javio kod prijedloga oporbenoga vijećnika Ivice Šćepanovića da se u dnevni red uvrsti i molba Dina Pešutića; neki su vijećnici dobili tu molbu, a neki nisu, a zatim i da se u dnevni red uvrsti pitanje studentice Estere Peruzović koja se ranije, preko odvjetničkoga ureda, već obratila prigovorom Općinskom vijeću zbog odluke načelnika o uskraćivanju studentske stipendije. O tome je već bilo riječi na vijeću, ali se tada nije donosila odluka. Načelnik je pristigli prigovor studentice tada komentirao riječima: “Bez obzira na dokumentaciju, obitelj je odselila i ne živi u Bolu” i ostao pri odluci da uskrati stipendiju studentici Peruzović.

Pred vijećnicima brojne molbe
Osim toga, u dnevni red sjednice bile su uvrštene i pristigle molbe, a pred vijećnicima se našao i dopis nepoznatoga pošiljatelja koji se odnosi na poslovanje Športskoga društva Bol i financiranje sportskih aktivnosti na području Bola, a koji je osim vijećnicima upućen i medijima koji prate rad Općinskoga vijeća u Bolu, među kojima je i portal BRAČ danas. Taj se dopis nije svidio nekim vijećnicima, koji se u njemu spominju, a zbog njega se i održala duga rasprava do samoga završetka sjednice vijeća. Nije poznati tko stoji iza dopisa, ali prema sadržaju upućuje na roditelja i nekoga kome je dobro poznato s koliko se sredstava financiraju iz općinskoga proračuna sportske aktivnosti bolske djece, prije svega škola nogometa.

Uskoro kreću radovi u naselju Murvica
U svojem redovitom izvještaju bolski načelnik Marinković upoznao je vijećnike da uskoro kreću radovi oko realizacije odvodnje i instalacije u naselju Murvica. Pojasnio je da je za početak radova upisan 17. veljače. Napomenuo je, nadalje, da su u tijeku pripreme za nadolazeću turističku sezonu. Posebno je istaknuo uređenje i postavljanje sustava automatske naplate parkinga.

O zabrani sidrenja oko plaže Zlatni rat
Vijećnike je upoznao i s odlukom koja dolazi iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture a kojom će se zabraniti sidrenja oko plaže Zlatni rat kako bi se zaštitilo podmorje i podmorske instalacije. O tome je bilo riječi na sastanku koji je održan u Ministarstvu, a kojemu je, uz ostale, nazočio i bolski načelnik. Osim zabrane sidrenja na Zlatnom ratu, ozbiljna pitanja bit će usmjerena sigurnosti na moru, posebno kupača, istaknuo je Marinković, napomenuvši da će se nabaviti i gliser koji bi trebao pomoći u održavanju reda na tom prostoru.

Očekuje se ishođenje građevinske dozvole
Načelnik je izvijestio vijećnike i o lokaciji za novo groblje, o čemu određeni vijećnici redovito postavljaju pitanja na vijećima. Treba podsjetiti da je još na 8. sjednici vijeća, održanoj 4. prosinca protekle godine, načelnik Marinković upoznao članove Općinskoga vijeća da se uskoro očekuje ishođenje građevinske dozvole, a nakon toga će se pokrenuti postupak za izbor izvođača radova. Sam početak gradnje groblja, kako je rekao načelnik, moguć je i prije početka turističke sezone.

Prihod inicijative Božićni grad ide u humanitarne svrhe
Načelnik je informirao vijećnike da je inicijativa Božićni grad podnijela izvješće općini Bol. Prema tom izvješću, ostvaren je prihod od 80 tisuća kuna koji će se, kako je najavljeno, usmjeriti u humanitarne svrhe. Vijećnike je podsjetio da od 1. ožujka u Bolu počinje novi sustav odvožnje otpada, dodavši da će se otpad umjesto na “Košer” odvoziti na gradsko odlagalište “Kupinovica” iznad Supetra.

Mirko Perić: Sanacija će biti obavljena do početka sezone
Marinković je izvijestio da je zbog oštećenja rive od podruma do Taverne o svemu upoznata Lučka uprava splitsko-dalmatinska, o čemu je podrobnije informacije prenio Mirko Perić, direktor “Grabova rata”, komunalnoga poduzeća u Bolu. Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da radove izvede Bol uz priznanje troškova ili da se napravi kompletna sanacija, a što bi, kako je rekao, bio složeniji zahvat. — Dopis je upućen Lučkoj upravi, čekamo odgovor, poručio je Perić, obećavši da će sanacija rive biti dovršena do početka sezone.

Tihomir Marinković: Tražimo dozvolu vlasnika da nam odobri sanaciju
Načelnik Marinković pojasnio je da je riva u Bolu lučko područje i u nadležnosti Lučke uprave. — Mi, prije svega, tražimo dozvolu vlasnika da nam odobri investiciju i da se uđe u kvalitetnu sanaciju. Ako do toga ne dođe, onda ćemo to napraviti mi, ali će početi borba za priznavanje troškova, istaknuo je načelnik. Naglasio je da bi se, prema informacijama iz Županije, s prvom fazom radova na izgradnji luke Bol trebalo početi krajem godine, a s drugom sljedeće godine.

Potrebe DVD–a stavljene su u plan nabave i Općinsko vijeće donijelo je odluku
Vijećnik Mate Petrić zapitao je načelnika zašto o novom vatrogasnom vozilu koje je nabavljeno za potrebe Dobrovoljnoga vatrogasnoga društva u vrijednosti od 1,6 milijuna kuna, nije prethodno upoznato Općinsko vijeće. — Kroz procjenu Društva obavljeni su razgovori i konzultacije o određenim potrebama za to Društvo. Te su potrebe stavljene u plan nabave i Općinsko vijeće je donijelo takvu odluku. Pitate za ono za što znate da se dogodilo legalno, i to kroz sustav. Vodstvu vatrogasnoga društva novo vatrogasno vozilo bilo je potrebno, poručio je načelnik, podsjetivši da je o tom pitanju na Općinskom vijeću bilo govora najmanje tri puta.

Tihomir Marinković: Očekujem kompletno izvješće o školi plivanja
Isti vijećnik zapitao je i što je s izvješćem božićno-sportskoga programa na Poljani. Načelnik je odgovorio da je Općina zaprimila izvješće inicijative građana Božićni grad koje će biti objavljeno, dok izvješće o sportskom programu na Poljani, koje će također biti objavljeno, još uvijek nije dostavljeno Općini. Napomenuo je i da očekuje kompletno izvješće o školi plivanja.

Ivica Šćepanović: Zahtjevam da se odmah krene u demontažu postojećega štanda na tržnici
Nezavisni vijećnik Ivica Šćepanović opetovao je pitanje uređenja bolske tržnice, posebno nakon odluke obitelji Mikulić da se više neće baviti pružanjem usluga. — Zahtjevam da se odmah krene u demontažu postojećega štanda, ako obitelj Mikulić na tom pazaru više neće raditi. Nek se uspostave kontakti i krene u premještanje štandova na primjerenije mjesto. Sadašnja tržnica ruglo je Bola, skupljalište amonijaka, čikova i boćica pića, oštar je bio Šćepanović, tražeći da se tržnica što prije uredi. Nije ni dovršio svoje izlaganje, a vijećnik Petrić ga je bez prethodnoga odobrenja predsjednika Vijeća prekinuo. — Još nisam gotov. Predsjedniče, uvedite red na sjednici, zatražio je Šćepanović, nakon što je zaiskrilo među vijećnicima.

Nova tržnica i ribarnica planirani u projektu hotela “Park”
Načelnik Marinković pojasnio je da će se nakon odlaska obitelji Mikulić s tržnice trebati raspisati natječaj za prodaju voća i povrća, a natječajem će biti određeno da osoba treba raditi cijelu godinu. Podsjetio je kako je u projektu hotela “Park” predviđeno da se u podrumu hotela osigura prostor za tržnicu i ribarnicu s hladnjačom. Uz to je najavio da će sljedećih dana obaviti i razgovor s hotelijerom Jakom Andabakom.

Vijećnik Petrić predložio je da se štandovi izmjeste kako bi se sadašnji prostor oslobodio. — Ne možemo ništa maknuti bez vlasnika, odgovorio je vijećniku Marinković, dodavši kako ne može utjecati na odluku vlasnika koji, kako je dodao, “vrši pripremu prodaje svojih vrijednosti”.

Koncesionar komunalnoga miješanog otpada je Supetar
Vijećnica Nataša Paleka Jakšić zapitala je što je s kantama za otpad i s novim cijenama odvoženja otpada. — Građani koji nemaju mogućnost dovesti kantu, dobit će čip karticu i odvoditi svoje smeće u kontejnere koji su za to predviđeni, odgovorio je Marinković, pojasnivši kako je donesena konačna odluka da koncesionar prihvata komunalnoga miješanoga odluka bude Supetar. Napomenuo je kako je o tome bilo riječi na nedavnoj koordinaciji bračkih načelnika. Poručio je vijećnicima da su jedinice lokalne samouprave u obvezi poštivati odluku Ministarstva zaštite okoliša i energetike prema kojoj će odlagalište otpada otoka Brača biti “Kupinovica” umjesto dosadašnjega “Košer”.

Uskoro natječaj za novoga komunalnog redara
Vijećnica Katarina Marčić istaknula je da je zatražila od Općine popis zahtjeva za naknadu za novorođene, odobrene i odbijene, te popis natječaja na koje je Općina aplicirala u posljednjih pet godina. Načelnik je obećao pisani odgovor vijećnici. Ujedno je upoznao vijećnike da će Općina uskoro objaviti natječaj za novoga komunalnog redara nakon što je dosadašnji zatražio sporazumni prekid radnoga odnosa.

Porez na vikendicu od 15 kuna po kvadratnom metru
Vijećnici su jednoglasno prihvatili sufinanciranje katastarske izmjere i obnove zemljišne knjige na području općine Bol s Državnom geodetskom upravom, a donijeli su odluku o načinu sufinanciranja aktivnosti u postupku obnove zemljišne knjige za k.o. Bol s općinskim sudom u Splitu. Bilo je riječi i o porezima općine Bol. Pročelnik Stipe Karmelić pojasnio je da je novost u tome što će Boljani koji ne žive stalno u Bolu, a imaju vikendicu koju su naslijedili, plaćati porez od 15 kuna po kvadratnom metru, umjesto 5 kuna po kvadratnom metru, kako su plaćali do sada.

Spremačici u vrtiću povećanje plaće, a komunalnom redaru smanjenje
Vijećnici su donijeli i odluku o povećanju koeficijenta za spremačicu u Dječjem vrtiću “Mali princ”. Prema riječima bolskog načelnika, plaća će spremačici biti povećana za 10 posto. Isto tako, izmijenjen je i koeficijent za komunalnoga redara. Dosadašnji komunalni redar imao je koeficijent 3.10, dok će novi imati 2.80.

prva, maratoska, sjednica Općinskoga vijeća općine Bol u 2020. godini trajala je od 18.00 do 23.20 sati, a održana je u utorak, 11. veljače, u zgradi općine Bol (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...