Ante Pranić, kandidat za župana Splitsko-damatinske županije, u kratkom video prikazuje svoju najveću snagu na predstojećim izborima - tim za promjene.
"Naša snaga su ljudi! Dokazani pojedinci spremni pokrenuti promjene u našoj županiji. Pojedinac može puno, tim može sve. Pogledajte naš zajednički spot i izađite na izbore u nedjelju. Pokrenimo promjenu u Splitsko-dalmatinskoj županiji zajedno."

Dosta je
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Marjan Marjanović: Problemi nastaju kada naknadu zatraže osobe koje su prijavljene u Bolu, ali stvarno ne žive u Bolu. Odbor za socijalnu skrb odbio četiri zahtjeva za isplatu naknade za novorođenu djecu

Odbor za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu općine Bol proteklih je dana raspravljao o tome kako sprječiti zloporabu naknada koje se isplaćuju iz općinskoga proračuna.

Radi se prije svega o naknadama za novorođenu djecu. Nije tajna da se Općini sa zahtjevom za naknadu za novorođenu djecu javljaju i osobe koje imaju prijavljeno prebivalište na području općine Bol, ali stvarno ne žive u Bolu.

Portal BRAČ danas već je pisao o tome kako je načelnik Bola Tihomir Marinković osporavao nekim studentima s područja općine Bol pravo na stipendiju, i to nakon što je posebno povjerenstvo utvrdilo da kandidati ispunjavaju uvjete za isplatu stipendija jer su dostavili traženu dokumentaciju i potvrde.

Odbor daje pomoći za bolesti prema saznanjima
Na problem isplata nekih naknada ukazao je nedavno i na sjednici Općinskoga vijeća u Bolu Marjan Marjanović, predsjednik Odbora za socijalnu skrb. Pojašnjenje cjelokupne situacije zatražili smo od Marjanovića, ali nam je odbio ponuditi odgovore na naša pitanja te nas je uputio na Općinu Bol. Iz bolske općine potvrdili su da su u 2020. godini održane dvije sjednice Odbora za socijalnu skrb. — U 2020. godini zaprimili smo 2 zahtjeva za isplatu pomoći radi bolesti, ali odbor daje pomoći za bolesti prema saznanjima, jer većina ljudi nije spremna pisati molbe za primanje socijalne pomoći, pojasnio je za BRAČ danas pročelnik u Općini Bol Stipe Karmelić.

Prema osobnoj iskaznici žive u Bolu
Predsjednik odbora Marjanović rekao je na Općinskomu vijeću da je na prošloj sjednici Odbora za socijalnu skrb donesena odluka o dodjeli 360 uskrsnica bolskim umirovljenicima. No pravi se problemi javljaju kod naknada za novorođene. — Na odboru smo puno raspravljali o tome. Problem nastaje kada naknadu zatraže osobe koje ne žive u Bolu. Prema osobnoj iskaznici osobe žive u Bolu. Službeni dokumenti to dokazuju. Ali s druge strane, svi znamo da ne žive u Bolu. Na odboru su svi članovi digli ruku protiv odluke da se nekima isplati naknada, rekao je, između ostaloga, vijećnicima Marjanović. Nezavisna vijećnica Katarina Marčić pitala je prvoga čovjeka toga odbora Marjanovića koje zaključke je donio Odbor za socijalnu skrb. Marjanović je iznio mišljenje kako bi kroz porez i plaćanje obveza trebalo provjeriti živi li osoba koja traži naknadu stvarno u Bolu. Dodao je kako je odbor zauzeo stav da se naknade isplaćuju samo stvarnim stanovnicima Bola. U raspravu se uključio i vijećnik Mate Petrić iznijevši kako je nužno mijenjati postojeći Pravilnik. — Bogata smo općina u odnosu na druge, neka se podijeli naknada, rekao je Petrić.

Karmelić: Mene bi bilo sram napisati molbu
Pročelnik Karmelić istaknuo je da je Pravilnik o socijalnim davanjima odličan, ali ga samo treba poštivati i primjenjivati. Naglasio je kako se naknade jednokratno isplaćuju samo za prvo i drugo dijete, dok se 30.000 kuna određenih za treće dijete ne isplaćuje jednokratno, već u tri rate. Mene bi bilo sram napisati molbu, komentirao je Karmelić, osvrnuvši se na neke pristigle zahtjeve. Vijećnik Ivica Šćepanović istaknuo je kako je postojeći Pravilnik nedorečen te nije definirao kako će povjerenstvo jednostavnim zahtjevom od porezne uprave doći do dokumenta i time rješiti pitanje. Mi to u pravilniku nemamo precizirano. Ako je povjerenstvo raspravljalo o zahtjevima, onda je važno da to isto Povjerenstvo u određenomu roku izvijesti podnositelja molbe. Što će stranka nakon toga poduzeti, to je odluka stranke. Moramo zaštiti rad Povjerenstva, Općinskoga vijeća, ali i interes Općine Bol, poručio je, uz ostalo, Šćepanović. Pročelnik Karmelić odgovorio je kako se može odgovoriti na molbu podnositeljima zahtjeva, ali s obzirom da se Odbor za socijalnu skrb sastaje godišnje jednom ili dva puta stranka bi, pojasnio je, dobila odgovor nakon nekoliko mjeseci.

Ove godine isplaćeno 167.000 kuna naknada za novorođenu djecu
Za novorođenu djecu u 2020. godini, prema riječima pročelnika Karmelića, zaprimljena su 13 zahtjeva. — Odbor je odbio 4 zahtjeva za potporu za novorođenu djecu. Svi zahtjevi za pomoć za bolest su prihvaćeni, odgovorio je za BRAČ danas pročelnik. Zatražili smo i podatke o tome koliko je isplaćeno proračunskih sredstava do 30. studenoga ove godine za novorođenu djecu. — U 2020. godini do 30. studenoga isplaćeno je 167.000 kuna po osnovi naknada za novorođenu djecu. U 2019. godini isplaćeno je ukupno 223.000 kuna po toj osnovi, odgovorili su nam iz bolske općine. U toj Općini, treba dodati, za prvo dijete isplaćuje se 7.000 kuna, za drugo 15.000 kuna, za treće 30.000 kuna, a za svako sljedeće naknada se uvećava za 30.000 kuna u odnosu na iznos koji je isplaćen za prethodno dijete. Sadašnje naknade za novorođene u Bolu primjenjuju se od 26. veljače 2016. godine, a odluku o iznosima donijelo je Općinsko vijeće.

Predsjednik Odbora za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu Općine Bol Marjan Marjanović (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...