Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Mate Mladina ne može vjerovati onomu što je doživio: “Pa zar je moguće da postoji netko toliko zločest”

Mate Mladina iz bračkoga Crvenoga križa, humanitarac, dobrotvor i organizator, ovih se dana svesrdno zauzeo zajedno s volonterima oko prikupljanja pomoći na otoku za stanovnike stradale u nedavnom razornom potresu na području Sisačko-moslovačke županije.

Javnosti je Mladina postao poznat po organizaciji prosvjeda Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju “Brački pupoljci” koji je održan u srpnju prošle godine u supetarskoj trajektnoj luci, a kojim je udruga izborila da se djeci s teškoćama u razvoju osigura besplatni trajektni prijevoz do kopna i nazad.

Brački Crveni križ proteklih dana stavio se u stanje pripravnosti za odlazak na područje pogođeno potresom. Predstavnici bračkoga Crvenoga križa uputili su se u razorena područja kako bi pružili pomoć ostalim djelatnicima Hrvatskoga Crvenog križa u skrbi prema unesrećenim stanovnicima.

No, jedan je događaj na terenu jako rastužio Matu Mladinu. Njegovo pismo prenosimo u cijelosti.

— Svi oni koji me znaju, znaju da iskreno živim ideju pomoći ljudima, svima u potrebi. One koji misle drugačije od uvoda ljubazno molim da preskoče daljnji tekst. Upravo, sa terena. Nakon puta od 500 km, nakon kratke prijave nadležnima iz Hrvatskoga Crvenoga križa iz kombija ulazimo direktno u skladište, pomažemo sortiranje hrane.

Bez razmišljanja odlazimo na adresu
Dobijamo poziv nadležnih i odlazimo na teren. Nakon dostave hrane, odjeće, deka i ostaloga na više lokacija dobijamo poziv na udaljeno selo, gdje “žena panično i histerično viče kako ih nitko nije obišao do sad, a treba im svega”. Bez razmišljanja punimo kombi, uzimamo hranu, higijenske potrepštine, deke, grijalice, vodu i odlazimo na adresu. GPS (mobitel navigacija) pokazuje 45 km udaljenosti. Putevima revolucije nakon 57 minuta dolazimo na lokaciju. Probijamo se kroz blato do starijega bračnoga para u autu. Predstavljam se, pitam da li su zvali. Nisu. Pa odakle kontakt centru adresa.

Suze su mi momentalno došle na oči
“Bila je mlađa gospođa. Snimala nas je mobitelom. Pitala nas je da li nas je netko obašao. Rekli smo da nije, ali sa nama ni ne treba. Prije nego smo rekli da ne treba maknula je mobitel i nastavila snimat sebe. Nismo ništa trebali ni tražili”. Suze su mi momentalno došle na oči. Pa zar je moguće da postoji netko toliko zločest, toliko bolestan. Sramota.

Ponosan sam što sam član HCK
Slobodno dijelite, da se vidi i strana priče svih nas koji dajemo sve od sebe da ljudima pružimo bolje sutra. Ponosan sam što sam član HCK, i dio ove naše priče maloga otoka velikoga srca, poručio je Mladina.

Mate Mladina bio je jedan od organizatora prosvjeda Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju “Brački popoljci” koji je održan u srpnju prošle godine u supetarskoj trajektnoj luci, a kojim je djeci s teškoćama u razvoju osiguran besplatni prijevoz na kopno i nazad (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...