PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Ministar Beroš o stanju zdravstvenoga sustava: “U KBC-u Split popunjeno je 50,68 posto kapaciteta”

Ministar zdravstva dr. Vili Beroš i danas, 28. listopada, obratio se novinarima i iznio podatke o broju novozaraženih u Hrvatskoj. Govorio je i o stanju zdravstvenoga sustava u ovom trenutku epidemije koronavirusa te popunjenosti bolničkih kapaciteta.

Beroš: Raste broj hospitaliziranih
Ministar Beroš naglasio je kako je u Hrvatskoj jako velik broj novozaraženih, njih 2.378 i 12.736 osoba koje trenutno boluju od koronavirusa. — Raste broj hospitaliziranih. Danas ih je 932, odnosno 155 više nego jučer. Na respiratoru imamo 68 bolesnika, odnosno čak 14 više nego jučer, istaknuo je Beroš, dodavši kako su u protekla 24 sata preminule 23 osobe.

Ako se poveća broj oboljelih, aktivirat će se čitava zgrada na Križinama
Komentirajući stanje zdravstvenoga sustava ministar je iznio podatke o stanju u primarno-respiratorno-intenzivističkim centrima. Naveo je kako je u Kliničkomu bolničkom centru u Splitu u ovomu trenutku 75 pacijenata, odnosno popunjeno je 50,68 posto pripremljenih kapaciteta te naglasio da će se KBC Split, ukoliko se poveća broj oboljelih, vratiti na režim od proljeća i aktivirati čitavu zgradu na Križinama u centar. U Kliničkomu bolničkom centru Rijeka popunjenost je 30,43 posto, Kliničkoj bolnici Osijek 51,38 posto, a u Kliničkoj bolnici Dubrava 90,20 posto. Ministar je podsjetio da je Klinika za infektivne bolesti u Zagrebu već dugo vremena popunjena preko 90 posto te da navedena klinika nema mogućnost širiti svoje kapacitete.

Ministar Beroš: Krah je moguć
— Naša odgovornost je ta koja može doprinijeti sprječavanju rasta novozaraženih. U okviru zdravstvenoga sustava i osobno kao ministar napravit ćemo sve da zdravstveni sustav funkcionira čim duže – čim bolje. Nitko ne može predvidjeti nekakav krah; on je naravno moguć, ali kao odgovorna osoba napravit ću sve da se omogući maksimalno dobro funkcioniranje u ovom trenutku, rekao je Beroš. Naglasio je da je u Hrvatskoj 160 epidemiologa. — Svjedočimo da su kapaciteti epidemiologa ograničeni. Molim i apeliram da se zapošljavaju novi ljudi, poručio je ministar zdravstva.

— U okviru zdravstvenoga sustava i osobno kao ministar napravit ćemo sve da zdravstveni sustav funkcionira čim duže i čim bolje. Nitko ne može predvidjeti nekakav krah; on je naravno moguć, ali kao odgovorna osoba napravit ću sve da se omogući maksimalno dobro funkcioniranje u ovom trenutku, rekao je danas novinarima ministar zdravstva dr. Vili Beroš (izvor: N1 Televizija)

Podjelite:

You may also like...