Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Ministar Beroš: Testiran sam i za sada sam negativan. To mi za 48 sati garantira da ne mogu biti zarazan za druge

Ministar zdravstva dr. Vili Beroš komentirao je danas, 26. listopada, poslije sastanka Saborskoga odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, stanje u zdravstvu s naglaskom na dugove zdravstva prema veledrogerijama, zbog čega su određene bolnice već ukazale na nestašicu lijekova, među kojima i Klinička bolnica Dubrava. Komentirao je i stanje u Hrvatskoj s epidemijom koronavirusa.

Ministar Beroš: Ne bojim se virusa
Ministar Beroš na početku je rekao kako je danas testiran na koronavirus jer je prošle subote sudjelovao na sastanku u Vladi gdje je bilo pozitivnih. — Danas sam testiran i za sada sam negativan. To mi za 48 sati garantira da ne mogu biti zarazan za druge, a što je najvažnije u ovom trenutku, rekao je Beroš, dodavši kako se osjeća dobro. Upitan boji li se virusa, odgovorio je da se virusa ne boji te da vjeruje kako će ga, ukoliko ga dobije, preboljeti kao i većina građana.

Dr. Beroš zabrinut zbog rasta hospitaliziranih osoba
Komentirajući stanje s epidemijom koronavirusa i velikim brojem zaraženih, ministar Beroš izrazio je zabrinutost zbog opterećenja zdravstvenoga sustava te naglasio kako je do rasta broja zaraženih došlo zbog neodgovornoga ponašanja. — Događa se ono što smo predvidjeli, sve što ide s hladnijim vremenom doprinosi širenju virusa. Mene kao ministra izrazito brine što raste broj hospitaliziranih, ali imamo planove, tu su sekundarni i tercijarni centri koji će se popunjavati onom dinamikom kojom budu dolazili bolesnici. Izazov neće biti smještaj bolesnika, nego zdravstveni radnici koji bi mogli nedostajati. Sami odlučujemo svojim odgovornim ili neodgovornim ponašanjem, istaknuo je ministar.

Napravit ćemo sve što je u našoj mogućnosti
Naglasio je kako Ministarstvo zdravstva pokušava napraviti sve da se osiguraju dodatna kadrovska rješenja. — Imamo preko tisuću njegovatelja i njegovateljica na Zavodu, pa i na njih računamo. Računamo i na umirovljene liječnike, kao i na studente medicine na završnim godinama studija. Dakle, napravit ćemo sve što je u našoj mogućnosti da animiramo sve one koji mogu raditi, ako dođe do takve potrebe. Sami o tome odlučujemo, to ovisi o nama, poručio je dr. Beroš.

Pitanje zdravlja je nadstranačko pitanje
Osim toga, istaknuo je kako je pitanje zdravlja i zdravstva nadstranačko pitanje te kako se od početka svojega mandata bori za veća ulaganja u zdravstveni sustav. — U ovom trenutku ukupne obveze iznose preko 13 milijardi kuna i one rastu. Razlozi su povećanje cijene rada jer – moramo primjetiti – da je ova Vlada povećala plaće zaposlenih u zdravstvu, a drugi razlog su posebno skupi lijekovi, pojasnio je Beroš. Dodao je kako u Hrvatskoj ulaganja u zdravstveni sustav po glavi stanovnika iznose 7,4 posto BDP-a, a što je, zaključio je, ispod prosjeka u Europskoj uniji.

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je danas, 26. listopada, na konferenciji za novinare stanje zdravstvenoga sustava, posebno zbog najave nestašice lijekova u nekim bolnicama uzrokovane dugom zdravstva prema veledrogerijama, a zbog čega je došlo do obustave isporuke lijekova. Na početku je potvrdio da je negativan na koronavirus, a nakon što je testiran prema preporuci zbog sudjelovanja na sastanku Vlade prošle subote (izvor: N1 Televizija)

Podjelite:

You may also like...