Grad Supetar

Ministar Ćorić: Referendum je potpuno deplasiran, načelnica Supetra prkosi svima oko sebe

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić komentirao je u subotu, 8. lipnja, u središnjem Dnevniku Nove TV najavljeni lokalni referendum u gradu Supetru protiv odlaganja otpada na gradsko odlagalište “Kupinovicu”. Lokalni referendum, prvi u povijesti grada Supetra, najavljen je za danas, 9. lipnja, a održat će se prema Zakonu o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne samouprave.

— Dozvolite da taj referendum ocijenim potpuno deplasiranim. Svi u Hrvatskoj trebamo brinuti o gospodarenju otpadom, počevši od ministarstva, fonda za zaštitu okoliša, do jedinica lokalne samouprave. Poražavajuće je da je na Braču 2016. godina završena ispod 10 posto odvajanja, što je ispod prosjeka RH. Načelnica Supetra bi trebala brinuti o tome, a ne kako da prkosi svima oko sebe. Krajem 2018. smo kao zemlja trebali završiti sa svim zatvorenim odlagalištima otpada. Međutim, stručna analiza koja je naručena početkom 2017. pokazala je da postoji dio odlagališta koje je moguće zatvoriti do kraja 2018., da postoje oni koje trebaju raditi do popunjenja kapaciteta te da postane ona koja svojim kapacitetima i čitavim nizom drugih pretpostavki ispunjuju uvjete da rade do izgradnje centara za gospodarenje otpadom, rekao je ministar Ćorić gostujući na Novoj Tv.

Pojasnio je kako je ova tematika komunicirana svim jedinicama lokalne samouprave na razini županija prije godinu dana. Napomenuo je kako je supetarska načelnica svoje neslaganje trebala komunicirati 2018. godine na sastanku održanom u Splitu sa svim jedinicama lokalne samouprave. Istaknuo je, nadalje, da je Plan gospodarenja otpadom bio u javnom raspravi kao i, dodao je, “čitav niz koraka u kojima se netko mogao referirati na plan gospodarenja otpadom”. — Ovdje nije riječ ni o čemu drugom nego o politikanstvu. Vi kao jedinica lokalne samouprave ne želite se solidalizirati. To nema veze s građanima. Vi kao jedna jedinica lokalne samouprave ne dopuštate da netko iz druge jedinice lokalne samouprave doveze svoj otpad na vaše odlagalište iako je u komparativnoj analizi vaše odlagalište po svim kriterijima pokazalo da treba ostati funkcionirati dalje, poručio je ministar Ćorić. Na upit novinarke o tome koje će posljedice biti u slučaju uspješnoga referenduma, ministar je odgovorio da će Hrvatska tada biti suočena s penalima.

— Odlagalište je već tamo. U Supetru se već odlaže otpad, ali oni ne žele da se otpad iz drugih općina odlaže kod njih jer oni imaju nešto protiv kante za smeće iz nekog drugog mjesta koja bi trebala doći kod njih, rekao je ministar Ćorić na pitanje hoće li odlagalište biti tamo ili ne.

Zanimljiva je i činjenica da su upravo gradski vijećnici HDZ, Danica Baričević, Borko Martić i Nikola Rendić, kao i vijećnici Marijeta Arnerić iz HSS-a i Grgo Caglević, vijećnik HSP 1861. inicirali sazivanje sjednice Gradskoga vijeća za 7. svibnja na kojoj je donesena odluka o provedbi lokalnoga referenduma u gradu Supetru. Osim toga, grad Supetar obratio se i Ustavnom sudu s traženjem da preispita je li odluka nadležnoga Ministarstva zaštite okoliša i energetike o zatvaranju odlagališta otpada lokalnih zajednica na otoku zakonita i ustavna. Lokalni referendum održava se danas, 9. lipnja, a referendumsko pitanje glasi “Želite li da odlagalište otpada ‘Kupinovica’, u vlasništvu Grada Supetra, postane odlagalište otpada ostalih lokalnih jedinica otoka Brača”. Građani grada Supetra i okolnih naselja, Splitske, Miraca i Škripa moći će tako iskoristiti svoje ustavno pravo i, kako stoji u pozivu vijećnika, “izravno odlučiti o svojoj ekološkoj sudbini, o svojoj budućnosti i budućnosti svojih naraštaja”.

ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić lokalni referendum u Supetru protiv odlaganja otpada na odlagalištu "Kupinovica" ocjenio deplasiranim, a za načelnicu Supetra poručio kako prkosi svima oko sebe (izvor: dnevnik.hr)

ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić lokalni referendum u Supetru protiv odlaganja otpada na odlagalištu “Kupinovica” ocjenio deplasiranim, a za načelnicu Supetra poručio kako prkosi svima oko sebe (izvor: dnevnik.hr)

Podjelite:

You may also like...