Grad Supetar

Ministar Josip Alardović: I otkaz je jedna od opcija

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović izjavio je da nema informacija o problemima na terenu vezano uz primjenu obaveznih Covid-potvrda u socijalnoj skrbi, uz izuzetak dvije lokacije gdje se minimalan broj djelatnika odbija testirati.

— Nemamo informacija o bilo kakvim problemima na terenu u ovom trenutku, odnosno postoje dvije lokacije gdje se minimalan broj djelatnika odbija testirati, rekao je ministar novinarima danas, 4. listopada, na predstavljanju reforme sustava socijalne skrbi, javlja hina.hr.

Penalizacija za one koji se ne žele testirati ni cijepiti
Dodao je da “ne vidi nijedan racionalan razlog za odbijanje cijepljenja” i napomenuo da, ako se ne netko ne želi cijepiti, može na drugi način doći do Covid-potvrde, a one su od ponedjeljka obavezne za zaposlene u ustanovama socijalne skrbi i u zdravstvenom sustavu. Aladrović očekuje da će biti zanemariv broj onih koji se ne žele testirati ni cijepiti, a ako se to dogodi, rekao je, nad njima će biti primijenjena penalizacija koja u slučaju ponavljanja takvoga ponašanja može rezultirati i otkazom ugovora o radu.

Zaposlenici će biti udaljeni s radnoga mjesta
Objasnio je da će poslodavci prema djelatnicima koji ne mogu Covid-potvrdom dokazati svoje zdravstveno stanje poduzimati mogućnosti iz Zakona o radu koje im stoje na raspolaganju ako se netko ne pojavi na radnomu mjestu, odnosno nema objektivne okolnosti da se može pojaviti. Prije svega, rekao je, takvi zaposlenici bit će udaljeni s radnoga mjesta, sati im neće biti plaćeni, a nakon toga slijede pisana opomena i ostali elementi propisani Zakonom o radu.

Zakon o radu ne dopušta otkaz u prvomu trenutku
Ministar je odgovorio novinarima da poslodavac takvim djelatnicima ne može u prvomu trenutku dati otkaz jer Zakon o radu to ne dopušta, ali, ako se takvo ponašanje ponavlja, i redoviti otkaz ugovora o radu je jedna od opcija. — To ne treba biti oblik izrazito velike ili teške penalizacije, ali moramo odvojiti sve one koji su odgovorni u sustavu od onih koji ne pokazuju minimum odgovornost prema sustavu, zaključio je Aladrović.

ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Alardović (izvor: Vlada RH)

Podjelite:

You may also like...