Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Ministarstvo dalo preporuku za besplatni prijevoz osobama s invaliditetom; iz Jadrolinije poručuju: Preporuke i zaključke svojega vlasnika u pravilu usvajamo

Tragom medijskoga interesa koji je pobudila Udruga “Brački pupoljci”, a vezano uz ostvarivanje prava na povlašteni prijevoz do kopna djeci s poteškoćama, zanimalo nas je kako državni brodar “Jadrolinija” postupa kada su u pitanju preporuke Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Navedena Udruga inzistirala je na hitnim izmjenama čl. 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prijevozu, a kojom bi se ostvario povlašteni prijevoz osobama s invaliditetom.

Izmjene zakona na Vladi do rujna
Nažalost, još uvijek nije došlo do zakonskih izmjena, ali je Vlada donijela zaključak na svojoj sjednici, dok je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture još u listopadu 2018. godine donijelo preporuku družavnom brodaru. Ministar Oleg Butković nedavno je izjavio da bi izmjene toga Zakona trebale biti na Vladi do rujna u hitnoj proceduri, a nešto kasnije i u Saboru.
— Jedino dugoročno kvalitetno rješenje bilo bi da se odmah i po hitnoj proceduri izmijeni taj jedan jedini članak 47. navedenoga Zakona kojim se ovo pravo lako omogućilo. Neovisno o tome što će se Vladinim zaključkom osigurati besplatni trajektni prijevoz, i dalje ćemo pažljivo pratiti rad Vlade i Sabora po ovom pitanju te inzistirati na implementaciji naših zahtjeva u cjelovite izmjene Zakona, poručili su tada iz Udruge “Brački pupoljci”, jasno davši do znanja kako nisu zadovoljni Vladinim zaključkom niti preporukom nadležnoga Ministarstva.

Jedino je zakonska izmjena pravo rješenje
Ono što bi zadovoljilo tu bračku Udrugu jedino je zakonska izmjena koja bi im to pravo i osigurala, dok su zaključci i preporuke naravno nesigurne, povremene, u konačnici neobvezujuće. I malo bolji poznavatelji pravne terminologije dobro znaju da preporuke ne obvezuju, nemaju snagu zakona, u konačnici ni pravne posljedice, za razliku od zakonskih odredbi koje se moraju poštovati i čiju provedbu u državi netko treba i kontrolirati.
Na stranicama državnog brodara jasno je istaknuta obavijest sljedećega sadržaja: — Sukladno preporuci Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za odobravanje besplatnoga prijevoza za pojedine kategorije osoba s invaliditetom, upućujemo sve korisnike da se za dodatne informacije obrate Službi prodaje Jadrolinije na e–mail: passdept_h@jadrolinija.hr.

Jadrolinija odobrava popuste
Naravno da nas je zanimalo kako funkcionira primjena preporuke nadležnoga Ministarstva, pa smo “Jadroliniji” odmah poslali upit. — Jadrolinija je svim kategorijama osoba s invaliditetom odobravala popuste sukladno Pravilniku o povlasticama u unutrašnjem putničkom prometu. Dodatno, sukladno prethodnoj preporuci Ministarstva mora, promet i infrastrukture od listopada 2018. pravo je prošireno i na osobna vozila određenih kategorija osoba s invaliditetom, te je Jadrolinija odobravala i navedenoj kategorije popuste, odgovorio nam je državni brodar.

Na upit o tome koje su kategorije osoba s invaliditetom do sada tražile i ostvarile popust, iz “Jadrolinije” su nam odgovorili: — I komercijalnim uvjetima Jadrolinije bilo je omogućeno ostvarivanje popusta od 90 % za Udrugu Brački pupoljci i Udrugu Cvitić iz Vela Luke. Isti popust odobravan je na pismeni upit i uz dostavu dokumentacije i za pojedinačne slučajeve. Dodali su kako je popust također odobravan i za vozila za HRVI s manjim postotkom invaliditeta, i to 30 % za vozila i 50 % za putnike, kao i za HRVI sa 100 % invaliditeta koji su ostvarivali popust od 100 % za vozila i putnike.

Na naše pitanje ‘Je li preporuka navedenoga Ministarstva obvezuje Jadroliniju kod davanja besplatnoga prijevoza osobama s invaliditetom’, iz državnoga brodara su poručili. — Preporuka Ministarstva nije obvezujuća, međutim preporuke i zaključke svojeg vlasnika, Jadrolinija u pravilu usvaja. Na kraju ističu kako je za ostvarivanje prava na besplatni prijevoz potrebno dostaviti rješenje o invaliditetu i prometnu dozvolu vozila s kojim se putuje. Sve je – dodaju – potrebno dostaviti sukladno proceduri koja je objavljena na mrežnim stranicama “Jadrolinije”.

Udruga "Brački pupoljci" traŽila je da se po hitnoj procedu izvrše zakonske izmjene kojima bi se djeci s poteškoćama osigurao besplatni trajektni prijevoz do kopna i nazad za potrebe odlaska na terapije i specijalističke preglede. Za sada je Vlada donijela zaključak, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture preporuku o besplatnom prijevozu osobama s invaliditetom (foto: J. Bašić)

Udruga “Brački pupoljci” tražila je da se po hitnoj proceduri izvrše zakonske izmjene kojima bi se djeci s teškoćama osigurao besplatni trajektni prijevoz do kopna i nazad za potrebe odlaska na terapije i specijalističke preglede. Za sada je Vlada donijela zaključak, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture preporuku o besplatnom prijevozu osobama s invaliditetom (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...