Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA: Tim hitne medicine iz Gornjega Humca odradio je intervencije sukladno kriterijima hitnosti; pacijent iz Povalja transportiran u splitsku bolnicu na daljnju obradu

Tragom vijesti o tome da je u Povljima ovih dana, nakon što je na plaži pozlilo jednoj osobi, timu hitne medicinske pomoći iz Gornjega Humca trebalo pola sata da dođe do navedene osobe, htjeli smo čuti i službeno mišljenje Ministarstva zdravstva o ovom pitanju. Posebno zato što su neki mediji o tome pisali s dosta velikim iznenađenjem.

Neki su dovodili u pitanje samu organizaciju rada Tima hitne medicinske pomoći na našem otoku, neki se čudili da je do osobe koja je zatražilu medicinsku pomoć sanitetskom vozilu trebalo pola sata, dok su neki isticali “revoltirane Bračane”.

Očitovao se Zavod za hitnu medicinu
Na naše prvo pitanje je li točan navod da je Timu hitne medicinske pomoći trebalo 30 minuta da dođe do osobe koja je zatražila medicinsku pomoć, nismo dobili odgovor, ali iz Ministarstva zdravstva pojasnili su nam da su već zatražili očitovanje od Zavoda za hitnu medicinu Splitsko–dalmatinske županije.
— Medicinska prijavno dojavna jedinica u Splitu zaprimila je u razmaku od četiri minute dva poziva za intervenciju, oba u području Povlja. Tim hitne medicine iz Gornjega Humca koji je već krenuo na prvu intervenciju, zaprimio je i poziv na drugu intervenciju. Redoslijed dviju praktički istovremenih intervencija odrađen je sukladno propisanim kriterijima hitnosti. Odmah po završetku prve intervencije, Tim je krenuo na drugu intervenciju, gdje je pacijent pregledan i nisu nađene značajnije poremetnje, izvijestili su nas iz Ministarstva, ne otkrivajući nam točno kada je dojavna jedinica u Splitu zaprimila poziv za intervenciju.

Žalio se na jaku bol u prsištu
— Kako se pacijent požalio da ga je jako boljelo u prsištu te da se to zna ponavljati, odlučeno je da ga se ipak helikopterom transportira u KBC Split na daljnju obradu, naglasili su iz Ministarstva, napomenuvši kako zbog zakonske regulative o zaštiti osobnih podataka i prava pacijenata nisu u mogućnosti javno iznositi detalje zdravstvenoga stanja pacijenta.

U trenutku intervencije tri su osobe bile u sastavu Tima
Iz Ministarstva zdravstva dakle smatraju da je Tim hitne medicinske pomoći postupio prema kriterijima hitnosti te ne smatraju odgovornim njihove zaposlenike u tom timu. Na naše pitanje o organizaciji rada u tom Timu hitne medicinske pomoći, iz Ministarstva navode kako je u trenutku navedene intervencije Tim hitne medicine brojio tri osobe u svom sastavu, i to jednoga liječnika te dva medicinska tehničara od kojih je jedan vozač, a što je, kako ističu, propisani sastav tima T1.
Na kraju su dodali kako Tim hitne medicine iz Gornjega Humca na raspolaganju ima dva sanitetska vozila; s jednim vozilom idu na intervencije, a drugo vozilo je u pričuvi u slučaju kvara.

Ljeti su medicinske intervencije pojačane
Naš portal baš je nedavno pisao o funkcioniranju hitne medicinske službe na otoku koja djeluje kroz dva tima, onaj u Supetru i Gornjemu Humcu. Posebno smo istaknuli brojne intervencije i hitne transporte pacijenata prema splitskoj bolnici s naglaskom na transport gliserom za splitski Klinički bolnički centar. Ljeto je osjetljivo razdoblje, na otoku su brojni gosti, pa su i medicinske intervencije pojačane. Zato smo i mišljenja kako ne treba odmah tražiti odgovornost timova zaduženih za pružanje hitne medicinske pomoći.

Tim u Gornjem Humcu ravnopravan je Timu u Supetru
Tim hitne medicinske službe u Gornjem Humcu, ustrojen početkom veljače 2013. godine, potpuno je ravnopravan Timu u Supetru, samo što – kako su istaknuli iz Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje – provodi hitnu medicinsku službu na istočnomu dijelu otoku. Smješten je upravo u Gornjem Humcu kako bi vremenski podjednako mogli intervenirati na području istočnobračkih općina.
Iz HZZO-a su nam pojasnili: — Tim u Gornjem Humcu hitni medicinski transport obavlja gliserom preko Supetra, i helikopterom sa heliodroma Novo Selo ili Aerodroma Brač, ukoliko tako procijeni službujući liječnik.

iz Ministarstva navode kako je u trenutku navedene intervencije Tim hitne medicine brojio tri osobe u svom sastavu, i to jednoga liječnika te dva medicinska tehničara od kojih je jedan vozač, a što je, kako ističu, propisani sastav tima T1. Na slici je Tim hitne medicinske pomoći u Supetru (foto: iz arhive)

iz Ministarstva navode kako je u trenutku navedene intervencije Tim hitne medicine brojio tri osobe u svom sastavu, i to jednoga liječnika te dva medicinska tehničara od kojih je jedan vozač, a što je, kako ističu, propisani sastav tima T1. Na slici je Tim hitne medicinske pomoći u Supetru (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...