Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Mladi šef bolskoga SDP-a Jakov Okmažić otkrio: “Jedina normalna opcija je suradnja s partnerima iz HDZ-a. Oporba nije inzistirala previše na izvršenju obećanja iz kampanje”

I dok oporba u Bolu zadnjih dana osobito prigovara općinskoj vlasti kako u njezinu rada nedostaje transparentnost, kako u vremenu epidemije koronavirusa njima i građanima nije poznato što se radi te što Općina poduzima oko proračuna te kako će pomoći onima koje pogađa koronakriza, zbog čega je uostalom 7. svibnja i sazvana izvanredna sjednica Općinskoga vijeća, prvi čovjek bolskoga SDP-a Jakov Okmažić uredno prati rad općinske vlasti koju predvodi načelnik s istom stranačkom iskaznicom Tihomir Marinković.

Napravljeno je puno projekata
I ne samo prati; rad općinske vlasti ocjenjuje vrlo dobro te rado ističe brojne projekte s područja te Općine. Kaže da je bilo određenih nesuglasica i nejasnoća, ali da je na kraju “sve dobro obavljeno i kako je planirano”. — Projekata je napravljeno puno, nova općinska zgrada, popločavanje ulice kod Osnovne škole, uređenje plaže Zlatni rat. Općina izdvaja velika sredstva za socijalu; imamo najveće naknade za novorođenu djecu u Hrvatskoj, financiramo studente, proširen je dječji vrtić, izdvojena su sredstva za rad đačkoga doma Srednje škole što smatram da je od velike važnosti za održavanje Škole kao i za zajednicu, financirana je nabava tableta za učenike u Srednjoj školi, ističe šef bolskoga SDP-a te nastavlja kako se iz općinskoga proračuna izdvajaju značajna sredstva za kulturno-zabavne manifestacije, zatim za različita sportska događanja te sportsko-božićni program na Poljani i u mjestu.

Sve je bilo spremno za početak radova
Posebno ističe kako se prati rad Dobrovoljnoga vatrogasnoga društva. — Ovom prilikom pohvalio bih novo vodstvo čiji rad smatram uspješnim, što je uostalom i vidljivo kroz različite aktivnosti društva, dodao je Okmažić, naglasivši kako je Općina, nakon negativnih rezultata kroz natjecanja za fondovska sredstva za novi dom, donijela odluku da se ide u gradnju doma s vlastitim sredstvima. Osvrnuo se i na projekt izgradnje luke za nautički turizam za koji su sredstva uvrštena u županijski proračun još prošle godine. — Sve je bilo spremno za početak radova na jesen do izbijanje ove krize. Kakva je budućnost ovoga projekta sada ovisi o financijskoj situaciji u županijskom proračunu, pojasnio je Okmažić.

Jedina normalna opcija je suradnja s partnerima iz HDZ-a
Nije tajna da je u Bolu od sazivanja predstavničkoga tijela građana na posljednjim lokalnim izborima 2017. godine na snazi dogovor između SDP-a i HDZ-a, a čemu se osvjedočio i vaš novinar prateći rad općinskoga vijeća. I dok se na nekim drugim razinama s prezirom odbacuje i sama pomisao da bi SDP i HDZ mogli zajedno ruku pod ruku, dizati ruke za iste prijedloge i odluke, spašavati raspuštanje predstavničkoga doma, Okmažić u takvom dogovoru dviju oprečnih stranaka ne vidi ništa spornoga. Na pitanje je li se takva suradnja u dosadašnjem trogodišnjem razdoblju pokazala dobrom i opravdanom, Okmažić odgovara: — Apsolutno! Nakon prošlih lokalnih izbora jedina normalna opcija za suradnju je bila ova s partnerima iz HDZ-a. Suradnja je u proteklom razdoblju bila vrlo uspješna što se vidi iz postignutih rezultata, tako da se nadam da će takva ostati i do sljedećih lokalnih izbora kako bi dovršili sve započete projekte. Okmažić dodaje kako svi dijele ista razmišljanja kada je u pitanju dobrobit lokalne zajednice.

Oporba zamjera loš odnos općine prema Osnovnoj školi
A kad su projekti u pitanju, osnovni, temeljni i nezaobilazni akt svih jedinica lokalne samouprave, pa tako i bolske je proračun koji je u Bolu, treba istaknuti, donesen s dosta muka. Oporba je zadala glavobolje vladajućima, i onima iz SDP-a i onima iz HDZ-a. Sastančilo se dugo, amandmani su se predlagali, pa odbijali pa prihvaćali. Tražio se kompromis vladajućih i oporbe. Oporba je posebno zamjerala loš tretman općine prema Osnovnoj školi Bol kojoj su bila planirana sredstva od 60.000 kuna pa je zbog smanjenoga prihoda od dobiti za oko 500.000 kn od tvrtke Hoteli Zlatni rat d.d., načelnik bio predložio da se potpuno ukine potpora OŠ Bol. Oporba je upozoravala i na prevelika izdvajanja iz proračuna za WTA turnir.

Škola je zakasnila dostaviti prijedlog plana za financiranje
— Nije točno da je načelnik ukinuo sredstva za Osnovnu školu, već je Osnovna škola zakasnila dostaviti prijedlog plana za financiranje školskih potreba. Pravilo je da se novčana sredstva dodjeljuju temeljem pisanoga plana i programa. Što se tiče novčane pomoći za škole, Općina je uvijek pratila sve što je bila u mogućnosti za obje Škole; sufinanciranje rada robotičara, saniranje krovišta, pomoć u unutarnjem uređenju oštećenja nakon potresa, istaknuo je Okmažić, dodavši kako je to obveza Osnivača, a jednoj i drugoj školi u Bolu to je Splitsko-dalmatinska županija. O osnovnoj školi u tom mjestu raspravljalo se nekoliko puta na sjednicama općinskoga vijeća. Rasprave su se uglavnom vodile o financiranju te ustanove. Šef SDP-a u Bolu ističe da je dugogodišnji napor da se nastava odvija u jednoj smjeni za obje Škole rezultat dobre suradnje SDP-a i HDZ-a. — Srednjoj školi omogućeno je otvaranje đačkoga doma, a bolskim roditeljima bolje planiranje radnoga vremena, poručio je Okmažić.

Jakov Okmažić: “Da su se manje bavili osobnim interesima, više bi uradili za dobrobit zajednice”
Osvrnuvši se na oporbu i njihovo prozivanje općinske vlasti, mladi SDP-ovac rekao je kako nije primijetio da je oporba uložila trud u događanjima i naporima oko problematike preseljenja škole, kao i samoga nastavka rada Srednje škole. — Oporba u proteklom razdoblju, moram priznati, da nije inzistirala previše na izvršenju obećanja iz kampanje. Da su se pojedinci manje bavili osobnim interesima, vjerojatno bi nešto više uradili za dobrobit zajednice, poručio je prvi čovjek SDP-a u Bolu. Komentirao je i prozivanje općinskih službi od oporbe. — Prozivanje pojedinaca iz oporbe o netransparentnosti rada općinskih službi, mogu samo reći da na dopis koji je upućen od bolskih roditelja, a koji je bio objavljen na vašem portalu, nisam pročitao nigdje očitovanje onih kojima je upućen, a isti konstantno prozivaju Općinu za netransparentnost, primijetio je Okmažić.

Smanjit će se naknade korisnicima na pomorskom dobru i javnim površinama
Odlučan je bio i kad smo ga zamolili za komentar kako Proračun općine Bol nema fond za izvanredne situacije i za pomoć gospodarstvenicima koji su pogođeni kriznom uzrokovanom epidemijom koronavirusa, o čemu je bilo riječi na zadnjem Općinskom vijeću te kako nije planirana pomoć gospodarstvenicima, odnosno poduzetnicima s područja Općine. — Pomoć je planirana, načelnik je dao prijedlog pomoći gospodarstvenicima, a mjerilo je ostvareni broj noćenja ove sezone. Prema tome će biti smanjene naknade korisnicima na pomorskom dobru i javnim površinama, odgovorio je za BRAČ danas Jakov Okmažić.

Općina Bol jedna je od financijski najstabilinijih u Hrvatskoj
Osvrnuo se pri tom i na odluku Općine da se za sada ne smanjuju plaće službenicima. — Brojne Općine čiji rezultati poslovanje su daleko ispod rezultata naše Općine nisu smanjili plaće svojim službenicima, a ako dođe vrijeme za štednju, ne sumnjam da Općina neće poduzeti ove mjere. Srećom, općina Bol jedna je od financijski najstabilnijih Općina u Hrvatskoj, rekao je za naš portal predsjednik lokalne organizacije SDP-a u Bolu, najavivši ujedno kako na parlamentarnim izborima očekuje pobjedu koalicije predvođene SDP-om.

Osvrnuvši se na oporbu i njihovo prozivanje općinske vlasti, prvi čovjek lokalnoga SDP-a u Bolu Jakov Okmažić rekao je kako nije primijetio da je oporba uložila trud u događanjima i naporima oko problematike preseljenja škole, kao i samoga nastavka rada Srednje škole. — Oporba u proteklom razdoblju, moram priznati, nije inzistirala previše na izvršenju obećanja iz kampanje. Da su se pojedinci manje bavili osobnim interesima, vjerojatno bi nešto više uradili za dobrobit zajednice, poručio je za BRAČ danas prvi čovjek bolskoga SDP-a (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...