Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Na Braču 22 pozitivne osobe. Je li stanje s epidemijom koronavirusa izmaknulo kontroli? Tri epidemiologa na otoku. Čeka se izvješće s hitnoga sastanka. Prijeti li Braču karantena?

Ministar zdravstva dr. Vili Beroš izvijestio je danas, 8. svibnja, na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite da su na Braču u ovom trenutku 22 pozitivne osobe od ukupno 36 novooboljelih osoba u posljednja 24 sata.

Vili Beroš: “Pozivam moje otočane da se pridržavaju mjera stožera civilne zaštite”
— Ova naša epidemija nije završila. Neka nam ovaj primjer bude lekcija. Opuštanja nema. Moramo biti oprezni. Moramo čuvati fizičku distancu i pridržavati se higijenskih mjera. jedan krivi porak, i ponovno smo na početku. Pozivam moje otočane da se pridržavaju mjera stožera civilne zaštite, poručio je ministar dr. Beroš, istaknuvši kako je u Hrvatskoj u protekla 24 sata evidentirano 36 novooboljelih od koronavirusa.

Radi se o potencijalnom nultom bolesniku
Naglasio je kako je, prema njegovim saznanjima, pacijent iz Nerežišća tek jučer testiran te da se radi o potencijalnom nultom bolesniku koji se vratio iz splitske bolnice. — Pacijent je bio u bolnici od 11. do 17. travnja. On je navodno negativan na koronavirus, no treba još vidjeti nalaz. Da nije bilo toliko posjeta, ne bi se ovo dogodilo. Moramo paziti kako se ponašamo, rekao je ministar Beroš, komentiravši stanje na Braču gdje je došlo do žarišta infekcije koronavirusom.

Proboj virusa nema veze s popuštanjem mjera
Ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo dr. Krunoslav Capak istaknuo je kako se zbog broja novooboljelih situacija promijenila preko noći. Komentirao je situaciju s novooboljelima na Braču. — Epidemiološki gledano, ne radi se o posljedicama popuštanja mjera, jer ni jedan proboj nema veze s mjerama. Na otoku Braču se u ovom trenutku nalaze tri epidemiologa i ravnateljica Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo. Radi se, kako sad stvari stoje, o pacijentu koji se vratio iz splitske bolnice, kojega su posjetili prijatelji i rodbina. Od njih 37, koji su bili u kontaktu, zasad je 22 pozitivno, pojasnio je dr. Capak.

Prijeti li Braču karantena?
Rekao je kako je moguće da se cijeli otok Brač stavi u karantenu. — Treba vidjeti može li se prekinuta komunikacija i prijenos virusa. Tek kad to vidimo, moći ćemo ocijeniti treba li Brač staviti u karantenu. Ako se može prekinuti kontakt između mjesta, onda ćemo se svakako odlučiti za karantenu, odgovorio je Capak na novinarsko pitanje, naglasivši kako će se više znati kada stigne izvještaj epidemiologa s terena i kada bude poznato kako će izgledati karta oboljelih na otoku.

Vraćaju li se propusnice za kretanje po otoku?
Upravo smo saznali da je nedavno završio hitni sastanak županijskoga stožera s predstavnicima bračkoga Kriznoga stožera. Prema dostupnim informacijama, očekuje se da će se propisati strože mjere kretanja, a što uključuje i mogućnost povratka propusnica za kretanje po otoku. Kako saznajemo, tim epidemiologa ponovno dolazi sutra na Brač i nastavlja s uzimanjem novih briseva.

Uskoro opširnije…

Dr. Krunoslav Capak iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo rekao je danas na konferenciji za medije Nacionalnoga stožera civilne zaštite kako je moguće da se cijeli otok Brač stavi u karantenu. — Treba vidjeti može li se prekinuta komunikacija i prijenos virusa. Tek kad to vidimo, moći ćemo ocijeniti treba li Brač staviti u karantenu. Ako se može prekinuti kontakt između mjesta, onda ćemo se svakako odlučiti za karantenu, odgovorio je dr. Capak na novinarsko pitanje, naglasivši kako će se više znati kada stigne izvještaj epidemiologa s terena (izvor: Općina Nerežišća)

Podjelite:

You may also like...