PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Na Braču za sada 38 oboljelih. Hoće li se ući u trag svim kontaktima? Epidemiolozi imaju pune ruke posla. Nastavljaju se masovna testiranja

Raste broj novooboljelih na Braču. Kasno sinoć Krizni stožer Brača izvijestio je da su obrađena i preostala 43 testa koja su napravljena još u subotu te da je od tih testova 7 osoba pozitivno na virus covid-19.

Infekcija se pojavila u Nerežišćima
Prema podacima bračkoga Stožera, na otoku je do sada pozitivno 38 osoba. Žarište infekcije pojavilo se u Nerežišćima gdje je tridesetak osoba bilo u kontaktu s pacijentom koji se vratio iz splitske bolnice. Odmah po saznanju, testirano je 37 osoba, a među njima su 22 bile pozitivne na koronavirus. Virus se zatim proširio i u neka druga bračka mjesta.

Kako spriječiti daljnje širenje virusa na otoku?
Epidemiolozi koji prate stanje na otoku i provode izvide, imaju pune ruke posla. Ključno je pitanje hoće li se ući u trag svim kontaktima, posebno s obzirom na činjenicu da mnogi od testiranih nemaju nikakve simptome koronavirusne infekcije. Bračkom epidemiologu i članu Kriznoga stožera na otoku dr. Nađanu Šeriću iz Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo u pomoć su stigli i drugi epidemiolozi iz Splita, kako bi se spriječilo daljnje širenje virusa na otoku. Iako su završene dvije veće serije testiranja, obavljene 7. i 9. svibnja, izgleda da brojka novooboljelih neće biti konačna, a Brač očekuju i nova testiranja. Potvrdio nam je to u telefonskom razgovoru načelnik bračkoga Stožera Nikola Martinić Dragan, rekavši kako se danas očekuje uzimanje oko 90 novih uzoraka plus eventualno još koji. — Kontakti su jučer pripremljeni te će danas biti i testirani, rekao je za BRAČ danas šef Kriznoga stožera na Braču.

Dr. Karin: Tijekom dana uzet ćemo još stotinjak briseva
— Na Braču smo, za sada, proširili kontakte s obzirom na to da se radi o manjem području i da se ljudi poznaju i druže, zbog čega ćemo samo tijekom današnjega dana uzeti još stotinjak briseva, rekla je za HINU ravnateljica županijskoga Zavoda za javno zdravstvo dr. Željka Karin, potvrdivši nova testiranja na otoku. Gostujući u jučerašnjim vijestima Nove TV dr. Karin naglasila je kako su dvije osobe smještene u bolnici, i to starije životne dobi iznad 80 godina. — Jedna od tih osoba ima izražene simptome bolesti, a druga nema. Svi drugi su dobroga općega stanja i ne izražavaju nikakvu veću problematiku, rekla je dr. Karin.

Testiranja u gradskoj vijećnici
Najavu novih testiranja potvrdila je i gradonačelnica Supetra Ivana Marković. — Danas u gradskoj vijećnici testiramo nove uzorke nakon čega će se provesti detaljnija dezinfekcija prostora i okoliša, objavila je Marković na svom Facebooku, pozvavši svoje sugrađane da joj se jave ako imaju kakvih pitanja. Još jučer supetarska gradonačelnica potvrdila je kako je njezin nalaz testiranja negativan i najavila kako gradska uprava neće raditi ni danas zbog testiranja i obvezne dezinfekcije prostora.

Marino Kaštelan: Kontakti su brojni i zamršeni
Načelnik općine Pučišća Marino Kaštelan objavio je sinoć na Facebooku da će se danas ponoviti i neki testovi koji su uzeti prošle subote. — Kontakti su brojni i zamršeni tako da već sada imamo slučajeva zaraze gdje se pouzdano zna niz od najmanje 5 “koljena” prijenosa. Moje laičko mišljenje je da u ovoj situaciji izbjegavanje poznatih slučajeva i njihovih kontakata nema puno smisla nego je potrebno strogo poštivati fizičku distancu u odnosu na svaku osobu s kojom smo u kontaktu, napisao je načelnik Kaštelan.

Prema podacima bračkoga Kriznoga stožera, na otoku je do sada pozitivno 38 osoba. Žarište infekcije pojavilo se u Nerežišćima gdje je tridesetak osoba bilo u kontaktu s pacijentom koji se vratio iz splitske bolnice. Odmah po saznanju, testirano je 37 osoba, od koji su 22 bile pozitivne na koronavirus. Virus se zatim proširio i u neka druga bračka mjesta. Danas će na Braču biti testirano oko 90 osoba, a kako saznajemo neka će se testiranja i ponoviti (izvor: Općina Nerežišća)

Podjelite:

You may also like...