PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća uz Dan grada gradonačelnica Ivana Marković poručila: “Projekti posvećeni djeci i mladima bili su temelj našega rada u oba mandata i ostat će okosnica rada i u budućnosti”

Svečanom sjednicom Gradskoga vijeća grada Supetra koja je održana u amfiteatru pored plaže “Tri mosta” u Supetru danas, 29. lipnja, Supetar je proslavio Dan grada o blagdanu sv. Petra i Pavla. Iako se sjednica prvotno trebala održati u Waterman Forum kongresnom centru, zbog epidemioloških mjera sjednica je održana na otvorenom.

Nazočio i izaslanik hrvatskoga predsjednika
Uz gradonačelnicu Ivanu Marković (SDP) i njezina zamjenika Šimicu Dragičevića (SDP), svečanoj sjednici nazočio je izaslanik predsjednika Hrvatske predstojnik ureda Orsat Miljenić, izaslanik župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana pročelnik za turizam i pomorstvo Stipe Čogelja, zatim potpredsjednik županijske skupštine Vedran Lendić, vijećnici županijske skupštine Mate Martinić, Danica Baričević i Sandra Mitrović Nikšić, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević, zastupnici u bivšemu sazivu Sabora Arsen Bauk i Ranko Ostojić, supetarski župnik Pavao Gospodnetić, zatim gradonačelnik Trogira Ante Bilić, gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, načelnici: Vela Luke Katarina Gugić, Gradaca Matko Burić, Smokvice Kuzma Tomašić, Jelse Nikša Peronja, Bola Tihomir Marinković, Milne Frane Lozić, Sutivana Ranko Blažević, Nerežišća Svemir Obilinović, Postira Siniša Marović, Pučišća Marino Kaštelan, Selaca Ivan Marijančević, kao i predstavnici općinskih vijeća na Braču.

Svečanoj sjednici Gradskoga vijeća grada Supetra, održanoj danas, 29. lipnja, nazočili su, uz ostale, izaslanik hrvatskoga predsjednika Zorana Milanovića, predstojnik Ureda Orsat Miljenić, zastupnik u prošlom sazivu Sabora Arsen Bauk, nekoliko gradonačelnika, svi brački načelnici te ostali brojni uzvanici i gosti koji su ispunili prostor amfiteatra blizu plaže “Tri mosta” (foto: J. Bašić)

Vrijeme koje dolazi donosi brojne izazove
Okupljene uzvanike pozdravila je predsjednica Gradskoga vijeća Danijela Kirigin (SDP). — Nije mi namjera nabrajati aktivnosti kojima smo se u protekloj godini bavili; naši su projekti svakom dobronamjernom građaninu i posjetitelju našega grada jasno vidljivi, kako u Supetru, tako i u Mircima, Splitskoj i Škripu. One koji sumnjaju i ne vjeruju neće razuvjeriti ni moj govor na svečanoj sjednici, rekla je Kirigin, istaknuvši kako vrijeme koje dolazi donosi brojne izazove.

Izbjegavajmo sitne antagonizme
— Globalna zdravstvena i ekonomska kriza, uzrokovana pandemijom koronavirusa, testirat će našu humanost i solidarnost. U narednom razdoblju trebat će iznaći način za ublažavanje posljedica krize na živote građana i gospodarstva. Pozivam sve dionike društvenoga i političkoga života grada Supetra da u ovom izazovnom vremenu izbjegavamo sitne antagonizme, poklonimo jedni drugima malo više povjerenja te zajedno ustrajemo u radu za opće dobro na dobrobit našega grada i svih građana. Zajedno za budućnost Supetra, kao modernoga mediteranskoga grada, visokoga društvenoga, socijalnoga i komunalnoga standarda, uspješnih i zadovoljnih ljudi, poručila je Kirigin, čestitavši građanima Dan grada.

Ukupna vrijednost projekata je 30 milijuna kuna
Gradonačelnica Marković u prigodnom govoru osvrnula se na važnije projekte grada Supetra, utvrdivši pritom kako se dio tih projekata, zbog nadolazećega razdoblja neizvjesnosti i situacije u kojoj se našao cijeli svijet, trebao obustaviti. — Godina je počela u pozitivnom ozračju, imali smo rekordan iznos potpisanih europskih sredstava. Ukupna vrijednost tih projekata iznosi 30 milijuna kuna, a projekti su sufinancirani od europskih fondova u iznosu od 25 milijuna kuna. Sve su to projekti za čiju je dokumentaciju trebao jedan dugačak period, a ova godina napokon je značila i njihovu realizaciju, istaknula je, uz ostalo, Marković okupljenim uzvanicima.

Okosnica djelovanja Grada u proteklom razdoblju
Pojasnila je kako se radi o projektima koji su planirani i obećavani dugi niz godina te su, dodala je, velike vrijednosti i za njihovu je realizaciju, ustvrdila je, “trebalo odvojiti veliki dio sredstava iz proračuna”. Marković je posebno naglasila projekte koji su usmjereni demografskoj obnovi i razvoju grada Supetra, dodavši kako su djeca i mladi “okosnica djelovanja Grada u proteklom razdoblju”.

S ciljem demografskoga rasta i razvoja Grada
Ukazala je, između ostaloga, i na ulaganja u nova dječja igrališta, izgradnju sportske dvorane, novi vrtić za upis sve djece, rekonstrukciju postojeće zgrade dječjega vrtića, izradu projektne dokumentacije za novu zgradu Osnovne škole, povećanja iznosa naknade za novorođenu djecu, povećanje broja sitpendija koje se dodjeljuju studentima, besplatne pisanke, radne bilježnice te nagrađivanje najboljih studenata i stimulacija upisa u Srednju školu Brač. — Sve su to mjere i projekti koje smo uveli s ciljem demografskoga rasta i razvoja našega grada. I dok se drugi gradovi bore s problemom iseljavanja, grad Supetar jedan je od rijetkih gradova koji bilježi porast djece i broja stanovnika. Projekti posvećeni djeci i mladima bili su temelj našega rada u oba mandata i ostat će okosnica rada i u budućnosti, poručila je gradonačelnica Marković, dodavši kako je Supetar kao mali grad u Dalmaciji nominiran u dvjema kategorijama, “Demografija i mladi” i “Grad s najvećom kvalitetom života”. Posebno je ponosna na to da su prvi otočni grad u Dalmaciji koji je započeo proces digitalizacije svojih procesa zahvaljujući implementaciji Strategije razvoja Grada Supetra i Operativnom planu razvoja pametnog Grada Smart City Supetra.

Situaciju smo stavili pod kontrolu
Osvrnula se i na epidemiju koronavirusa, koja je, uz ostalo, pogodila i Brač, rekavši pri tom da je u tim trenucima “trebalo zadržati prisebnost i odraditi ono što se od nas očekivalo te učiniti sve kako bi se spriječilo da se život bilo kojega našega sugrađana nađe u opasnosti”. — Situaciju smo stavili pod kontrolu, zahvaljujući međusobnoj suradnji na razini otoka te Kriznom stožeru otoka Brača i brojnim volonterima koji su, kako je rekla, bili na raspolaganju od prvoga dana. Napomenula je kako se uslijed situacije koja je zadesila grad i otok nastojalo pomoći obrtnicima i poduzetnicima te građanima. Dodala je kako su s ciljem osiguranja sredstava u proračunu ostvarene velike uštede. Navela je tako obustavljanje određenih gradskih projekata, zatim smanjenje plaća zaposlenima u gradskoj upravi i gradskim ustanovama te ukidanje vijećničkih naknada. Svoj govor zaključila je sljedećim riječima, u gotovo predizbornom tonu: — Na nama je svima da izgradimo novu normalu, da prestanemo odmahivati na ono što se događa u našoj zemlji, na nama je da odgovorno postavimo nove temelje našega društva i oštro kažnjavamo one koji koriste javni novac i javne resurse za privatno bogaćenje. Čestitala je na kraju sugrađanima Dan grada. Prigodnu poruku okupljenima uputili su i izaslanik hrvatskog predsjednika Miljenić, izaslanik splitsko-dalmatinskoga župana Čogelja i bivši zastupnik u Saboru Bauk.

Supetarska gradonačelnica Ivana Marković (SDP) u prigodnom je govoru na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća održanoj danas, 29. lipnja, na Dan grada posebno naglasila projekte koji su usmjereni demografskoj obnovi i razvoju grada Supetra, dodavši kako su djeca i mladi “okosnica djelovanja Grada u proteklom razdoblju” (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...