Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Na tradicionalnom Obrtničkom plesu u Supetru dodijeljena priznanja i nagrade Udruženja obrtnika Brač. Danica Baričević poručila: “Brački vrijedni obrtnici pravi su čuvari tradicije, ali i uspješni stvaratelji novih, inovativnih proizvoda i usluga”

Na tradicionalnom Obrtničkom plesu, održanom u subotu, 8. veljače, u Supetru, Udruženje obrtnika Brač, koje okuplja preko 700 otočnih obrtnika, svojim zaslužnim članovima dodijelilo je priznanja i nagrade.

Obrtništvo je važno za razvoj gospodarstva
Predsjednica toga Udruženja Danica Baričević istaknula je da je obrtništvo iznimno važno za razvoj gospodarstva i nova radna mjesta. — Brački vrijedni obrtnici pravi su čuvari tradicije, ali i uspješni stvaratelji novih, inovativnih proizvoda i usluga, poručila je Baričević. Predsjednica Područne obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije Elida Marković čestitala je bračkim obrtnicima na njihovu ustrajnom radu i napredovanju.

— Brački vrijedni obrtnici pravi su čuvari tradicije, ali i uspješni stvaratelji novih, inovativnih proizvoda i usluga, poručila je na Večeri obrtnika, 8. veljače, predsjednica Udruženja obrtnika Brač Danica Baričević u pozdravnom govoru (izvor: Udruženje obrtnika Brač)

Ministarstvo stvara poticajno okruženje za napredak obrtništva
Bračke obrtnike pozdravila je i Ana Mandac, izaslanica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata, koja se pri tom osvrnula na mnoge mjere koje ministarstvo provodi s ciljem stvaranja poticajnoga okruženja za napredak i razvoj obrtništva.

Godišnje nagrade dobili Doris Zinrajh, Maja Damjanović i Nikola Suša
U tijeku Obrtničke večeri Udruženje obrtnika Brač dodijelilo je priznanja i nagrade istaknutim obrtnicima za osobit doprinos razvoju obrtništva otoka Brača. Dobitnici Godišnje nagrade su Doris Zinrajh, Maja Damjanović i Nikola Suša. Nagradu za životno djelo za dugogodišnji, izniman doprinos razvoju bračkoga obrtništva, dobili su Antonia Kukoč i Stjepan Vrandečić.

Doris Zinrajh: Zanati su danas vrlo cijenjeni
Nagrađena Doris Zinrajh prošle godine otvorila je svoj frizerski salon i krenula putem njezine majke. Svaki novi klijent za Doris je izazov i mogućnost razvijanja vlastitih ideja. Veliko joj je zadovoljstvo da iz njezina salona odlaze zadovoljni i sretni. Doris svoja znanja i vještine neprestano nadopunjuje odlazeći na različite edukacije i seminare u Hrvatskoj i inozemstvu. Frizerstvo može pružiti sjajne životne prilike, uvjerena je Doris, a Godišnje priznanje Udruženja obrtnika Brač poticaj joj je da ide naprijed i dalje radi ono što voli. — Zanati su danas vrlo cijenjeni i nećete pogriješiti ako se posvetite ovom zanimanju, poručila je Zinrajh.

U “Lanterni” i “Acapulcu” mnogi se osjećaju kao u svom dnevnom boravku
Maja Damjanović i njezin suprug Nikola već deset godina uspješno vode cafe bar “Lanterna” i plažni objekt “Acapulco” u Supetru. Prvih nekoliko godina nije bilo lako u ugostiteljskom poslu u kojemu se moralo raditi po čitav dan bez slobodnih dana i praznika. U to vrijeme njihova su djeca bila mala, a “Lanterna” je bila mjesto gdje se odvijao i dobar dio obiteljskoga života. “Lanterna” i “Acapulco” postali su omiljena sastajališta Supetrana, a Maja i Nikola stalno osmišljavaju nove ugostiteljske ponude. Često sudjeluju u organizaciji različitih događanja poput koncerata, izložbi, maškara, društvenih igara, večeri poezije, kvizova. U “Lanterni” i “Acapulcu” mnogi se osjećaju kao u svom dnevnom boravku, a Nikola uvijek ističe kako su sa svojim gostima poput malo veće obitelji.

Taksist Nikola Suša dobitnik Godišnje nagrade
Mladi supetarski taksist Nikola Suša počeo je raditi odmah poslije završene srednje škole, a već nakon četiri godine rada u obiteljskom poslu postaje samostalnim obrtnikom i kupuje svoj automobil za taksi prijevoz. Svaki dan za njega je novi izazov, a mnogi turisti koje je vozio po Braču javljaju mu se s porukama pohvale i preporučuju ga svojim prijateljima koji dolaze na otok. Vožnja s Nikolom ostaje im u dobrom sjećanju, a on se trudi da tako bude sa svima koje vozi. Posao taxi vozača za njega je uzbudljiv i dinamičan, on je i svojevrstan turistički vodič koji klijentima prenosi svoje znanje i ljubav za svoj otok. Suša je komunikativan i neposredan i doista uživa u vožnji, lako sklapa poznanstva, a klijenti s njim često ostaju u prijateljskom kontaktu.

Nagrada za životno djelo ugostiteljskom obrtu Antonie Kukoč
Nagrada za životno djelo išla je u ruke ugostiteljsko obrtu Antonie Kukoč iz Bola koji je otvoren još 1989. godine, kada je Antonia zajedno sa suprugom Tončijem Kukočem Bagerom otvorila kafić “Marinero”. Vrlo brzo “Marinero” postaje nezaobilaznim mjestom za svakodnevna druženja Boljana i njihovih gostiju. U tom su se kafiću odvijala različita zabavna događanja: koncerti, plesne večeri, karnevali, društvene igre, sportska natjecanja i sl. “Marinero” je za mnoge Boljane, osobito zimi, bio “centar svita”. Obitelj Kukoč proširila je posao otvorivši restoran “Mali raj” na lokaciji iznad Zlatnoga rata u Bolu. Tamo su uredili pravi mediteranski vrt u koji brojni gosti uživaju u ukusnim jelima. “Mali raj” postao je omiljeno mjesto i za romantična vjenčanja i obiteljske proslave. Unatoč zahtjevnom poslu Antonia i Tonči plijene svojom vedrinom i optimizmom. Antonia godinama pjeva u ženskoj klapi “Užonca”, a Tonči je amaterski glumac i nezaobilazno ime čuvenih bolskih karnevala.

Prepoznatljiv po prvoklasnim kamenarskim radovima
Nagrada za životno djelo pripala je i Stjepanu Vrandečiću koji je 1992. godine pokrenuo Klesarsku radionicu OK Stipe. Njegov klesarski tim vrlo brzo postao je prepoznatljiv po prvoklasnim kamenarskim radovima. Danas zapošljava dvadesetak ljudi na Braču i nekoliko kooperanata diljem Hrvatske, ima kamenolom u blizini Pučišća, radionicu za obradu kamena, atelje za dizajn i izložbene prostore. Brojni su vrijedni spomenici kulturne baštine koje su restaurirali Stipe i njegovi klesari. Katedrala i zvonik u Trogiru, Radovanov portal, Jupiterov hram, Zlatna vrata i Katedrala Uznesenja Marijina u Splitu, samo su neki od spomenika na kojima su radili. Bili su dio tima koji je za završni projekt obnove “Arsenala” i kazališta u Hvaru dobio skupnu nagradu “Vicko Andrić” za izvanredna postignuća na području zaštite kulturne baštine.

Stjepan Vrandečić: Tradicija mi je ostala najvažniji dio rada
— Klesarstvo je težak, ali lijep posao, a ja u njemu doista uživam. Tradicija mi je ostala najvažniji dio rada, tomu uvijek težim i to je ono što moramo sačuvati, a naš kamen je važan dio te tradicije, rekao je Vrandečić. Uz klesarske i restauratorske poslove, na terenu je često valjalo odraditi i složene konstrukcijske i ugradbene zahvate, a Stipe i njegova radionica pravi su majstori za upravo takve, nestandardne i teške poslove. — On smisli neki posve novi stroj i napravi nemoguće, rekao je njegov suradnik Marko Bauk i istaknuo Stipinu inventivnost i dosjetljivost. Za dugogodišnji uspješan rad i izniman doprinos razvoju hrvatskoga obrtništva Stjepan Vrandečić dobio je “Zlatne ruke”, najveće priznanje Hrvatske obrtničke komore.

Na tradicionalnom Obrtničkom plesu, održanom u subotu, 8. veljače, u Supetru, Udruženje obrtnika Brač, koje okuplja preko 700 otočnih obrtnika, svojim zaslužnim članovima dodijelilo je priznanja i nagrade (izvor: Udruženje obrtnika Brač)

Podjelite:

You may also like...