Načelnica Marčić referirala što je radila u prvih mjesec dana mandata, a nakon što je vlast preuzela od bivšega SDP-ova načelnika Marinkovića. Iznijela i kakvo je stanje općinskih financija te što će biti s projektima: Ne bih se usudila davati nikakve prognoze s obzirom na lošu financijsku sliku Općine

Načelnica Bola Katarina Marčić, koja je 20. svibnja preuzela funkciju općinske načelnice nakon lokalnih izbora, izvijestila je u petak, 25. lipnja, vijećnike Općinskoga vijeća u Bolu o radu u prvih mjesec dana njezina mandata.

Istaknula je da je u proteklomu razdoblju, odmah nakon preuzimanja funkcije, obavila razgovore s ravnateljicama i ravnateljima ustanova čiji je osnivač Općina Bol, a kako bi se upoznala s postojećim stanjem.

Zatražili produljenje roka za raspisivanje dugoročne koncesije
Marčić je, izvijestila je, nakon što je istekao rok za raspisivanje koncesije županijskomu Odjelu za pomorstvo i turizam poslala zahtjev za produljenje roka za raspisivanje dugoročne koncesije. — U zahtjevu koji smo poslali županijskomu odjelu obrazložili smo kako Općina Bol planira izmjenu prostorno-planske dokumentacije, definiranje urbane obrane a s ciljem da se izgradi kvalitetna studija opravdanosti, davanje koncesije te provedba što kvalitetnijega natječaja, pojasnila je načelnica Marčić.

Ured za zaštitu okoliša nije suglasan
Osvrnuvši se na problematiku Vidove gore, rekla je kako je njezina želja bila na toj lokaciji osigurati barem neko privremeno rješenje kroz podizanje montažnoga objekta, ali i upozorila kako to ipak neće biti moguće. — Uspostavljeni su kontakti s ustanovom “More i krš”. Ustanova je u načelu spremna dati koncesijsko odobrenje, ali je potrebna prethodna suglasost županijskoga Ureda za zaštitu okoliša, komunalne poslove i infrastrukturu koji se ne slaže s tim s obzirom da se radi o prostoru bez prostornoga planu te tako nisu ispunjeni uvjeti za odobrenje, istaknula je vijećnicima.

Marčić: Daleko je to od 2019. godine
Osvrnuvši se na tijek turističke sezone, Marčić je prenijela podatke Turističke zajednice prema kojima je u petak, 25. lipnja, u Bolu zabilježeno 1.560 gostiju. Napomenula je kako je 2020. u istom razdoblju bilo 840 gostiju, a sjajne 2019. godine oko 3.900 gostiju. — Do danas je ostvareno preko 5.150 dolazaka, 24.000 noćenja, dok je u 2020. godini evidentirano 1.680 dolazaka i gotovo 11.000 noćenja. Bolji jesmo nego lani, ali to je daleko od 2019. godine. U hotelima je 680 gostiju, u privatnom smještaju 770, u kampovima 66, dok su u nekomercijalnom smještaju 52 gosta. Prema strukturi, 20 posto su domaći gosti, referirala je bolska načelnica. Prema njezinim riječima, neki su hoteli već otvoreni, dok će hotel Bretanida svoja vrata otvoriti danas, 26. lipnja, kao i hoteli Bol i Sveti križ.

Čeka se nalaz sudskoga vještaka
Spomenula je i vatrogasno vozilo DVD-a Bol koje je i u proteklom sazivu vijeća bilo česta tema Općinskoga vijeća. Marčić je izjavila da Općina čeka nalaz sudskoga vještaka. — Rok za dostavu izvješća istekao je, ali za sada još uvijek nemamo izvješće vještaka, dodala je. Napomenula je kako je Općina raspisala javni poziv za apartman za smještaj policijskih službenika u Bolu, za razdoblje od 1. srpnja do 31. kolovoza, a kako bi se osigurala kvalitetna policijska služba na području te Općine.

Investiciju prate Hrvatske vode s 80 posto
Govoreći o radovima u Murvici, podsjetila je da su radovi ugovoreni u vrijednosti od 9,1 milijuna kuna, i to bez PDV-a. — Do sada je situairano negdje oko 2 milijuna kuna. Ovu investiciju prate Hrvatske vode s 80 posto, a razlika od 20 posto financira se iz naknade za razvoj Općine. Riječ je o naknadi koja se plaća kroz cijenu vode. Za sada je napravljeno 41 posto kanalizacijskoga kolektora i 20 posto vodoopskrbnoga cjevovoda. Nastavak investicije ovisi o daljnjem izvoru financiranja, pojasnila je Marčić.

Javit ćemo se na EU fondove za mjeru pomoći
Dotaknula se i projekta nove zgrade DVD-a, naglasivši kako je natječaj poništen. — Građevinska dozvola je izmijenjena zbog većega podruma koji se namjerava dati u najam tvrtki Grabov rat. Natječaj je poništen s namjerom da se javi na EU fondove za mjeru pomoći 7.4.1. No nekoliko je negativnih faktora verzanih uz DVD. Najviša vrijednost dobivenih sredstava je milijun eura. S obzirom na naš indeks razvijenosti, mogli bismo dobiti najviše 80 posto. Predviđeni troškovi za izgradnju DVD doma su 2 milijuna eura. Osim toga, donijet će se i studija financijske izvedivosti, obrazložila je vijećnicima.

Nepodmirene obveze Općine iznose više od pola milijuna kuna
Govoreći o financijskom stanju Općine Bol, Marčić je izjavila da su na dan 19. svibnja, kada je preuzela funciju, nepodmirene obveze Općine Bol iznosile 590.000 kuna, dok je stanje na računu bilo 7.428 kuna. Naglasila je kako Općina ima obveze i prema već sklopljenim ugovorima, od kojih dio, napomenula je, dospijeva ove godine, a dio 2023. godine, a iznosi oko 7,3 milijuna kuna.

SDP-ov vijećnik: Izjavili ste da je Grabov rat u stagnaciji
Vijećnik SDP-a Jakov Okmažić pitao je Marčić je li Grabov rat u stagnaciji s obzirom na njezine izjave iz predizborne kampanje. Marčić je potvrdila kako stoji iza svoje izjave koju je dala te pojasnila: — Govorila sam o tome kako promet stagnira godinama. Godina 2019. završila je na nekih 10 milijuna. To je stagnacija. U prometu se nije napredovalo. Radi se o ekonomskom pokazatelju. Okmažića je zanimalo i što će biti s projektom luke Bol. — Trenutno treba riješiti geodetski elaborat koji je sastavni dio dokumentacije za građevinsku dozvolu. To nam sada prethodi. Projekt ide onako kako je ostavljen od prethodne vlasti, odgovorila je. Upitana, također od Okmažića, što se može očivati od projekata na jesen, Marčić je rekla: — Ne bih se usudila davati nikakve prognoze s obzirom na lošu financijsku sliku Općine. Svakako nastavljamo s projektima koji su sada u tijeku. Naglasila je kako će prioritet biti novo bolsko groblje.

Marinković tražio riječ kako bi najavio da će sudjelovati u komentarima i raspravi od sljedeće sjednice
Bivši načelnik Tihomir Marinković koji konzumira vijećnički mandat, izjavio je da ima puno toga reći po pitanju izjava načelnice Marčić, tvrdeći da se radi o “kontradiktornim i netočnim izjavama”. No Marinković je, iako je zatražio riječ za sudjelovanje u aktualnom satu, odustao iznijeti svoje primjedbe na izlaganja načelnice, kao i pitanja i to, naveo je, “zbog puno točaka dnevnoga reda”. — Odreći ću se pitanja, a aktivno ću uzeti učešće u komentarima i raspravi od sljedeće sjednice. Nije jasno zašto SDP-ov vijećnik Marinković odmah nije komentirao navode, s obzirom da se javio. Nije jasno ni zašto je imao potrebu najaviti da će u aktualnom satu sudjelovati od sljedeće sjednice.

Ivica Šćepanović imenovan predstavnikom Općine u skupštinu Vodovoda
Treba dodati kako je Marčić dolaskom na funkciju općinske načelnice obavila i određena imenovanja. Tako je za privremenu zamjenicu odredila Natašu Paleka Jakšić, dok će Ivica Šćepanović, vijećnik Općinskoga vijeća u proteklom sazivu, biti predstavnik Općine Bol u skupštini bračkoga Vodovoda, nakon što je delegat jedinice lokalne samouprave bio Boris Škrbić.

Načelnica Općine Bol Katarina Marčić i predsjednik Općinskoga vijeća u Bolu Tonči Buljan (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...