Grad Supetar

Načelnik bračke policije Mirko Beović pred gradskim vijećnicima: Mene samo zanima je li policijski službenik postupio po zakonu

Načelnik Policijske postaje Brač Mirko Beović gostovao je na nedavnoj sjednici Gradskoga vijeća grada Supetra u gradsko vijećnici na kojoj je predstavnike gradskoga parlamenta izvijestio o aktivnostima bračke policije.

Izvješće o radu zatražila je gradonačelnica Ivana Marković kako bi vijećnici, ali i javnost imali saznanja o onome što radi bračka policija čije je sjedište u Supetru. Načelnik Beović rukovodi Policijskom postajom Brač od veljače prošle godine kada je dužnost preuzeo od tadašnje načelnice Katice Jelinčić.

Obnovu policijske zgrade sufinanciraju jedinice lokalne samouprave
Prvi čovjek bračke policije istaknuo je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Policijske postaje i Grada Supetra, ali i s ostalim bračkim općinama. Naglasio je kako među ustanovama postoji puno razumijevanje. Posebno se osvrnuo na potporu koju je Grad Supetar, ali i ostale općine, pružio u obnovi zgrade Policijske postaje koja je u tijeku. — Istaknuo bih suradnju s Gradom Supetrom i ostalim općinama u pružanju financijske pomoć za obnovu policijske zgrade. Mijenjamo vanjski dio, fasadu i zatvore. Obnova zgrade doista ne bi išla bez pomoći jedinica lokalne samouprave, rekao je Beović.

Trajektna luka u Supetru prvi sigurnosni problem
Prema izvješću načelnika Policijske postaje Brač, grad Supetar i ostale općine prikupile su ukupno 340.000 kuna, a samo Grad Supetar obnovu je sufinancirao sa 100.000 kuna. — Bitno je napomenuti da grad Supetar aktivno pomaže u financiranju smještaja i
prehrane za policijske službenike koji dolaze na ispomoć za vrijeme turističke sezone čime u bitnome olakšava funkcioniranje PP Brač u ljetnim mjesecima, izvijestio je Beović. Napomenuo je da je trajektna luka Supetar prvi sigurnosni problem, posebno u ljetnim mjesecima kada, prema njegovim riječima, dolazi i do narušavanja javnoga reda i mira.

Policija otkije i procesuira 8 od 10 počinitelja kaznenih djela
Što se tiče prijavljenih kaznenih djela na otoku Braču, Beović je izvijestio da je prosjek tih djela na godišnjoj razini oko stotinu. — Otkrivenost kaznenih djela imamo oko 80 posto, a što je jako dobar rezultat. To konkretno znači da od 10 prijavljenih kaznenih djela za njih 8 otkrijemo počinitelja te predmet šaljemo dalje. Kako će predmet završiti na sudu nas policiju ne zanima previše, pojasnio je načelnik bračke policije. Govoreći o kaznenim djelima imovinske naravi, rekao je da je u prvih 9 mjeseci ove godine registirirano ukupno 43 takvih djela, dok je protekle godine imovinskih kaznenih djela bilo 47. Beović je naglasio da je rješavanje takvih kaznenih djela poraslo s 37 posto iz 2019. godine na oko 60 posto do kraja rujna ove godine.

Godišnje oko 5 do 6 kaznenih prijava zbog posjedovanja droge
Osvrnuvši se na razbojništva načelnik je izvijesti da ove godine do sada nisu ni evidentirana, kao ni drske krađe. No, zato je prisutan problem s kriminalitetom droga. Prema Beovićevim riječima, godišnje se podnese oko 5 do 6 kaznenih prijava zbog droge, a bude oko 40-tak zapljena. Pojasnio je kako se radi o prekršajnoj odgovornosti kada policija zatekne osobu s malim količinama droga koje nisu namijenjene prodaji. Tvrdi da kao načelnik nikada nije zadovoljan što se tiče sankcioniranja takvoga kriminaliteta, iako, kako je naveo, statistički rezultati ne izgledaju loše. Što se tiče kršenja javnoga reda i mira, policija na godišnjoj razini evidentira oko 50-tak takvih slučajeva te ih procesuira i šalje Prekršajnom sudu.

Beović: Svjesni smo da smo uvijek izloženi kritikama
Govoreći o prometnim nezgodama, naglasio je da je prema podacima o broju prekršaja u prometu vidljiv rad bračke policije. Tako su 2019. godine evidentirane 73 prometne nezgodne i 3 poginule osobe, prošle godine je bila 61 prometna nesreća, a smrtno je stradala 1 osoba, dok ove godine nema poginulih na bračkim prometnicama. Beović je pojasnio da brojke potvrđuju rad policijskih službenika na terenu. — Svjesni smo da smo uvijek izloženi kritikama. I ako radimo i ako ne radimo. No, brojke ne mogu varati. Tako je 2019. godine evidentirano 1009 prometnih prekršaja, 2020. godine bilo ih je 2771, a u prvih 9 mjeseci ove godine 3064. Sve te kazne napisali su policijski službenici, svidjelo se to nekome ili ne. Najteži prekršaji se i najviše kažnjavaju, a to su glavni faktori rizika u prometu: alkohol, mobitel, kaciga, brzina i sigurnosni pojas, naglasio je načelnik PP Brač.

Načelnik bračke policije: Policija mora raditi svoj posao
Beović je napomenuo da je 2019. godine policija evidentirala ukupno 30 prekršaja zbog vožnje u prometu pod utjecajem alkohola. Od tih 30 prekršaja 16 ih je bilo iz prometnih nezgoda, dok ih je samo 14 evidentirano u kontroli prometa. Prošle godine bračka policija zabilježila je 171 prekršaj koji se odnosi na alkohol, a u prvih 9 mjeseci ove godine takvih je prekršaja bilo 177. — Policija mora raditi svoj posao. Mene samo zanima je li policajac radi zakonito u odnosu na svoje ovlasti. Ako sam sutra ja, moj brat, otac ili gradonačelnica u prometu – svejedno. Mene zanima je li postupanje policije zakonito. Policajca ništa ne pitam kada vidi predmet, nego samo je li postupio po zakonu. Ja kao načelnik nemam tu što ni dodati ni oduzeti, rekao je Beović.

Ivana Marković: Vidi se velika promjena od dolaska novoga načelnika
Gradonačelnica Ivana Marković komentirala je rad Policijske postaje i načelnika. Istaknula je kako se od dolaska Beovića za načelnika vidi velika promjena u suradnji između PP Brač i Grada Supetra. — Načelnik Beović došao je na čelo PP Brač neposredno pred početak epidemije koronavirusa, pa je to bila prilika za međusobno povezivanje i suradnju, podsjetila je Marković. Naglasila je važnost međusobne suradnje svih jedinica lokalne samouprave s Policijskom postajom. Navela je, između ostaloga, zajednički projekt rekonstrukcije policijske zgrade koja je bila nužna, ali i potrebu zajedničkoga pokrivanja troškova smještaja za policajce u tijeku turističke sezone.

Marković želi da struka utvrdi koje sve opasnosti prijete u turističkoj sezoni
— Najveći problem koji imamo jest prometni problem za vrijeme turističke sezone. Taj problem nije ni lak ni jednostavan. MI smo se ove godine jako dobro organizirali. Bilo je problema, pa ponekad dođe i do podizanja tenzija. No, sjeli smo i razgovarali. Mislim da smo napravili dobar posao koji je koštao grad Supetar. Najavljujem da će za sljedeću godinu grad pokrenuti da se napravi elaborat procjene rizika od prirodnih nepogoda i tehničko-tehnoloških i drugih nesreća u prometa. Važno je da struka utvrdi koje sve opasnosti prijete za vrijeme turističke sezone, rekla je supetarska gradonačelnica, dodavši kako će se Grad staviti na raspolaganje svim nadležnim ustanovama. Osvrnuvši se na izvještaj Beovića o problemu droge na otoku, istaknula je da će Grad Supetar ponuditi suradnju policiji u organiziranju različitih edukacija za djecu i mlade.

Beović: Puno je manje pritužbi na rad policijskih službenika
Vijećnik Mate Mladina ukazao je na problem sve većega korištenja električnih romobila na supetarskoj rivi te tražio pojašnjenje od načelnika. — Električni romobili su veliki sigurnosni problem. Prema sadašnjoj zakonskoj regulativi, električni romobili imaju status pješaka. Gdje god se nalazi pješak tu se može nalaziti i romobil. Njega se ne može sankcionirati. Riva je pješačka zona. U pješačkoj zoni ne bi se smio voziti ni bicikl nego bi ga vozač trebao gurati, pojasnio je Beović, davši do znanja da policija za sada ne sankcionira vožnju bicikla u pješačkoj zoni, iako za to – kako je rekao – postoji zakonska osnova. Vijećnika Mladinu zanimali su i podaci o broju disciplinskih postupaka koji se vode protiv policijskih službenika. — Broj pritužbi na rad policijskih službenika sigurno je pao od kada sam ja načelnik. Što se tiče građana, puno je manje pritužbi na policijski rad. No, osobno sam kao načelnik inicirao neke disciplinske postupke. Policijski službenik mora biti primjer i svjetionik svima. Ne može policijski službenik kažnjavati vozača bez pojasa, a on u slobodno vrijeme voziti motor bez kacige, poručio je Beović.

Vijećnike je, uz ostalo, zanimalo i može se li “pojačati” radno vrijeme policijskih službenika ljetnih mjeseci zbog pojačanoga interesa za izdavanjem radnih dozvola. Načelnik je odgovorio kako su mjere vezane uz koronavirus dodatno otežale rad tim službenicama, ali ne vidi problem u mogućnosti da ljetnih mjeseci dva puta tjedno radno vrijeme bude u drugome terminu. Napomenuo je kako su četiri službenice zaposlene na tim poslovima, i to jedna za strance, druga za prijave, treća za vozačke dozvole, a jedna za obrtnike te se njihovi poslovi ne preklapaju. Gradonačelnica je predložila da se ljeti zbog povećane potrebe obavi dodatno zapošljavanje.

načelnik PP Brač Mirko Beović – gradonačelnica Supetra Ivana Marković – predsjednica Gradskoga vijeća grada Supetra Danijela Kirigin (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...