Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Načelnik Marinković potpisao odluku o upisu djeteta u Dječji vrtić “Mali princ”. Iz Ministarstva obrazovanja: Upravno vijeće odlučuje o upisu djece i o mjerilima upisa

— Pomogao sam i vjerujem da sam napravio dobro djelo. Pristupio sam tom rješenju kao izvanrednom, rekao je načelnik Bola Tihomir Marinković, pravdajući upis djeteta u Dječji vrtić “Mali princ” u Bolu, koji je izazvao negodovanja u javnosti, posebno vijećnika Općinskoga vijeća, a nakon što su mu se roditelji požalili i zamolili ga za uslugu. Načelnik je tada odlučio uzeti stvari u svoje ruke.

Je li načelnik Bola ovlašten potpisati odluku o upisu u vrtić?
No, odlučivši im pomoći pri tom nije samo sugerirao ili predložio upis njihova djeteta u vrtić, mimo predviđene procedure koja je određena, nego je donio odluku o upisu djeteta u Dječji vrtić “Mali princ”. Portal BRAČ danas u posjedu je te odluke koju je potpisao prvi čovjek Bola. Iako je općina Bol osnivač te ustanove, o toj ustanovi skrbi i financijski vodi računa, u najmanju ruku ostaje dvojbeno je li načelnik Bola ovlašten potpisivati odluku o upisu djeteta u tu ustanovu s obzirom da Dječji vrtić ima ravnatelja, upravno vijeće i ostala tijela definirana statutom ustanove.

Načelnik se poziva na čl. 47. Statuta
— Temeljem čl. 47. Statuta Općine Bol načelnik Općine Bol dana 23. lipnja 2020. godine donio je odluku o upisu u Dječji vrtić “Mali princ” Bol, stoji u odluci koja je protokolirana i potpisana te upućena Dječjem vrtiću “Mali princ”, a s obzirom da se radi o malodobnoj osobi, podaci će ostati zaštićeni. Ravnateljici te ustanove Frančeski Tomaš nije preostalo ništa drugo nego postupiti prema odluci bolskoga načelnika. Zanimljivo je istaknuti kako je u odluci navedeno da se dijete upisuje na upražnjeno mjestu u vrtiću te da su oba roditelja djeteta zaposlena i imaju prebivalište na području općine Bol. — Budući da su oba roditelja djeteta zaposlena i imaju prebivalište na području Općine Bol, a nemaju alternativnu mogućnost skrbi za dijete, dijete ima prioritet za upis nad ostalim kandidatima, navedeno je u odluci bolskoga načelnika.

Je li načelnik prekoračio svoje ovlasti?
No, svoje nezadovoljstvo postupkom načelnika Marinkovića izrazio je drugi roditelj koji je nedavno verbalno napao načelnika, a primjedbe na postupak načelniku su upućene i na sjednici Općinskoga vijeća početkom srpnja. Posebno je intervenirala vijećnica Katarina Marčić, tvrdeći da je postupanjem načelnik prekoračio svoje ovlasti. Iako se Marinković branio kako je ovo tek drugi slučaj u 16 godina da je intervenirao po, kako je rekao “diskrecijskom pravu”, treba istaknuti kako se ne radi tek o intervenciji nego o donošenju odluke o upisu djeteta u vrtić. Vijećnica Marčić istaknula je kako i drugi roditelji čekaju na upis svojega djeteta u tu ustanovu, ali im to nije omogućeno. Naglasila je kako se radi o upisu mimo statuta i pravilnika, a tzv. “diskrecijsko pravo” načelnika ocjenila je kao “iskorištavanje položaja i ovlasti”.

U odredbi statuta nema te ovlasti
U svojoj odluci načelnik Bola pozvao se na ovlasti koje su mu određene čl. 47. Statuta, ali u tom članku zanimljivo nigdje izrijekom nije naznačena ovlast načelnika da može odlučivati oko upisa djece u ustanovu čiji je osnivač Općina Bol. Statutom je zato određeno da načelnik imenuje i razrješava predstavnike Općine u ustanovama kojima je Općina osnivač. To znači da osnivač ima svoje predstavnike i u upravnom vijeću Dječjega vrtića, pa preko svojih predstavnika Marinković može “kontrolirati” rad te ustanove. No, to ne znači da načelnik može donositi odluku o upisu polaznika vrtića.

Ministarstvo obrazovanja: Upravno vijeće odlučuje o upisu djece
Upit o upisima u vrtić poslali smo i Ministarstvu obrazovanja koje je nadležno za rad predškolskih ustanova. Od Ministarstva smo zatražili pojašnjenje o tome tko smije upisati polaznika u dječji vrtić te je li osnivač predškolske ustanove ovlašten donositi odluku o upisu. — Sukladno članku 35. stavku 1. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (Narodne novine, broj 10/1997., 107/2007., 94/2013. i 98/2019.), Upravno vijeće kao upravno tijelo dječjeg vrtića odlučuje o upisu djece i o mjerilima upisa, uz suglasnost osnivača, poručili su za BRAČ danas iz Ministarstva, davši tako do znanja da je upravno vijeće vrtića ono koje odlučuje po tom pitanju. Dakle, niti ravnatelj vrtića, u ovom slučaju Frančeska Tomaš. Napomenuli su kako je upis djece u dječji vrtić reguliran člancima 20. i 35. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. Prema prvom tom članku, definira se tko ostvaruje prednost pri upisu. To su, prije svega, djeca roditelja žrtava i invalida domovinskoga rata, zatim djeca iz obitelji s troje i više djece, djeca zaposlenih roditelja, djeca s teškoćama u razvoju, djeca samohranih roditelja i ona koja se nalaze u udomiteljskim obiteljima. Važno je istaknuti kako način ostvarivanja prednosti pri upisu djece uređuje osnivač, u ovom slučaju Općina Bol, i to posebnim aktom. Prema čl. 35. Zakona, određeno je kako je ovlast upravnoga vijeća da odlučuje o upisu.

Ima li među nama jednakijih?
U svakom slučaju, nekim vijećnicima i nije se baš najbolje dopao postupak načelnika. Smatraju kako je pri upisu potrebno poštivati proceduru, odnosno odredbe koje se odnose na upis polaznika. Viječnica Marčić najbolje je to opisala porukom: — Pozivam sve roditelje koji imaju potrebe upisati dijete u vrtić ili jaslice, koji jesu ili nisu predali papire da to učine odmah, jer očito se to može i vjerujem da će načelnik izaći u susret. Ako ne, zapitajte ga ima li među nama jednakijih.

— Pomogao sam i vjerujem da sam napravio dobro djelo. Pristupio sam tom rješenju kao izvanrednom, rekao je načelnik Bola Tihomir Marinković, pravdajući upis djeteta u Dječji vrtić “Mali princ” u Bolu, koji je izazvao negodovanja u javnosti, posebno vijećnika Općinskoga vijeća, a nakon što su mu se roditelji požalili i zamolili ga za uslugu (foto: J. Bašić)

 

Podjelite:

You may also like...