Načelnik Milne odgovorno s mjerama štednje u općinskom proračunu. Stopirane nove obveze na teret proračuna, zabranjena nova zapošljavanja, a svima zaposlenima u Općini smanjena primanja za 20 posto. Naknade se odrekli i vijećnici Općinskoga vijeća

Načelnik općine Milna Frane Lozić (SDP), svjestan ozbiljnosti situacije koju je prouzročila pandemija koronavirusa, između ostaloga i na Proračun Općine kojoj je na čelu, pristupio je krajnje odgovorno mjerama racionalizacije rashoda kada je u pitanju poslovanje te Općine.

Nema novih preuzimanja obveza na teret općinskoga Proračuna
Kako bi umanjio negativan učinak pandemije, čije se stvarne posljedice još i ne znaju, a koja će sigurno ostaviti traga i na prihode Proračuna u njegovoj Općini, odlučio je poduzeti niz mjera koje se odnose na rashodovnu stranu. Jedna od mjera je i obustava svakoga novog preuzimanja obveza na teret općinskoga Proračuna koji bi za posljedicu imali stvaranje novih rashoda. Tako se obustavljaju svi novi postupci javne nabave, uz ipak određene izuzetke.

Nisu obustavljene mjere pomoći građanima i gospodarstvu
— Radi se o poslovima koji su već u tijeku i za koje je preuzeta ugovorna obveza. Zatim o mjerama pomoći građanima i gospodarstvu pogođenim covid-19 pandemijom, rashodima vezanima za provedbu projekata financiranih iz bespovratnih sredstava pomoći opće države i fondova EU te rashodima za aktivnosti i mjere čije bi odgađanje prouzročilo štete za imovinu, živote i zdravlje građana, odnosno štete po proračun, stoji u odluci načelnika Lozića.

Zabrana novih zapošljavanja na teret Proračuna
Vrijedi istaknuti kako je milnarski načelnik zabranio svim proračunskim korisnicima općine Milna, ustanovama i trgovačkim društvima koji se nalaze u vlasništvu Općine sva nova zapošljavanja, a od te su odluke izuzeta ona zapošljavanja čiji su natječaji u postupku. Nadalje, planirani rashodi koji se odnose na udruge, zatim programe potpora projekata i manifestacija koji su od interesa za tamošnju Općinu, također su obustavljeni, osim financiranja Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju “Brački pupoljci”, Crvenoga križa i Hrvatske gorske službe spašavanja.

Ništa od uskrsnica, regresa, jubilarnih nagrada i darova djeci dok traje izvanredna situacija
I dok se u nekim bračkim općinama političke stranke nisu odrekle sredstava koja im pripadaju iz proračuna, iz Milne stiže odlična vijest o odgodi odluke o raspoređivanju sredstava političkim strankama i nezavisnim listama za ovu godinu. Osim toga, zaposlenici Jedinstvenoga upravnoga odjela općine Milna ostat će bez uskrsnica, regresa, jubilarnih nagrada i darova djeci za vrijeme trajanja izvanredne situacije koju je priredio koronavirus. Hvalevrijedna je i vijest o obustavljanju plaćanja vijećničkih naknada.

Načelniku i zaposlenima u toj Općini umanjena plaća za 20 posto
Teret krize odlučili su podnijeti i zaposlenici u toj bračkoj Općini koje predvodi načelnik Lozić. Svima njima, zajedno s načelnikom, umanjena je osnovica za obračun plaće za 20 posto, a za isti postotak smanjena je i naknada za rad zamjeniku načelnika Općine. Ista preporuka upućena je komunalnom poduzeću “Meštralun” i Turističkoj zajednici općine Milna.

Kako bi umanjio negativan učinak pandemije, čije se stvarne posljedice još i ne znaju, a koja će sigurno ostaviti traga i na prihode Proračuna u općini Milna, načelnik Frane Lozić odlučio je poduzeti niz mjera koje se odnose na rashodovnu stranu Proračuna. Jedna od mjera je i obustava svakoga novog preuzimanja obveza na teret općinskoga Proračuna koji bi za posljedicu imali stvaranje novih rashoda (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...