Načelnik nije ponudio ostavku, iako su to od njega tražili vijećnici Nezavisne liste Jure Trutanića. Nositelj liste otvoreno najavio: Pokrenut ćemo opoziv načelnika putem referenduma

Kako je BRAČ danas već pisao, nezavisni vijećnici Jure Trutanića u Općinskomu vijeću Općine Selca, zatražili su još protekli tjedan na 4. sjednici vijeća da Ivan Marijančević, općinski načelnik u trećemu mandatu, podnese neopozivu ostavku na dužnost. Svoje traženje uobličili su u pisanoj formi te ga ponudili i ostalim vijećnicima na potpis. No, to se nije dogodilo pa je vijećnik Trutanić, koji je ujedno i nositelj Nezavisne liste, poziv s potpisima trojice vijećnika uručio načelniku Marijančeviću.

Nije dao ostavku, iako je – kako tvrde vijećnici – obećao da će to učiniti
Ista lista objavila je video snimku 4. sjednice Općinskoga vijeća, dok ona još uvijek nije dostupna na službenoj stranici Općine Selca. Trutanić je podsjetio da je načelnik Marijančević u razgovoru koji je održan 10. kolovoza u njegovu uredu obećao njemu i vijećniku Karmenu Jakšiću koji je predsjednik Općinskoga vijeća bio samo prve tri sjednice, da će ponuditi mandat na raspolaganje, ali nakon što prethodno potpiše ugovor o sufinanciranju novoga vatrogasnog doma s nadležnim Ministarstvom i aneks ugovora s tvrtkom M.P. Beton iz Solina koja gradi vatrogasni dom, glavni projekt Općine Selca. — Smatramo da se ovakve stvari ne mogu opraštati. Tu ima goleme političke odgovornosti za načelnika, možda ima i neke druge odgovornosti, ali neka — kako se kaže — institucije odrade svoj posao, rekao je Trutanić na sjednici vijeća, obrazlažući razloge zašto traže ostavku načelnika. U pozivu na ostavku koji je načelniku uručio navedeno je kako se ostavka od načelnika traži “zbog teških propusta u upravljanju Općinom Selca, osnovanih sumnji u počinjenje nezakonitih radnji te predizbornoga obmanjivanja birača”. Prije nego što je list s poziv na ostavku predan načelniku, Trutanić je zapitao: — Postoji li još neki vijećnik koji bi se pridružio potpisivanju ovoga poziva?, ali se od vijećnika nitko nije javio.

Ako ima potpore u zakonu bit će smijenjen
Krenula je, zatim, rasprava o pitanju ostavke općinskoga načelnika. Vijećnik Pavle Ordić, dojučerašnji zamjenik načelnika, izjavio je kako ne vidi razlog za ostavku načelnika te da je poznato na koji se način smjenjuje načelnik. — Ovo je vrlo smiješno. Ovo nisu argumenti. Načelnik koji je izabran ne može biti smijenjen ni referendumu u roku od šest mjeseci od izbora. Kad priloži sudski nalog onda se mijenja načelnik. Ako ima potpore u zakonu načelnik će se smijeniti. Sam je rekao da će tražiti državnu reviziju, rekao je Ordić, čvrsto braneći načelnika.

Bivši predsjednik vijeća: Mi smo Općina devastirana financijski i moralno
Vijećnik Jakšić, jedan od potpisnika poziva, u raspravi je rekao: — Očito je da načelnik neće pasti i da ste vas šest iza njega. Mi smo najgora Općina na Braču. Mene je ponekad sram koliko smo zaostali. Mi smo Općina devastirana financijski i moralno. Svi ste vi imali na uvid bankovne račune. Kad čitam bankovne račune, to me podsjeća na Titanic koji tone, a na njemu orkestar svira. Ispada da smo mi najveći problem Općine. Ako je to tako, onda je stvarno super. Da bismo normalno poslovali mi moramo prodavati parcele, i to u vrijednosti od 2 milijuna kuna godišnje. Kad vas djeca budu pitala: Odakle općina nema niti jednu parcelu? Kako ćete im vi to objasniti? Jakšić je rekao kako je jasno da načelnik nije potrošio sredstva u Las Vegasu. — Bez relativiziranja želim reći kako je načelnik nenamjenski trošio sredstva, lagao vijećnicima i obmanio birače, poručio je Jakšić, koji je nakon zahtjeva za ostavkom šestorice vijećnika bio primoran odstupiti s te funkcije.

Tražit će opoziv načelnika putem referenduma
Na komentar vijećnika Ordića stigao je Trutanićev odgovor. — Mi smo dali poziv načelniku. On tu ostavku može dati i ne mora je dati. Prema Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi mi ćemo predložiti vijećnicima i pokretanje opoziva načelnika putem referenduma, najavio je vijećnicima. Pozdravio je državnu reviziju, dodavši kako joj se raduje. — Mi ćemo izvaninstitucionalno koristiti mogućnosti da javnosti urbi et orbi obznanimo što se događa u Općini Selca, poručio je nositelj liste.

Zlatar: Nismo ekonomski stručnjaci
Vijećnik Tonči Zlatar kojemu ovo nije prvi mandat u predstavničkom domu, također je stao u obranu načelnika. — Većina nas nismo ekonomski stručnjaci. Valjda postoje službe koje mogu vidjeti kolika je krivnja i odgovornost načelnika. Zašto mi to moramo raditi, pitao se Zlatar. Trutanić je odgovorio Zlataru kako pitanje odgovornosti načelnika ne spada samo u sferu kaznene odgovornosti, već isto tako moralne i političke odgovornosti. — Nisam ni ja stručnjak za financije, ali nisam ni nepismen. Potrošio sam svoje slobodno vrijeme da bih zaključio kako posluje načelnik, replicirao je Trutanić.

HDZ-ovac Puratić: Već tri sjednice za redom na tapetu je ostavka načelnika
U raspravu se uključio HDZ-ov vijećnik Radovan Puratić, čija je stranka nakon lokalnih izbora izjavila da će u vijeću biti oporba s obzirom na izborni rezultat, ali ni on ni Vedran Mošić nisu potpisali poziv načelniku na ostavku. Osim toga, važna je i činjenica da je Marijančevićev protukandidat na izborima bio upravo HDZ-ovac Petar Bezmalinović koji je sada pročelnik općinske uprave. — Ovdje je već tri sjednice za redom na tapetu pitanje kako se riješiti načelnika. Niti jednu riječ nismo čuli o tomu kako pomoći Općini, kako Općinu unaprijediti. Samo kako se riješiti načelnika, rekao je Puratić.

Vijećnik Tomaš: Načelnik me četiri godine konstantno laže
Vijećnik s Trutanićeve liste Stjepko Tomaš odgovorio je HDZ-ovu vijećniku kako to nije točno te da su nezavisni vijećnici, čim su doznali za financijsko poslovanje Općine i postupke načelnika, sazvali sjednicu kako bi ih upoznali sa zaključcima (sjednica održana 12. kolovoza, op. a.). — Imali ste sedam dana, a niste uopće komentirali bankovne izvode. Ako sam ja vijećnik i ako me netko konstantno laže četiri godine. Prodajemo zemlju, a ti novci idu na drugu stranu. I ako vi ne mislite da je ovo za dobrobit ooćine, pa vi dajte vaš prijedlog. Ovo je naš prijedlog za dobrobit općine, naglasio je Tomaš.

Trutanić: S Ivanom Marijančevićem se ne može surađivati
Puratiću je odgovorio i Trutanić, nezadovoljan njegovom tvrdnjom da nezavisni vijećnici nisu dali svoj doprinos za Općinu Selca. — Nije korektno izjaviti da nismo ponudili rješenje. Dali smo radni prijedlog za odlagališta glomaznoga otpada. U svom aranžmanu izradili smo pravilnik o unutarnjem redu. Mi ovo radimo volonterski, umjesto nekoga službenika. I taj smo prijedlog uručili načelniku koji ga nije htio potpisati. Bili ste na sjednici vijeća kad se raspravljalo o kulturnomu litu. Predlagali smo tada kako bismo mogli povlačiti sredstva za financiranje programa. Ispunjena su tri od četiri zahteva naših vijećnika. To su bile naše inicijative. Problem je što se Ivanom Marijančevićem ne može surađivati. Vi procijenite primjerice da treba napraviti prometnu studiju za zaobilaznicu. Načelnik kaže da može, a kasnije se ispostavi da se na glavnomu računu nalaze 2.000 kuna. S kojim novcima? Načelnik je pokazao da ova četiri mjeseca prihodovna strana Općine ne može servisirati potrebe Općine. U takvom okruženju se ne može funkcionirati, istaknuo je Trutanić. — Govoriš uru i po, rekao je predsjednik vijeća Marčelo Štambuk, pokušavši prekinuti vijećnika u njegovu izlaganju. Trutanić je zamolio da ga se ne prekida te poručio kako su rezultati Općine nikakvi, ali, naglasio je, isključivo zaslugom općinskoga načelnika.

Predsjednik vijeća: Ivan je dobar čovjek koji se snalazi onako kako može
Riječ je uzeo i novoizabrani predsjednik vijeća Štambuk, koji je i u proteklomu sazivu bio predsjedavajući u selačkom parlamentu, a vijećnik je upravo s liste aktualnoga načelnika. — Mislim da ste u kampanju ušli licemjerno bez kandidata za načelnika. Ivan je dobio te izbore, dobio većinsko povjerenje birača. Vi ste ponudili i dali samo parcijalna rješenja, ali daleko ste od iznošenja strategije oporavka Općine. Ivan je dobar čovjek koji se u teškoj situaciji snalazi onako kako može. Optužujete ga za pretakanje namjenskih sredstava, a to nije u redu, rekao je Štambuk. Održao je obrambeni govor u prilog načelniku, osobito naglasivši da je načelnik opraštao dugove te financijski pomagao pravne i privatne osobe. Štambuk se protivi smjeni načelnika, tvrdeći da bi u tom slučaju došao povjerenik.

Trutanić odgovorio Štamkuku: Izbori nisu bili raspisani za najboljega čovjeka, nego načelnika
Trutanić je odgovorio Štambuku da je njihovo legalno pravo da se natječu za predstavničko tijelo te da rade u tomu tijelu. — Tu još neke druge liste nisu istaknule svoje kandidata za načelnika, pa jel to znači da su licemjerne. Znači li to da bismo mi koji nismo predložili kandidata za načelnika trebali podržavati bilo kojega kandidata, ma što god on činio. Načelnik je u vrlo važnom pitanju, a to je vatrogasni dom, obmanjivao javnost. Vi spominjete: ‘Ivan je dobar čovjek’. Mi nismo raspisali izbore za najboljega čovjeka, nego za najboljega načelnika, uzvratio je Trutanić.

Ivan Marijančević, načelnik Općine Selca, nije dao ostavku na dužnost općinskoga načelnika nakon što su to i službeno 21. kolovoza od njega zatražili vijećnici Nezavisne liste Jure Trutanića na 4. sjednici Općinskoga vijeća (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...