Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Načelnik Šimica Dragičević: “Svi su Bračani službeno znali kada je brački Stožer započeo s radom, a kada je i da li je službeno prestao s radom, to nitko ne zna”

Načelnik Stožera civilne zaštite grada Supetra Šimica Dragičević, koji ujedno obnaša i funkciju zamjenika gradonačelnice Ivane Marković, otvoreno je za BRAČ danas progovorio o radu gradskoga Stožera civilne zaštite u trenucima epidemije koronavirusa koja se malo-pomalo širi i na otoku Braču.

Iz dana u dan na Braču raste broj novooboljelih, a koronavirusom pogođen je očekivano i grad Supetar, pa je taj Stožer tek nedavno izdao priopćenje za javnost, pozvavši građane na pridržavanje epidemioloških mjera. — Moramo biti svi skupa spremni kako se ovdje ne radi o potrebi kratkoročnoga postupanja, već da svi skupa moramo biti spremni za dužu epidemiološku borbu, poručio je supetarski Stožer civilne zaštite, pozvavši na punu ozbiljnost i odgovornost svih građana.

Gradski stožer nije se oglašao zbog Bračkoga stožera
Načelnik Dragičević pojasnio je da se gradski Stožer civilne zaštite nije oglašavao po pitanjima informiranja u svezi koronavirusa iz razloga što je bio formiran Krizni stožer otoka Brača. Upravo je taj Stožer prema odluci o osnivanju bio ovlašten za informiranje javnosti i pružanje pravovremenih informacija o epidemiološkom stanju na otoku. No, u međuvremenu Stožer je napustio jedan od bračkih načelnika Marino Kaštelan, odnosno Općina Pučišća, zatim je načelnik Stožera Nikola Martinić Dragan dao neopozivu ostavku, a nedugo nakon toga osvanula je vijest na internetskoj stranici da je brački Stožer prestao s radom, pa su lokalni stožeri civilne zaštite dobili na važnosti.

Je li i kada službeno prestao s radom – nitko ne zna
— U zajedničkoj potpisanoj Odluci o osnivanju Kriznoga stožra otoka Brača jasno stoji da će ovaj Stožer djelovati do okončanja s epidemijom koronavirusa na području Republike Hrvatske. Zanimljivo je da su svi Bračani službeno znali kad je ovaj brački Stožer započeo s radom, a kada je i da li je službeno prestao s radom, to nitko ne zna, poručio je Dragičević.

Dragičević: Stožer obavlja poslove kontrole provedbe donesenih odluka
Načelnik gradskoga Stožera pojasnio je kako u ovom trenutku, kada na području Supetru ima osoba zaraženih koronavirusom, Stožer obavlja one poslove koji su naloženi odlukama Nacionalnoga stožera civilne zaštite i Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije. — Uglavnom su to poslovi kontrole provedbe donesenih odluka nama nadređenih Stožera i kontrola pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo. Izdavali smo potrebne suglasnosti iz naše nadležnosti. O tome smo nadležnim tijelima podnosili i sva potrebna izvješća, pojasnio je Dragičević, davši do znanja kako je Stožer odgovarao na brojne upite građana, udruga i tvrtki koji se odnose na primjenu odluka i njihovu vremensku važnost.

Provjeravamo sve prijave, pa i one anonimne
— Provjeravamo sve prijave, pa i one anonimne, kad se to od nas zatraži, a sve da bi se spriječila moguća zaraza zbog nepridržavanja pripisanih mjera, istaknuo je načelnik Dragičević. Podsjetio je i da je gradski Stožer civilne zaštite u tijeku proljetne zaraze, kada je promet bio moguć samo uz propusnice, izdavao propisane propusnice. — Unutar ovoga gradskog Stožera za taj posao su pored mene bili posebno ovlašteni jos dvoje uposlenika gradske uprave, dodao je Dragičević. Naglasio je da su u gradskomu Stožeru još i Nikola Martinić Dragan, vatrogasni zapovjednik u Supetru, zatim Mirko Beović, načelnik Policijske postaje Brač, Milan Glavaški, ravnatelj Doma zdravlja Supetar, Mate Mladina iz Crvenoga križa Supetar, Goran Gabrić, član Hrvatske gorske službe spašavanja i Željko Šeravić, voditelj odsjeka za preventivne i planske poslove Državne uprave za zaštitu i spašavanje Područni ured Split.

Tek kad primio obavijest od županijskoga Stožera
Načelnik Stožera napomenuo je kako će s obzirom na aktualnu epidemiju Stožer izvještavati javnost o svim donesenim odlukama i važnim pitanjima, i to na službenim web stranicama grada Supetra. — To ćemo raditi pravovremeno, kako bude zahtijevala situacija i važnost vijesti koju trebamo priopćiti, pojasnio je te naglasio da gradski Stožer sve vijesti o broju zaraženih i osoba u samoizolaciji prenosi nakon što primi službenu obavijest od županijskoga Stožera civilne zaštite.

Uputit ćemo javni poziv zainteresiranim građanima
Dragičević je ukazao i na poteškoće u radu Stožera, a koje se uzrokovane ljudskim i materijalnim uvjetima. — Na sjednici Stožera civilne zaštite grada Supetra od 26. listopada odlučili smo uputiti javni poziv svim zainteresiranim građanima i građankama starima između 18 i 65 godina s prebivalištem na području Grada Supetra da se prijave za sudjelovanje u sustavu civilne zaštite radi rasporeda u postrojbu civilne zaštite opće namjene, te na mjestu povjerenika i zamjenika povjerenika, istaknuo je načelnik, dodavši kako će se popuna postrojbi obaviti prema zakonom propisanomu postupku.

Šimica Dragičević: Dijelimo iste rizike
Načelnik gradskoga Stožera pojasnio je i da će se gradonačelnici Supetra Marković uputiti prijedlog da se gradski Stožer proširi i s epidemiologom. — Brački epidemiolog dr. Nađan Šerić stalno nam je na usluzi, istaknuo je Dragičević. Naveo je nadalje i potrebu da se formiraju zajednička tijela civilne zaštite na otoku Braču uz sudjelovanje svih bračkih općina. — Kao otočani koji smo odvojeni od drugih, prostorno smo povezani i dijelimo iste rizike i na taj način možemo podržati temeljna načela civilne zaštite. Smatramo kako tako povezani možemo bolje ostvariti i iskazivati solidarnost i humanost te obavljati poslove kojima se bavi civilna zaštita, poručio je za BRAČ danas načelnik Stožera Dragičević.

— Moramo biti svi skupa spremni kako se ovdje ne radi o potrebi kratkoročnoga postupanja, već da svi skupa moramo biti spremni za dužu epidemiološku borbu, poručio je u nedavnom priopćenju supetarski Stožer civilne zaštite, pozvavši na punu ozbiljnost i odgovornost svih građana (načelnik Stožera civilne zaštite grada Supetra Šimica Dragičević / foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...