Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Načelnik Tihomir Marinković: “Završili smo još jednu uspješnu turističku sezonu”

Na 8. sjednici Općinskoga vijeća općine Bol, sazvanoj za utorak 3. prosinca, načelnik Bola Tihomir Marinković (SDP) izvijestio je vijećnike o radu općine Bol u razdoblju od prošle sjednice Općinskog vijeća. U radu toga vijeća sudjelovalo je 8 vijećnika s predsjednikom Matkom Bakovićem (HDZ).

Radi se na pripremi oko dogradnje luke Bol
— Prvo trebamo konstatirati da smo završili još jednu uspješnu turističku sezonu s noćenjima nešto više nego prošle godine i 10.000 dolazaka više nego lani, izvijestio je bolski načelnik vijećnike u osvrtu na rad općine Bol. Istaknuo je da se radi na pripremama oko dogradnje luke Bol, čiji su radovi u nadležnosti Županijske lučke uprave. — Situacija se odvija pozitivno i sve ide prema pripremi za početak radova. U planu je da se krene s realizacijom na proljeće, upoznao je vijećnike, dodavši kako je mišljenja da bi bilo bolje da se s radovima započne iza sezone sljedeće godine. — O tome vodimo računa, to požurujemo i nastojimo da se realizira što prije, dodao je načelnik Marinković.

— Prvo trebamo konstatirati da smo završili još jednu uspješnu turističku sezonu s noćenjima nešto više nego prošle godine i 10.000 dolazaka više nego lani, izvijestio je bolski načelnik Tihomir Marinković vijećnike na 8. sjednici Općinskoga vijeća, koja je održana u utorak 3. prosinca, u vijećnici zgrade općine u Bolu (foto: J. Bašić)

Zgrada DVD i Komunalnoga poduzeća prema modelu zajedničke izgradnje
Osvrnuo se na i izgradnju zgrade Dobrovoljnoga vatrogasnoga društva i Komunalnoga poduzeća, rekavši da je sve u pripremi te da će se u ostvarenje toga projekta ići prema modelu zajedničke izgradnje. — Za koji dan će biti pripremljena dokumentacija za natječaj te očekujemo da će se do siječnja definirati izvođač radova, naglasio je bolski načelnik. — Općinska zgrada na Loži ide prema planu, a dokumentacija ide prema nadležnom ministarstvu. Planirano je da se zgrada završi do Uskrsa, refererirao je. Treba dodati da je za rekonstrukciju i uređenje upravne zgrade Općine u proračunu za 2020. godinu planirano 2,9 milijuna kuna.

Važan projekt općine Bol je i novo groblje
Načelnik je ukazao vijećnicima da se radi i na rekonstrukciji Doma kulture, a izvršen je, kako je rekao, popravak krovišta. Važan projekt općine Bol svakako je i novo groblje za koje se, kako je informirao načelnik, do kraja godine očekuje i građevinska dozvola. U proračunu koji se priprema za sljedeću godinu, planirano je 1,6 milijuna kuna za bolsko groblje. Nije zaobiđeno ni pitanje prostornoga plana, a kako je izvijestio Marinković, obavit će i posljednje razgovore oko toga te će se ići u daljnji postupak i završetak. Posebno je osjetljivo i važno pitanje gospodarenja otpadom na Braču, pa tako i na području općine Bol. Bolski načelnik upoznao je vijećnike da je u Bolu prošireno reciklažno dvorište i omogućeno stanovnicima preuzimanje građevinskoga otpada.

Vijećnika SDP-a Milana Škrbića zanimalo je što je s Odborom za hortikulturu općine Bol (foto: J. Bašić)

Definiran je Plan korištenja pomorskoga dobra
Bilo je riječi i o radovima na Dječjem vrtiću “Mali princ” gdje se radi na izmjeni krovne konstrukcije. — Ugovoreni su radovi i donesen je materijal za izmjenu, rekao je Marinković. Isto tako pojasnio je i da je definiran Plan korištenja pomorskoga dobra te da će ili na odobrenje institucijama, i to Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, zatim Ministarstvu zaštite okoliša i energetike te Lučkoj kapetaniji i Uredu za pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Nama se nitko nije obratio za pomoć
Vijećnik SDP–a Milan Škrbić zapitao je načelnika što je s Odborom za hortikulturu čiji je predsjednik vijećnik Marjan Marjanović. Odgovoreno mu je da je Odbor formiran i da bi trebalo sazvati sjednicu. Potaknuo je i pitanje uređenja ulaza u mjesnu ambulantu. — Nama se nitko nije obratio za pomoć. Ako se dostavi zahtjev, onda će o tome odlučiti vijeće, rekao je načelnik.

Nezavisnu vijećnicu Katarinu Marčić (lijevo) zanimalo je stanje u Vodovodu Brač i izvješće predstavnika općine Bol u Skupštini bračkoga Vodovoda Borisa Škrbića o izboru direktora te tvrtke. Načelnik Marinković obećao je da će predstavnik u Skupštini dostaviti izvješće (foto: J. Bašić)

Božićnica 2.500 kuna i dar od 600.00 za dijete do 15. godine
Vijećnicu Katarinu Marčić zanimalo je stanje u Vodovodu Brač i izvješće predstavnika u Skupštini bračkoga Vodovoda Borisa Škrbića o izboru direktora te tvrtke. Načelnik je obećao da će predstavnik Skupštine pripremiti izvješće. Vijećnica je pitala i što je s božićnicama i daru za djecu za zaposlenike u ustanovama općine Bol. Pročelnik Stipe Karmelić izvijestio je da će i ove godine zaposlenici općine Bol, zatim Centra za kulturu, Općinske knjižnice i Dječjega vrtića “Mali princ” primiti božićnicu u iznosu od 2.500 kuna i dar od 600.00 kuna za dijete do 15. godine. Na pitanje vijećnice Marčić o tome koliko je trenutno izdanih dozvola za građenje u Bolu, pročelnik Karmelić rekao je da se to zna tek kada stranka s pravomoćnom građevinskom dozvolom zatraži od Općine obračun komunalnoga doprinosa.

Nemam potrebu ulaziti u osobne razloge, poručio načelnik
Otvoreno je i pitanje objašnjenja ostavke bivšega donačelnika Jakova Okmažića na Općinskome vijeću, a kako je bilo prethodno i najavljeno. Marčić je pitala hoće li bivši donačelnik objasniti svoju ostavku. — Ako je gospodin napismeno naznačio da daje ostavku iz osobnih razloga, onda nemam potrebu ulaziti u te razloge, kratko je odgovorio načelnik. Ponovilo se i pitanje hoće li općina Bol ostati bez komunalnoga redara, a tome će se, rekao je načelnik, sa zaposlenikom općine obaviti razgovor sljedećih dana.

Nezavisni vijećnik Ivica Šćepanović zapitao je načelnika Tihomira Marinkovića što se misli poduzeti o aktivnostima oko Vidove gore, s obzirom da je u proračunu za 2020. godinu planirano 150.000 kuna (foto: J. Bašić)

Što će biti s aktivnostima oko Vidove gore?
Nezavisni vijećnik Ivica Šćepanović napomenuo je važnost učvršćenja skulpture na mostiću koja je u dosta lošem stanju. — Radi se o skulpturi Centra za kulturu Brač. A ono opet mora angažirati konzervatore koji će prije dati stručno mišljenje, odgovorio je načelnik. Vijećnik Šćepanović zapitao je i što se misli poduzeti o aktivnostima oko Vidove gore, dodavši da je u proračunu za 2020. godinu planirano 150.000 kuna za taj projekt. — U planu su inicijalna sredstva. U drugom mjesecu zakazana su ročišta, a bez pravorijeka suda teško je ulaziti u postupak, pojasnio je načelnik, istaknuvši da bi davanje naloga u trenutku dok stvar pravno nije rješena, moglo stvoriti velike posljedice.

Pokušali smo postići nagodbu
— Mi smo pokušali postići nagodbu, ali na naš pripremljeni materijal za sudski postupak, druga strana reagira vrlo negativno. Mi dokazujemo da Planinarsko društvo “Mosor” nema pravo sljednosti. Društvo je od općine Bol 1937. godine dobilo zemljište. Na toj parceli se nalaze oba objekta, onaj koji je uklonjen i novonastali objekt. Skupština općine Brač gradila je taj novi dom, a stari je bio u derutnom stanju koji je trebalo ukloniti. Imamo neke dokumente o ulaganju sredstava, poručio je načelnik.
Nezavisni vijećnik Marjan Marjanović ukazao je na važnost rješavanja pitanja gospodarenja otpadom, dodavši da je potrebno u rješavanje problema uključiti sve bračke općine. — Sva su domaćinstva dobila knjižicu o razvrstavanju otpada, imamo zelene otoke, možemo odvajati gotovo 80 posto otpada, dok 20 posto ide u biološki otpad, rekao je načelnik Bola.

Podjelite:

You may also like...