PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Najavljena Skupština Vodovoda samo s jednom točkom dnevnoga reda – izborom direktora. Hoće li skupštinari rješenje za tvrtku tražiti izborom novoga direktora ili će dosadašnjem biti ukazano povjerenje većine skupštinara?

Skupština tvrtke Vodovod Brač nalazi se pred izborom direktora, a s obzirom da dosadašnjemu direktoru tvrtke Tončiju Trutaniću istječe mandat na toj funkciji. Natječaj za direktora tvrtke zatvoren je još 7. listopada, a kako nam je potvrđeno iz Vodovoda na natječaj su zaprimljene dvije prijave.

Skupštinari su već dobili prispjele prijave kandidata
Tko će biti direktor tvrtke, odlučit će Skupština. Sjednica Skupštine održat će se u četvrtak, 31. listopada, u 10.30 sati. — Tema skupštine je izbor direktora društva, poručio nam je u telefonskom razgovoru direktor Tonči Trutanić, dodavši kako su skupštinari već dobili prispjele prijave kandidata i kako će oni o tome odlučiti na sazvanoj sjednici. Potvrdio nam je da su na objavljeni natječaj pristigle dvije prijave.

To je stav gradonačelnice, rekao je dosadašnji direktor
No, novo svjetlo na izbore u bračkome Vodovodu daje upravo dopis gradonačelnice Supetra Ivane Marković upućen čelnim osobama općina u kojem ih je pozvala da po žurnome postupku razriješe skupštinare. Osim toga, u dopisu je istaknula i sljedeće: — Smatram da je žurno pornaći rješenje za dovršetak zgrade Vodovoda Brač d.o.o., prvenstveno radi izgradnje nove škole koja će se graditi na sadašnjoj lokaciji Vodovoda Brač d.o.o., ali ne isključivo dizanjem cijene vode bez sagledavanja alternative. Na naše pitanje kako tumači poziv gradonačelnice Marković upućen načelnicima bračkih općina o tome da opozovu članove Skupštine te bračke tvrtke zbog, kako je napisala, “nagomilanih problema” u kojima se nalazi brački Vodovod, direktor Trutanić nam je kratko rekao: — To je stav gradonačelnice, nemam komentara. Tek je dodao kako tema sazvane skupštine nije posebno zanimljiva, jer se radi o uobičajenoj proceduri izbora direktora.

U stalnom smo kontaktu s predstavnicima skupštine
No, da su najavljeni izbori svakako zanimljivi najbolje svjedoči dopis kojim se gradonačelnica Marković upleta u izbore, a uputila ga je načelnicima, i to u trenutku natječaja, a što i nije baš redovita praksa. Saznali smo u međuvremenu od nekih načelnika da su u stalnom kontaktu s predstavnicima u skupštini, pa ih je istup supetarske gradonačelnice prilično iznenadio. A ovo su skupštinari koji će odlučivati o direktoru toga Društva: Branko Jakovljević kao predstavnik grada Supetra, Fani Bojančić zastupa općinu Selca, zatim Boris Škrbić iz Bola, Jakša Krželj iz Milne, Stjepan Dubravčić iz Nerežišća, Stjepan Kusanović iz Pučišća, Ivica Vlahović iz Postira i Zdenko Tonšić kao predstavnik općine Sutivan.

Za direktora tvrtke treba imati 8 glasova
Zanimljivo je istaknuti da sve općine, osim Sutivana i Milne, nose 2 izborna glasa, dok te dvije Jedinice lokalne samouprave imaju po 1 izborni glas. To znači da kandidatu za čelno mjesto Vodovoda Brač treba 8 glasova, odnosno povjerenje 4 skupštinara iz općina koje nose dva glasa, ili ga moraju birati 3 općine s 2 glasa uz obje općine koje imaju po 1 glas.

Hoće li skupštinari bračkoga Vodovoda dobiti direktora?
Neslužbeno se govori kako bi izbori mogli završiti neodlučenim rezultatom, odnosno da bi oba kandidata za direktora mogla dobiti jednaki broj glasova. U tom slučaju, ne bi bilo pobjednika, ali bi dosadašnji direktor svejedno morao napustiti čelnu poziciju zbog isteka mandata. Tko bi tada bio imenovan vršiteljem dužnosti direktora Vodovoda u ovom je trenutku teško govoriti. Bilo bi izvrsno kad bi skupštinari, a sve se češće može ćuti, dogovorom iznašli najbolje rješenje za tvrtku koja sigurno ima određenih poteškoća. Hoće li se rješenje za tvrtku tražiti izborom novoga direktora ili će dosadašnji višegodišnji direktor i dalje ostati na čelu tvrtke, ostaje za vidjeti. Sutra bi, po svemu sudeći, sve trebalo biti jasno.

— Tema skupštine je izbor direktora društva, poručio nam je danas u telefonskom razogovoru direktor Vodovoda Brač d.o.o. Tonči Trutanić, dodavši kako su skupštinari već dobili prispjele prijave kandidata i kako će oni o tome odlučiti na najavljenoj sjednici (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...