Bretanide - posao i karijera
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Nakon burne rasprave na Gradskom vijeću vijećnici grada Supetra većinom glasova donijeli Odluku o komunalnoj infrastrukturi grada Supetra i njezinu pravnom statusu. Vijećnica Danica Baričević poručila: “Niti ste pročitali niti razumjeli zakon. Radi se o otimačini u režiji vladajuće koalicije”. Zamjenik gradonačelnice Šimica Dragičević: “Nikakvih štetnih posljedica neće biti”

Nakon žustre i burne rasprave u nastavku sjednice Gradskoga vijeća, koja je održana u ponedjeljak, 16. prosinca, u vijećnici grada Supetra, gradski vijećnici većinom glasova donijeli su Odluku o komunalnoj infrastrukturi grada Supetra i njezinu pravnom statusu. Za navedenu odluku glasovalo je 7 vijećnika, dok su protiv bili vijećnici kluba HDZ–HSS, a suzdržan je bio nezavisni vijećnik.

Predstavničko tijelo može odlukom odrediti i druge građevine komunalne infrastrukture
Uvodeći u odluku, voditelj Odsjeka za upravljanje gradskom imovinom, društvene djelatnosti i gospodarstvo Tonči Sanader pojasnio je ukratko odredbe Zakona o komunalnom gospodarstvu, rekavši kako je Zakon stupio na snagu 4. kolovoza prošle godine. — Novi Zakon sadrži dosta novina u nadležnostima Jedinica lokalne samouprave, načinu postupanja i upisa komunalne infrastrukture u evidencije i zemljišne knjige, rekao je Sanader, upoznavši vijećnike sa sadržajem komunalne infrastrukture. Dodao je da, osim navedenih građevina, predstavničko tijelo može odlukom odrediti druge građevine komunalne infrastrukture ako služe za obavljanje komunalne djelatnosti.

voditelj Odsjeka za upravljanje gradskom imovinom, društvene djelatnosti i gospodarstvo Tonči Sanader pojasnio je ukratko odredbe Zakona o komunalnom gospodarstvu, rekavši kako je Zakon stupio na snagu 4. kolovoza prošle godine (foto: J. Bašić)

Konačno razrješenje pravnoga statusa komunalne infrastrukture
— Isti zakon uređuje pravno–tehničke radnje te postupak za evidentiranje u katastru i upis u zemljišne knjige komunalne infrastrukture izgrađene do dana stupanja na snagu Zakona. Svrha opisanih odredbi je konačno razrješenje pravnoga statusa komunalne infrastrukture koja nije evidentirana u katastru i koja nije upisana u zemljišne knjige, radi usklađenja upisa sa stvarnim stanjem izgrađene komunalne infrastrukture, istaknuo je Sanader, pojasnivši da se komunalna infrastruktura koja nije evidentirana u katastru ili nije evidentirano njezino stvarno stanje, evidentira u katastar na temelju geodetskoga elaborata izvedenoga stanja komunalne infrastrukture.

U tijeku savjetovanja zaprimljeno je šest primjedbi
— Nakon priprema objavili smo prijedlog Odluke o komunalnoj infrastrukturi grada Supetra i njezinu pravnom značenju na javno savjetovanje koje je trajalo 30 dana, a nacrt je bio objavljen 2. kolovoza. U tom razdoblju zaprimljeno je šest primjedbi. Njih smo pogledali, razmotrili i zauzeli stajalište. Konačna odluka je na Gradskome vijeću, naglasio je Sanader, dodavši kako u gradu Supetru ne žele samoinicijativno donositi potvrdu je li nešto komunalna infrastruktura ili nije. Napomenuo je da je Zakonom jasno određeno da on ne vrijedi za nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske i na pomorsko dobro.

— Nema nikakvoga razloga da se u slučaju bilo kakve pogreške naša odluka kasnije ne ispravi; ona podliježe ispravkama i promjenama, poručio je, uz ostalo, Šimica Dragičević, zamjenik supetarske gradonačelnice Ivane Marković koja nije sudjelovala u radu Gradskoga vijeća prema preporuci Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa (foto: J. Bašić)

Od objavljivanja druge odluke niti jedna nekretnina nije skinuta s popisa
Zamjenik gradonačelnice Šimica Dragičević osvrnuo se na objavljena priopćenja vijećnika HDZ–a uz Odluku o komunalnoj infrastrukturi, nazvavši ih netočnima i neistinitima. — Ta se priopćenja jednim dijelom odnose i na mene i skidanje određenih nekretnina iz odluke. Prva odluka koja je bila objavljena, povučena je s dnevnoga reda, a druga objavljena, o njoj je obavljeno savjetovanje s javnošću. Od toga trenutka nije bilo skidanja nikakve nekretnine iz predmetne odluke. Iz prvoga prijedloga skinuto je stotinu nekretnina, a od objavljivanja druge, nije skinuta niti jedna nekretnina, već su neke nekretnine stavljene na popis, i to na moju intervenciju, istaknuo je zamjenik gradonačelnice Ivane Marković.

Veći dio primjedbi pristiglih na javnom savjetovanju je opravdan
Dragičević je istaknuo da su do sjednice Gradskoga vijeća zaprimljene primjedbe građana, dodavši kako je veći dio tih primjedbi opravdan. — Nema razloga da se na današnoj sjednici o tome ne očitujemo i izvršimo korekcije. Radi se o tome da li određenu nekretninu u popisu treba označiti da je u cjelini dio komunalne infrastrukture ili u dijelu kojim je zahvaćena, već izgrađenom cestom ili nekom komunalnom infrastrukturom. Temeljem ove odluke neće nikome uslijediti, što se tiče cesta, uknjižba bez da se izradi parcelacijski elaborat, bez da strankama bude dostavljeno rješenje i mogućnost da u postupku štite svoja prava, istaknuo je zamjenik gradonačelnice. Dodao je da je komunalna infrastruktura javno dobro u općoj upotrebi. — Nema nikakvoga razloga da se u slučaju bilo kakve pogreške naša odluka kasnije ne ispravi; ona podliježe ispravkama i promjenama, poručio je, uz ostalo, Dragičević.

— Vi vijećnici, mislim na vladajuće vijećnike, a ne na nas oporbene, trebali biste danas donijeti odluku, a da prethodno niste ni pročitali ni razumjeli zakon. Trebali biste donijeli odluku da ćete ući u 1.600 privatnih dvorišta zbog dva metra kvadratnoga zato što je tamo javna rasvjeta ili nogostup. Ulazite ljudima u cijelu česticu, pa ćete se uknjižiti na zemljišnik, a ti će isti kasnije na sudu vidjeti da je Grad uknjižen na njihovu imovinu, istaknula je vijećnica HDZ-a Danica Baričević, optuživši vijećnike koalicije SDP-HSU za otimačinu građana grada Supetra (foto: J. Bašić)

Jeste li prethodno zatražili pravno tumačenje zakonskih odredbi?
Vijećnica HDZ–a Danica Baričević replicirala je Dragičeviću i podsjetila ga da je 13. lipnja na 24. sjednici Gradskoga vijeća izjavio kako je prije donošenja odluke potrebno postaviti pitanja. — Tada ste rekli: ‘Treba odgovoriti na još neka pitanja: da li će nas možda donošenje takve odluke neizostavno pogoditi u financijskom smislu vezano za određene sporove koji su prema gradu okončani na način da je Grad izgubio te postupke, a mi tvrdimo da je dio komunalne infrastrukture’, rekla je vijećnica Baričević, zapitavši Dragičevića je li zatražio prethodno pravno tumačenje zakonskih odredbi.

Danica Baričević prozvala vladajuće vijećnike: Niti ste pročitali niti razumjeli zakon
— Vi vijećnici, mislim na vladajuće vijećnike, a ne na nas oporbene, trebali biste danas donijeti odluku, a da prethodno niste ni pročitali ni razumjeli zakon. Trebali biste donijeli odluku da ćete ući u 1.600 privatnih dvorišta zbog dva metra kvadratnoga zato što je tamo javna rasvjeta ili nogostup. Ulazite ljudima u cijelu česticu, pa ćete se uknjižiti na zemljišnik, a ti će isti kasnije na sudu vidjeti da je Grad uknjižen na njihovu imovinu, istaknula je Baričević.

Neka javnost provjeri je li nekretnina zahvaćena javnim putem
Zamjenik gradonačelnice Dragičević osvrnuo se na repliku vijećnice HDZ–a, rekavši da je na popisu našao brojne nekretnine. — Tražio sam od gradske službe da provjeri nekretninu br. 1601. Ta nekretnina nije zahvaćena javnim putem. Pozivam javnost da provjeri je li ta nekretnina zahvaćena javnim putem, a zatim neka ta ista javnost pogleda koje je sve nekretnine Šimica Dragičević uvrstio u popis, a da ih Grad nije pronašao. Meni je jasno da je to dio gradske komunalne infrastrukture i zato sam tražio da se to uvrsti u popis, istaknuo je Dragičević, dodavši da nije podnosio primjedbe na uvrštenje u popis.

— Ne želimo sudjelovati i biti odgovorni za novu nacionalizaciju. Ustavom je vlasništvo nepovredivo i neotuđivo. Zakon ili dio zakona koji propisuje suprotno je neustavan. Svi gradski vijećnici koji danas budu sudjelovali u donošenju odluke mogu biti kazneno odgovorni, istaknuo je vijećnik HDZ-a Nikola Rendić, dodavši da se nekretnina može izvlastiti samo pojedinačnim upravnim aktom, a ne odlukom Gradskoga vijeća (foto: J. Bašić)

Vijećnik Rendić: Zašto stavljamo u nepovoljni položaj one koji su smatrali da je rok za primjedbu istekao?
Vijećnik HDZ–a Nikola Rendić zapitao je: — Zašto stavljamo u nepovoljni položaj one koji su smatrali da je rok za primjedbu istekao? Pozivajući se na odredbu iz Odluke rekao je da je popis, odnosno tablica sastavni dio odluke te predložio da se odgodi donošenje odluke kako bi se i oni koji su mislili da su izvan roka, očituju. — Idemo mi ovo riješiti, izglasati, kratko je rekao SDP–ov vijećnik dr. Dinko Mirić kojemu je u tijeku rasprave smetala dužina izlaganja gradskih vijećnika. Zamjenik gradonačelnice pozvao je vijećnike da raspravljaju o zaprimljenim prigovorima, s čime se nije složio vijećnik Rendić.

Šimica Dragičević: Nikakvih štetnih posljedica neće biti
— Mi odluku možemo ispraviti temeljem prigovora, ako je on opravdan. Nikakvih štetnih posljedica neće biti ako mi danas raspravimo o primjedbama, rekao je Dragičević. — Ako vi zaustavite vlasnika da raspolaže sa svojom nekretninom, kako to nije štetno za vlasnika?, odgovorio je Rendić. U raspravu se uključila i SDP–ova vijećnica Dijana Ivelić: — Kako vi znate da ima takvih? Vi tvrdite da je 1.600 ljudi nezadovoljno ovim rješenjem? — Jedan veliki dio je sigurno nezadovoljan, kratko je odgovorio Rendić. Situacija se među vijećnicima zaoštrila, više se nije znalo tko ima riječ, tko komentar, a tko ispravak netočnoga navoda. Vijećnica Baričević optužila je predsjednicu Gradskoga vijeća Kirigin da više ne vlada situacijom na sjednici, a predsjednica Kirigin oštrim je tonom pozvala vijećnike da se primire i zatražila stanku od pet minuta za kratke konzultacije klubova.

– Mi ćemo donijeti odluku a primjedbe koje budu stigle neka se dostave gradskoj upravi na odluku. Stav je vijećnika kluba SDP–HSU da nije potrebno raspravljati i donositi odluke o primjedbama te da se Odluka o komunalnoj infrastrukturi može prihvatiti u ovakvom obliku, poručila je SDP-ova vijećnica Dijana Ivelić (foto: J. Bašić)

Dijana Ivelić: Odluka nije Sveto pismo koje se ne može mijenjati
SDP–ova vijećnica Ivelić oštro je branila prijedlog Odluke o komunalnoj infrastrukturi, rekavši: — Mi nemamo pravnoga znanja ni dovoljno podataka na temelju kojih možemo razriješiti pristigle primjedbe. Mi ćemo donijeti odluku a primjedbe koje budu stigle neka se dostave gradskoj upravi na odluku. Stav je vijećnika kluba SDP–HSU da nije potrebno raspravljati i donositi odluke o primjedbama te da se Odluka o komunalnoj infrastrukturi može prihvatiti u ovakvom obliku.

Nikola Rendić: Vijećnici koji danas budu sudjelovali u donošenju odluke mogu biti kazneno odgovorni
U ime kluba HDZ–HSS vijećnik Rendić (HDZ) zatražio je da se rasprava do daljnjega stavi izvan pravne snage, dok gradske službe ne zatraže od nadležnih ministarstava, Vlade i Ustavnoga suda tumačenje zakona. — Ne želimo sudjelovati i biti odgovorni za novu nacionalizaciju. Ustavom vlasništvo je nepovredivo i neotuđivo. Zakon ili dio zakona koji propisuje suprotno je neustavan. Svi gradski vijećnici koji danas budu sudjelovali u donošenju odluke mogu biti kazneno odgovorni, istaknuo je vijećnik Rendić, dodavši da se nekretnina može izvlastiti samo pojedinačnim upravnim aktom, a ne odlukom Gradskoga vijeća, i to bez, kako je rekao, “obrazloženja za svakoga vlasnika”.

Grad Supetar greške mogu stajati velike financijske odgovornosti
Rendić je primijetio kako je na 84 mjesta navedeno da Z.K. uložak nije dostupan na mrežnim stranicama Ministarstva pravosuđa. — Što to znači? Da čestice nemaju svoje vlasnike ili da gradske službe ne znaju gdje je zemljišno–knjižni odjel u Supetru? U tablici za mjesto Supetar na 60 mjesta navedeno je u rubrici vlasništvo ‘društveno vlasništvo’, a negdje je navedeno ‘s pravom korištenja određenih osoba’. Zar gradske službe ne znaju za Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima? Greške koje su prisutne u tablicama mogu Grad stajati velike financijske odgovornosti zbog mogućih sporova, istaknuo je mladi HDZ–ov vijećnik, i zapitao vijećnike: — Kako možete glasati za netočnu i nepotpunu tablicu? Ako naknadno usvojite prigovor, to ustvari znači da ste oborili odluku koju ste donijeli.

Marijeta Arnerić: Ako Grad bude u sporu s pola svojih građana, kakva je to gradska vlast?
Vijećnica Marijeta Arnerić u raspravi se osvrnula na prijedlog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da se rješavanje Odluke o komunalnoj infrastrukturi prepusti zamjeniku gradonačelnice, umjesto gradonačelnici. — Sve je počelo zbog čestice zbog koje se gradonačelnica izuzima kao predlagateljica odluke. To je čestica u Plivi zbog roditelja gradonačelnice. Bilo bi izvrsno da svi izađemo na teren i vidimo je li to cesta ili odvojak. S druge strane, treba odgovoriti na dodatna pitanja kako bi odluka bila sačinjena u formi koja bi zadovoljila Gradsko vijeće za odlučivanje. Pretpostavljam da ste mislili na zakonsku formu, rekla je Arnerić zamjeniku gradonačelnice, zaključivši: — Smatram da je sve trebalo odraditi na transparentniji način. Trebalo je pozvati vlasnike čije su čestice na popisu i da se s njima raspravi. Ako se dogodi da Grad bude u sporu s pola svojih građana, kakva je to gradska vlast?

— Ovakvim potezom skinuti vlasništvo građanima grada Supetra je prežestoko. Volio bih da se zatraži od nadležnoga Ministarstva provjera odluke, da se zatraži pisano očitovanje nadležnih može li se i i u kakvom postupku donijeti odluka. Samo odlukom odrediti da se nekretnine stave u vlasništvo grada Supetra može imati dalekosežne posljedice, upozorio je nezavisni vijećnik Petar Maričić (foto: J. Bašić)

Petar Maričić: Trebat će nam glasovi građana
U raspravu se uključio i nezavisni vijećnik Petar Maričić, rekavši da je Odluka o komunalnoj infrastrukturi prevažna. — Gradska uprava trebala je napraviti otvorenije savjetovanje i građane više upoznati s odlukom. Sutra, za godinu, građani će opet glasati, trebat će nam glasovi građana, rekao je Maričić. Podsjetio je na Zakon o izvlaštenju i određivanju naknade, dodavši kako mu se čini da su ta dva zakona u suprotnosti, a treba, dodao je, voditi računa i o odredbama Ustava koje govore o vlasništvu.
— Ovakvim potezom skinuti vlasništvo građanima grada Supetra je prežestoko. Volio bih da se zatraži od nadležnoga Ministarstva provjera odluke, da se zatraži pisano očitovanje nadležnih može li se i i u kakvom postupku donijeti odluka. Samo odlukom odrediti da se nekretnine stave u vlasništvo grada Supetra može imati dalekosežne posljedice, upozorio je vijećnik Maričić i predložio da se odgodi donošenje odluke do očitovanja nadležnih institucija.

Dr. Mirić: Korekcije se rade preko gradskih službi i suda
Dr. Dinko Mirić, vijećnik SDP–a, predložio je da se odluka donese. — Ono što je Grad uredio postaje dio gradske komunalne infrastrukture. Ono što je uredio privatnik, ostaje njegovo vlasništvo i u to se ne može nitko dirati. Korekcije postojećih principa korigiraju se preko gradskih službi i suda, poručio je dr. Mirić.
Zamjenik gradonačelnice pojasnio je da Odluku o komunalnoj infrastrukturi ne donosi ni gradonačelnica ni gradska uprava, nego Gradsko vijeće. — Odluku donose vijećnici, a predlažu je stručne službe Grada koje u pripremi odluka komuniciraju s nadležnim županijskim službama i ministarstvima. Težište odgovornosti je na Gradskom vijeću, rekao je Dragičević.

— Ono što je Grad uredio postaje dio gradske komunalne infrastrukture. Ono što je uredio privatnik, ostaje njegovo vlasništvo i u to se ne može nitko dirati. Korekcije postojećih principa korigiraju se preko gradskih službi i suda, poručio je vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću dr. Dinko Mirić (foto: J. Bašić)

Vijećnica Baričević: Radi se o otimačini u režiji koalicije SDP–HSU
Vijećnica Baričević istaknula je da je tema iznimno važna i da se o njoj ne može žuriti, te pri tom zapitala vijećnika Mirića: — Što bi bilo da se vaša nekretnina našla na popisu, a da se zna da ste je kupili i da će se Grad uknjižiti na tu vašu nekretninu. Je li to otimačina u režiji koalicije SDP– HSU?

Gradonačelnica je učinila sve da zadrži svoju neovisnost
Predsjednica Gradskoga vijeća u završnoj riječi podsjetila je da je Vlada uputila prijedlog Saboru koji je izglasao Zakon o komunalnom gospodarstvu i da je grad Supetar obvezan donijeti tu odluku. — Gradska uprava pripremila je prijedlog kao stručna služba. Što se tiče sporne nekretnine zbog koje se gradonačelnica izuzela od donošenja odluke, gradonačelnica je učinila sve da zadrži svoju neovisnost. Izvršena je posebna provjera za tu nekretninu te su stručne službe zaključile da je taj dio komunalne infrastrukture grada Supetra, poručila je Kirigin.

Sjednicu zasjenio incident u kojem su se verbalno sukobili građanin Matko Jakšić i vijećnik dr. Mirić
Osim predstavnika medija, sjednicu Gradskog vijeća pratili su i zainteresirani građani. Po završenom glasanju o odluci, oporbeni vijećnici poručili su vladajućima: — Opljačkali ste Supetrane. Sram vas bilo! Mogli su se čuti i povici ‘Vama na dušu’. Sjednicu Gradskoga vijeća zasjenio je incident u vijećnici u kojoj su se verbalno sukobili jedan od građana Supetra koji je pratio Gradsko vijeće, umirovljenik Matko Jakšić, ujedno dragovoljac Domovinskoga rata, i gradski vijećnik SDP–a dr. Dinko Mirić.

sjednicu Gradskoga vijeća zasjenio je incident u vijećnici u kojoj su se verbalno sukobili jedan od građana Supetra koji je pratio Gradsko vijeće, umirovljenik Matko Jakšić, ujedno dragovoljac Domovinskoga rata, i gradski vijećnik SDP–a dr. Dinko Mirić (foto: J. Bašić)

Građanin Matko Jakšić: Može vas biti sram
— Gospodine Mirić, ja se čudim da ste vi doktor. Ja sam se borio za ovu us**** državu. Može vas biti sram. Ne može nitko uzimati privatnu imovinu, rekao je Jakšić. — Ti si jedan buntovnik. Idi kod psihijatra. Ja ću ti dati uputnicu za psihijatra, odgovorio mu je dr. Mirić. — Vi ćete meni dati uputnicu? Vi trebate psihijatru, odvratio je Jakšić, vidno uznemiren, a bilo je i uvredljivih poruka u otvorenom verbalnom sukobu. — Tebi ću dati uputnicu za psihijatriju, odgovorio je dr. Mirić. — Kako vas nije sram? Da netko uzme vaše kako biste se ponašali?, zapitao je uznemireni Jakšić. — Ne viči više, dobit ćeš uputnicu i inijekciju, rekao je Mirić, okrenuo se i kratko dodao: — Ovo je neki buntovnik, to je za ne vjerovati.

Nakon žustre i burne rasprave u nastavku sjednice Gradskoga vijeća koja je održana u ponedjeljak, 16. prosinca, u vijećnici grada Supetra, gradski vijećnici većinom glasova donijeli su Odluku o komunalnoj infrastrukturi grada Supetra i njezinu pravnom statusu (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...