Grad Supetar

NEMA MIRA MEĐU POLITIČKIM AKTERIMA Vijećnik Trutanić otvoreno odgovorio selačkom HDZ-u: “Mi ćemo objaviti sve dokaze o optužbama protiv načelnika, a vi onda sazovite sjednicu i postupajte, kad ste već sudjelovali u opstrukciji sjednice koju smi mi sazvali”

Ozbiljno su se zaoštrili odnosi između Nezavisne liste u Selcima koju predvodi nositelj i vijećnik Jure Trutanić i selačkoga HDZ-a, a nakon što su nezavisni vijećnici organizirali u četvrtak, 12. kolovoza, izvanrednu sjednicu predstavničkoga doma na kojoj su, kako su izvijestili javnost, upoznali vijećnike s možebitnim financijskim nepravilnostima u poslovanju Općine Selca.

Otvoreno su pozvali Ivana Marijančevića da podnese neopozivu ostavku na dužnost općinskoga načelnika. Tvrde da je financijskim poslovanjem ozbiljno ugrozio projekt novoga vatrogasnoga doma, a navode da je nenamjenski raspolagao sa sredstvima u iznosu od 1,1 milijun kuna koja su bila namijenjena upravo izgradnji nove zgrade selačkoga DVD-a.

HDZ osporava način sazivanja Općinskoga vijeća
Brzo je stiglo priopćenje HDZ-a u kojemu ta stranka osporava nezavisnim vijećnicima proceduru sazivanja izvanredne sjednice Općinskoga vijeća o kojoj su, kako su naveli, bili upoznati samo dva dana prije njezina održavanja. Osim toga, sjednica je bila zatvorena za javnost, a vijećnici prethodno nisu dobili materijale za pripremu. Tamošnji HDZ ponašanje nezavisne liste ocijenio je neozbiljnim, dodavši kako su poznate zakonske procedure ukoliko se radi o nepravilnostima.

Ozbiljno je ugrožen projekt vatrogasnoga doma
Nije dugo trebalo čekati odgovor nositelja Nezavisne liste Trutanića koji je na Facebooku poručio kako smatra da je Nezavisna lista zakonito sazvala izvanrednu zatvorenu sjednicu Općinskoga vijeća. — Poštivanje pravila od minimalno pet dana ne odnosi se na “osobito opravdane razloge”. Saznanja do kojih smo došli htjeli smo što prije podijeliti s ostalim kolegama vijećnicima jer se odnose na nenamjensko trošenje skoro milijun i pol kuna općinskoga načelnika čime je ozbiljno ugrožen projekt vatrogasnog doma i problem može dramatično eskalirati svakim danom. Uz to smo ustanovili obrazac ponavljanja sukoba interesa općinskoga načelnika koji je našim vijećnicima također falsificirao dokumente o prometu po računu. To definitivno jesu razlozi za izvanrednu sjednicu, istaknuo je Trutanić u odgovoru na Facebooku.

Pročelnik je smatrao da je sjednica zakonita
U osvrtu na priopćenje HDZ-a pozvao se i na pročelnika Općine Selca Petra Bezmalinovića, pravnika po struci, tvrdeći kako pročelnik u pripremi sjednice nije upozorio predsjednika vijeća Karmena Jakšića da sjednica nije sazvana zakonito. — To nije napravio iz razloga što je i on smatrao da je sjednica bila zakonito i legitimno sazvana. Ako imate dvojbi oko toga, pozivam Vas da osporite zakonitost sjednice pred nadležnim tijelima državne uprave. Dodatna informacija za čitatelje: Sjednica je bila zatvorena za javnost zbog Zakona o zaštiti osobnih podataka koje je bilo planirano iznijeti, što je regulirano Zakonom i Poslovnikom, pojasnio je Trutanić.

Izvode smo dobili nakon višemjesečnoga natezanja s načelnikom
Osvrnuvši se na poziv za sjednicu s radnim materijalima koji se odnose na prijedlog dnevnoga reda, Trutanić je potvrdio da se on dostavlja vijećnicima pet dana prije održavanja sjednice, dok se iz osobito opravdanih razloga rok može skratiti. — Radni materijali za ovu sjednicu nisu ni bili potrebni jer se na sjednici nije donosila nikakva odluka niti je bilo predviđeno izglasavanje, već je sjednica bila informativne naravi. No tražili smo da se izvode dostavi vijećnicima u obliku radnih materijala jer bi inače jako teško do njih došli, kao što smo se i sami namučili. Izvodi su na sjednici trebali poslužiti da vijećnici mogu u svakom trenutku provjeriti po datumu i broju transakcije navode koje su naši vijećnici pripremili u Power Point prezentaciji, a detaljno su izvode mogli naknadno analizirati kad i koliko žele. Izvode smo dobili nakon višemjesečnog natezanja s načelnikom koji je kršio naša prava i falsificirao podatke. Vi za izvodima niste od konstituiranja vijeća ni pokazali nikakav samostalni interes što pokazuje da Vas ključna tema o poslovanju Općine nije ni zanimala ili niste imali odvažnosti i volje suprotstaviti se makinacijama općinskoga načelnika. Jaki ste samo na riječima, uzvratio je Trutanić.

Bankovne izvode godinama je skrivao
Naglasio je kako su od pročelnika tražili da bankovne izvode dostavi i vijećnicima, i to, napisao je, “kako bi načelnika primorali da svim vijećnicima omogući uvid u podatke koje je pred nama tjednima skrivao”. — Načelnik je na koncu morao ustupiti bankovne izvode koje je godinama skrivao kao zmija noge. Kad smo ih dobili vidjeli smo i zašto: Iz njih smo iščitali njegovo neodgovorno i nezakonito poslovanje o čemu smo na žuran, jasan i pregledan način htjeli obavijestiti kolege vijećnike koji su odlučili pogodite što? Da nas ne žele saslušati. O sancta simplicitas, poručio je nezavisni vijećnik.

HDZ nije htio ni saslušati što imamo za reći
Osvrnuvši se na navode HDZ-a kako se radi o zahtjevima nezavisnih vijećnika prema načelniku, Trutanić je demantirao takve navode. — Uopće se ne radi o političkim zahtjevima naših vijećnika prema načelniku nego o njegovoj ozbiljnoj političkoj odgovornosti i kršenju Zakona, no vijećnike HDZ-a na večerašnjoj sjednici nije previše zanimalo. Nisu htjeli niti saslušati što imamo za reći, već je jedan od njihovih vijećnika došao na sjednicu sa stavom da će je napustiti prije nego krenemo s izlaganjem jer njemu neće nitko držati predavanja kao da je u 1. razredu osnovne škole, objavio je nositelj Nezavisne liste.

Trutanić: HDZ želi kontaminirati javni prostor i diskreditirati naše vijećnike
Pozvao je HDZ da sami sazovu sjednicu o bitnim temama, i to u skladu s Poslovnikom. — Mi ćemo objaviti sve dokaze o optužbama protiv načelnika Marijančevića, a vi onda sazovite sjednicu i postupajte, kad ste već sudjelovali u opstrukciji sjednice koju smo mi sazvali. Možda je problem u tome da smo laži načelnika dekonstruirali mi, a ne Vi, istaknuo je Trutanić. Dodao je da je imao potrebu javno reagirati kako bi demantirao dezinformacije kojima, naveo je, HDZ želi “kontaminirati javni prostor i diskreditirati vijećnike”.

Nositelj Nezavisne liste Jure Trutanić (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...