Grad Supetar

NEMA MIRA U SELCIMA Oporbeni vijećnici tražili ostavku Marčela Štambuka zbog upornoga kršenja zakonskih i poslovničkih odredbi. O ponašanju predsjednika selačkoga parlamenta upoznali Ministarstvo uprave i Povjerenika za informiranje

Nezavisni vijećnici Općinskoga vijeća u Selcima Jure Trutanić, Karmen Jakšić i Stjepko Tomaš na 7. sjednici Općinskoga vijeća koja je ponovno održana bez nazočnosti javnosti, i to u utorak, 21. prosinca, tražili su ostavku predsjednika vijeća Marčela Štambuka.

Nova sjednica, kao i prethodna, predstavničkoga tijela građana održana je i bez nazočnosti medija koji prate rad tijela lokalne samouprave, a koji nisu imali saznanja o njezinu održavanju, niti su medijima dostavljeni pozivi s radnim materijalima. Za navedene informacije ostao je uskraćen i portal BRAČ danas. O tome je ovaj portal već obavijestio Povjerenika za informiranje.

Vijećnici o svemu upoznali Ministarstvo pravosuđa i uprave
Trojica vijećnika na vijeće su stigli s prijedlogom da se Marčelo Štambuk, predsjednik Općinskoga vijeća u Selcima, razriješi dužnosti. — Šestorica vijećnika odbila su to ignorirajući činjenicu da Marčelo Štambuk sustavno krši vijećnička prava, odredbe Poslovnika i Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, a da su oporbeni vijećnici svoj zahtjev potkrijepili mišljenjem Ministarstva uprave i pravosuđa te rješenjem Ustavnoga suda. Između Ministarstva uprave i Ustavnoga suda s jedne strane, a koalicijske stege s druge strane, izabrali su ono što im privremeno osigurava sudjelovanje u vlasti odnosno u trošenju javnoga novca, a to je koalicijska stega i mehaničko podizanje ruku, objavila je na Facebooku Trutanićeva Nezavisna lista.

“Izloženi samovolji, sili i cenzuri predsjednika vijeća”
Ista lista podsjeća da su njezini vijećnici Karmen Jakšić i Stjepko Tomaš bili “izloženi samovolji, sili i cenzuri predsjednika vijeća pri čemu je predsjednik Marčelo Štambuk grubo prekršio odredbe Poslovnika i Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi što je potvrdilo u svom odgovoru Ministarstvo uprave i pravosuđa koji je dostavljen vijećniku Trutaniću 7. 12. 2021. (Klasa: 023-01/21-01/657). Iznijeto pravno stajalište potvrdio je i Ustavni sud Republike Hrvatske u Odluci Broj: U-III-2678/2006 od 4. travnja 2007. godine.

Štambuk se nije očitovao o navodima da krši zakonske i poslovničke odredbe
Predsjednik Štambuk odbio je očitovati se na navode nezavisnih vijećnika o kršenju Poslovnika o radu Općinskoga vijeća, kao i kršenju vijećničkih prava. Osim Štambuka, prozvali su i načelnika Ivana Marijančevića i pročelnika općinske uprave Petra Bezmalinovića. — Brojna dokumentacija koju su vijećnici zatražili kako bi se mogli u kratkome roku adekvatno pripremiti za ovu vrlo važnu sjednicu na kojoj se na tragikomičan način izglasalo mnoštvo dokumenata, vijećnicima je uskraćena. Zbog toga su naši vijećnici tražili da se sjednica odgodi za tjedan dana dok im se ne dostavi tražena dokumentacija, no predstavnička većina nonšalantno je taj prijedlog dopune dnevnoga reda odbila jer njih očito sadržaji uopće ne zanimaju. S obzirom na razinu rasprave odnosno izostanak iste s njihove strane, postavlja se pitanje jesu li uopće pročitali prijedloge o kojima su glasali, poručili su vijećnici.

Proračun ocijenili prenapuhanim i neutemeljenim
Na dnevnome redu 7. sjednice vijeća bio je i Proračun općine Selca za 2022. godinu. Negovo donošenje nezavisni vijećnici komentirali su sljedećom porukom: — Predstavnička većina izglasala je prenapuhan i neutemeljen proračun za 2022. godinu koji je veći od proračuna Općine Bol. Koliko je to realno s obzirom na usporedbu prihoda tih dviju Općina procijenite sami. Naša trojica vijećnika nisu mogli podržati takav proračun, iz političkih razloga (zbog neispunjavanja naših zahtjeva koje smo postavili još uoči lokalnih izbora i za njih dobili podršku birača), ali i iz nedostataka koje taj dokument sadrži. Naročito upada u oči nedovoljna raščlanjenost proračuna zbog koje se ne mogu iz njega iščitati detalji oko trošenja javnoga novca, s čim se načelno složio i jedan vijećnik iz vladajuće većine, ali ipak je čvrsto podržao ovaj prijedlog proračuna.

“Javni se novac trošio šakom i kapom”
Zaključili su da je Općina Selca “godinama bila predmet različitih zakulisnih spletki u kojima se javni novac trošio šakom i kapom daleko od očiju javnosti”. — Otkad smo mi u Vijeću više takve stvari ne prolaze bez otpora i znanja građana. Dio vijećnika i načelnik Marijančević očigledno se teško privikava na gubitak komoditeta kojega su s godinama razvili do neslućenih razmjera, pa im teško pada i novonormalna stvarnost koja ih je zatekla. Svjedočili smo pritom vrlo djetinjastom ponašanju predsjednika Štambuka, a naročito načelnika Marijančevića pri čemu su u više navrata odbijali odgovarati na postavljena pitanja nastojeći što prije okončati sjednicu, objavili su.

Zašto Štambuk zatvara sjednice za medije i zainteresirane građane?
Štambuk je i prethodnu sjednicu Općinskoga vijeća, održanu 24. studenoga, također zatvorio za javnost. Unatoč zakonskoj odredbi prema kojoj su sjednice predstavničkoga tijela otvorene za javnost, Štambuk je u obrazloženju odluke napisao: — Zbog ograničenoga prostora na sjednici predstavničkoga tijela nije dozvoljeno sudjelovanje drugim osobama osim djelatnika općinske uprave, općinskoga načelnika i snimatelja. Treba dodati da su i prethodne sjednice vijeća u Selcima održavane također u vijećnici općinske zgrade. Jedino što se promijenilo je obveza prilaganja covid potvrde kod dolaska u općinsku vijećnicu, a nakon što su one postale obvezne i kod dolaska u prostorije lokalne samouprave. Iz razloga poznatih samo predsjedniku Štambuku za sada to nije omogućeno predstavnicima medija ni zainteresiranim građanima Općine Selca.

Uskoro opširnije…

predsjednik Općinskoga vijeća u Selcima Marčelo Štambuk (prvi lijevo) i načelnik Općine Selca Ivan Marijančević (foto: BRAČ danas/iz arhive)

Podjelite:

You may also like...