PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Nema mjesta panici. Krizni stožer Brača smiruje otočane. Točne i provjerene informacije otočani od danas mogu pratiti na službenim mrežnim stranicama Kriznog stožera, a otvoren je i dežurni telefon za upite

Krizni stožer otoka Brača odmah je danas, 13. ožujka, po osnivanju krenuo s provođenjem mjera prevencije. Kako bi se što bolje koordinirale aktivnosti na otoku vezane za provođenje mjera zaštite od epidemije koronavirusa, Krizni stožer na razini otoka nužno je bio potreban, a djelovat će do okonačanja krize sa epidemijom koronavirusom na području Republike Hrvatske.

Ivana Marković: Potrebno je spajati usluge i planove koji moraju biti na razini otoka
Zadaća i poslanje Kriznog stožera definirani su Odlukom o osnivanju kriznoga stožera kojoj je prethodila izvanredna koordinacija čelnika bračkih općina i grada Supetra koja je održana danas, 13. ožujka, u uredu gradonačelnice Ivane Marković u Supetru. Supetarska gradonačelnica još je neki dan ukazala na važnost zajedničkoga djelovanja na razini otoka. — Jedan otok ili jedna šira sredina na kojoj je veći broj malih jedinica lokalne samouprave (do nekoga broj stanovnika) treba imati jedan stožer civilne zaštite, jedno prostorno planiranje, jedan plan gospodarenja otpadom, jednu krovnu Turističku zajednicu. Potrebno je spajati usluge i planove koji moraju biti na razini otoka. Spajanjem i povezivanjem ovih funkcija i usluga postigle bi se velike uštede, kvaliteta bi bila nemjerljivo bolja, zajedničko funkcioniranje bi nam otvorilo vrata EU fondovima, stvorio bi se višak sredstava za ulaganje u projekte, istaknula je gradonačelnica Marković.

Krizni stožer jedini ovlašten davati informacije
Ono što će biti posebno važno poslanje Kriznoga stožera je informiranje javnosti i medija u tijeku izvanrednoga i kriznoga stanja izazvanoga epidemijom koronavisura za cjelinu otoka Brača, dok, prema Odluci o osnivanju kriznoga stožera, jedinice lokalne samouprave zadržavaju mogućnost samostalnoga informiranja za zahvate svojih područja uz obvezu prosljeđivanja takvih informacija prema Stožeru zbog njegova praćenja cjeline događanja na otoku Braču.

Krizni stožer ističe važnost istinitoga informiranja otočnoga stanovništva
S obzirom na brojne upite uznemirenih građana, komentare, objave i pisanja po društvenim mrežama, u javnosti su se vrtjele različite priče i verzije. Postavlje se pitanje kome je u interesu u ovom trenutku širiti neistine ili poluistine o epidemiji koronavirusa, pogotovo kada informacije nisu pouzdane i provjerene. Krizni stožer danas je u nekoliko navrata istaknuo važnost pružanja točnih i pouzdanih informacija u javnosti. Kako bi stanovništvo moglo pratiti stanje s epidemijom koronavirusa Stožer će na vrijeme pružati važne informacije i davati upute o postupanju.

Nema mjesta za paniku
Na današnjem susretu bračkoga Kriznoga stožera istaknuto je kako je u ovom trenutku panika jednako opasna kao i virus, čije se djelovanje, prema riječima dr. Nađana Šerića iz Epidemiološke ispostave Brač, ne zna u potpunosti. Dr. Šerić upozorio je na opasnost širenja svakakvih priča i nepotrebnoga stvaranja panike među stanovništvom. Naglašeno je da se virus širi izravnim kontaktom sa zaraženom osobom, kapljičnim putem te dodirom predmeta i površina izloženih virusu. Potrebno je izbjegavati bliske kontakte s osobama, zatim boravak u zatvorenom prostoru i skupove ljudi, a posebno je istaknuta higijena s naglaskom na redovito pranje ruku. Osim toga, prema riječima liječnika Šerića, još uvijek nije poznato koliko koronavirus može živjeti izvan organizma.

Zadaća Stožera su aktivnosti u prevenciji širenja koronavirusa
U sumnju na znakove infekcije, pojasnio je dr. Šerić, treba se odmah javiti obiteljskom liječniku, i to telefonom, koji će tada kontaktirati nadležnoga epidemiologa, a osoba će biti upućena u splitsku bolnicu. Krizni stožer pozvao je voditelje različitih ustanova da upoznaju zaposlenike s Kriznim stožerom te da prema potrebi Stožer kontaktiraju samo voditelji ustanova kako se ne bi brojnim pozivima nepotrebno opterećivao rad Kriznoga stožera čije je zadaća u ovom trenutku usmjeriti aktivnosti prema prevenciji širenja koronavirusa.

Krizni stožer Brača sastao se danas, 13. ožujka, s predstavnicima različitih institucija u gradskoj vijećnici u Supetru. Krizni stožer upoznao je okupljene da je jedinstveni i jedini ovlašteni punkt za informiranje javnosti i medija u tijeku izvanrednoga i kriznoga stanja izazvanoga epidemijom koronavirusa za cjelinu otoka Brača (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...