Ante Pranić, kandidat za župana Splitsko-damatinske županije, u kratkom video prikazuje svoju najveću snagu na predstojećim izborima - tim za promjene.
"Naša snaga su ljudi! Dokazani pojedinci spremni pokrenuti promjene u našoj županiji. Pojedinac može puno, tim može sve. Pogledajte naš zajednički spot i izađite na izbore u nedjelju. Pokrenimo promjenu u Splitsko-dalmatinskoj županiji zajedno."

Dosta je
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

NEUGODNA ČESTITKA UOČI BOŽIĆA Skupština bračkoga Vodovoda donijela odluku o povećanju cijene vodnih usluga. Za kućanstva cijena će porasti za 10 posto, odnosno za 27 ili 28 kuna, a za velike potrošače 4 posto. Fani Bojanić: “Smatram da svatko od nas tko digne ruku za ovu odluku, diže ruku za poštivanje zakona”

Na maratonskoj sjednici Skupštine tvrtke Vodovod Brač, održanoj danas, 18. prosinca, u zgradi te tvrtke, skupštinari su odlučili: cijena vodnih usluga porast će za kućanstva za 10 posto, odnosno za 27 ili 28 kuna, a za velike potrošače za 4 posto. Prijedlog je to uprave trgovačkoga društva koju čini direktor Tonči Trutanić kojemu su skupštinari ukazali povjerenje na prošloj sjednici Skupštine od 31. listopada uz dosta disonantnih tonova u svezi njegova poslovanja i rukovođenja tom bračkom tvrtkom.

Tonči Trutanić: Cijenu vodnih usluga nismo korigirali 12 godina
Direktor Trutanić u obraćanju članovima Skupštine podsjetio je da cijena vodnih usluga nije rasla posljednjih dvanaest godina. Za obrazloženje prijedloga te odluke pozvao se na zaključke konzultantske tvrtke koja je u bračkom Vodovodu napravila reviziju poslovanja i, prema njegovim riječima, dana smjernice o povećanju cijena vodnih usluga kako bi se mogli pokrivati troškovi u poslovanju poduzeća.

Revizija dala smjernice o povećanju vodnih usluga
— Činjenica je da cijene vodnih usluga nisu korigirane. U zaključku revizora precizirano je kolike bi trebale biti cijene vodnih usluga da bi se pokrivali troškovi poslovanja poduzeća. Danas imamo cijenu 3 kune po metru kubnom, odnosno paušal od 3 kune mjesečno po vodovodnom priključku. Prema analizi revizora, predložena je viša korekcija cijena, rekao je Trutanić, naglasivši da je do danas bio neprimjereno niski paušal, kakav prema njegovim riječima, nije zabilježen nigdje u Hrvatskoj. Rekao je da bi se povećanjem cijena usluga ostvarilo povećanje prihoda Vodovodu za 3,5 milijuna kuna, od čega 2,5 milijuna kuna po osnovi vode, a 934 tisuće kuna za odvodnju.

Hoće li načelnici i gradonačelnica dati suglasnost na odluku o povećanju cijena?
Trutanić je pojasnio da odluka Skupštine ide na suglasnost načelnicima općina i gradonačelnici Grada. — Ukoliko bi Skupština donijela odluku o povećanju cijena vodnih usluga, ta bi odluka išla na suglasnost načelnicima i gradonačelnici. Ukoliko oni koji drže većinski paket prihvate odluku Skupštine ide se s povećanjem cijena. Postoji naravno mogućnost da načelnici i gradonačelnici stopiraju provedbu odluke, istaknuo je direktor Trutanić.

Je li uzrok poskupljenju vode dizanje kredita za dovršetak zgrade?
Predstavnik Skupštine iz grada Supetra Branko Jakovljević zapitao je Trutanića koje bi rezultate polučilo na tvrtku nedonošenje odluke o povećanju cijena vodnih usluga. — Ne donošenje odluke znači da se ne postupa sukladno zakonu, odnosno da se ne utvrđuje cijena koja pokriva trošak. Djelujemo protiv Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva, istaknuo je direktor kojemu su skupštinari nedavno povjerili novi mandat na čelu tvrtke. — Ne bismo imali stavke za pokrivanje troškova amortizacije, rekao je Trutanić. — Koji su troškovi amortizacije?, zapitao je Jakovljević, kojega je zanimalo i je li uzrok poskupljenju vode dizanje kredita za dovršetak nove zgrade bračkoga Vodovoda. — To nema nikakve veze. Skupština je mogla donijeti odluku o nastavku izgradnje zgrade, a da nije donijela odluku o povećanju cijene vode te bi se i u tom slučaju nastavila gradnja nove zgrade, ali na štetu sredstava amortizacije bez kojih se ne može ulagati u ostalu infrastrukturu. I da se ne nastavi graditi nova zgrada, cijenu vodnih usluga moramo donijeti, pojasnio je Trutanić koji već 27 godina rukovodi tvrtkom.

Fani Bojanić: Ako nismo svjesni i odgovorni, netko drugi će nam dati naputak
Predstavnica Skupštine iz općine Selca Fani Bojanić podsjetila je da je temeljna djelatnost bračkoga Vidovoda vodoopskrba i odvodnja. — Vodovod Brač dužan je poštivati zakone iz vodnoga gospodarstva. Ako dođemo u situaciju da čelnici jedinica lokalne samouprave onemoguće Vodovod u podizanju cijene vode, predlažem upravi Vodovoda da se obrati Vijeću za vodne usluge, istaknula je Bojanić, dodavši da i iznad skupštine postoje institucije. — Ako nismo dovoljni svjesni i odgovorni da vodimo ovo društvo sukladno zakonu iz područja vodnoga gospodarstva, onda će nam netko drugi dati naputak što činiti, rekla je Bojanić.

Boris Škrbić: Znam da podizanje cijena nije popularno, ali…
— Znam da svako podizanje cijena prema domaćinstvima, mještanima nije popularno. Pitam se: Što se nije podignulo u zadnjih 12 godina? Mi smo mišljenja da je potrebno prema zahtjevu podignuti cijenu vode, rekao je predstavnik Skupštine iz Bola Boris Škrbić, a uz njega je sjednici nazočio i bolski načelnik Tihomir Marinković, rekavši da se odluka može donijeti konsenzumom, ali ne nužno. Predstavnik općine Postira predložio je da se odgodi odluka o povećanju cijene vode za sljedeću skupštinu.

Joško Pocrnjić: Ako poslujemo u minusu, nema europskih projekata
U raspravu se uključio tehnički direktor u Vodovodu Joško Pocrnjić, rekavši pri tom: — Ako mi kao Vodovod poslujemo u minusu, nema europskih projekata. Ne možemo se tada ni na jedno europsko tržište javiti. Osim toga, ne zadovoljavamo jednu od sedam točaka Zakona o vodnim uslugama koji nas vodi prema spajanju. Nismo sposobni upravljati prema novom vodovodu, ako ga mi budemo preuzimali.

Postupanje u skladu sa Zakonom daje ozbiljnost upravi i skupštini
Skupštinarka Bojanić ponovno je ukazala na važnost postupanja prema zakonskim odredbama. — Ako smo postupili u skladu sa Zakonom, to je nešto pozitivno i daje ozbiljnost ovoj upravi i skupštini. Smatram da svatko od nas tko digne ruku za ovu odluku, diže ruku za poštivanje zakona, rekla je Bojanić, na što su replicirali neki skupštinari kako bi to značilo da o dizanju ruke za odluku ovisi zakonito postupanje skupštinara. — Ne stvaram pristisak, ali postoje institucije iznad nas, a što potvrđuje da nismo odgovorni sami postupati, zaključila je predstavnica općine Selca u Skuštini.

Ivana Marković: Neću potpisati suglasnost za povećanje cijene vode
Gradonačelnica Supetra Ivana Marković koja je sudjelovala u radu Skupštine istaknula je da u konzultacijama s gradskom upravom neće potpisati svoju suglasnost. Gradonačelnica Marković uoči najavljene skupštine oštro je ustala protiv povećanja cijene vode, kao i dizanja kredita od 14 milijuna kuna kojim bi se, prema riječima direktora Trutanića, trebala dovršiti nova zgrada Vodovoda.

Zdenko Tonšić: Mišljenja smo da se mogu naći unutarnje rezerve
Zdenko Tonšić, predstavnik u Skupštini iz Sutivana, istaknuo je da Općina koju zastupa nije za povećanje cijena vodnih usluga. —Naša je greška što nismo podizali cijene vode po 2 posto. Krajnjega potrošača zanima ono što dobije na računu. Mišljenja smo da bi se mogle naći unutarnje rezerve ili da se prolongira odluka. Nalazimo se pred Božićem i Novom godinom. Za neke veće projekte trebalo bi se osigurati i europskim fondovima u čemu bi i sve općine mogle sudjelovati zajednički, istaknuo je Tonšić.

Sve općine, osim Sutivana i grada Supetra, glasale za povećanje cijene vode
Pristupilo se glasovanju. Sve općine, osim Sutivana i grada Supetra, bile su ZA povećanje cijena vodnih usluga. To konkretno znači da od ukupno 14 glasova koliko nose ukupno predstavnici svih jedinica lokalne samouprave u Skupštini, 11 glasova bilo je ZA odluku kojom će se dodatno financijski opteretiti stanovnike Brača. Ostaje za vidjeti hoće li čelnici općina biti suglasni ili ne na donijetu odluku Skupštine. Za sada je sigurno da grad Supetar neće dati suglasnost na odluku Skupštine bračkoga Vodovoda, a što je javno i otvoreno potvrdila gradonačelnica Supetra. Osim skupštinara, u radu sjednice sudjelovali su gradonačelnica i načelnici Milne Frane Lozić, Bola Tihomir Marinković i Nerežišća Svemir Obilinović.

Na maratonskoj sjednici Skupštine tvrtke Vodovod Brač, održanoj danas, 18. prosinca, u zgradi te tvrtke, skupštinari su odlučili: cijena vodnih usluga porast će za kućanstva za 10 posto, odnosno za 27 ili 28 kuna, a za velike potrošače 4 posto. Prijedlog je to uprave trgovačkoga društva koju čini direktor Tonči Trutanić kojemu su skupštinari ukazali povjerenje na prošloj sjednici Skupštine od 31. listopada uz dosta disonantnih tonova u svezi njegova poslovanja i rukovođenja tim trgovačkim društvom (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...