Grad Supetar

Nezavisni vijećnici o novoj selačkoj koaliciji: Dok Titanic tone, nova većina svira orkestar na palubi

Nezavisna lista za Općinsko vijeće Općine Selca koju predvodi Jure Trutanić osvrnula se na 4. sjednicu selačkoga parlamenta održanu upravo na inzistiranje njihovih vijećnika u subotu, 21. kolovoza, u općinskoj vijećnici u Selcima.

Na sjednici predstavničkoga doma nezavisni vijećnici tražili su od općinskoga načelnika Ivana Marijančevića da podnese neopozivu ostavku na političku dužnost zbog nezakonitoga upravljanja proračunskim sredstvima, a osobito su mu zamjerili nenamjensko trošenje 1,1 milijun kuna, planiranih za izgradnju vatrogasnoga doma.

Otvoreno su iznijeli optužbe protiv načelnika
Osim toga, vijećnici su optužili Marijančevića za netransparentnost u financijskomu poslovanju, za nedovoljno zalaganje oko prihodovne i rashodovne strane lokalnoga proračuna. Nadalje, javno su iznijeli i kako postoje osnovane sumnje da je načelnik Marijančević svojim postupanjem ispunio obilježje kaznenoga djela krivotvorenja isprava, optuživši ga da je, kako bi doveo u zabludu vijećnike, mijenjao opise bankovnih izvoda koje su nezavisni vijećnici tražili na uvid.

Predsjednik vijeća bio primoran podnijeti ostavku
No, nije došlo do ostavke načelnika, jer su zahtjev za njegovim odstupanjem potpisali samo nezavisni vijećnici s Trutanićeve liste, dok Marijenčević – barem za sada – uživa njihovo povjerenje. Zato je izabrani predsjednik Općinskoga vijeća Karmen Jakšić, kojega su na konstituirajućoj sjednici parlamenta podržali gotovo svi vijećnici, bio primoran podnijeti ostavku jer je nju zbog – kako je navedeno – narušenoga povjerenja zatražilo šestero ostalih vijećnika.

Evo što su objavili u osvrtu na nedavno održanu sjednicu vijeća.

HDZ-ovi vijećnici sudjelovali u misiji spašavanja načelnika
— Koji bi birač HDZ-a na svibanjskim izborima pomislio da će njegovi vijećnici sudjelovati u misiji spašavanja ozbiljno kompromitiranoga načelnika Ivana Marijančevića? No kad smo počeli sustavno raskrinkavati nepravilnosti oko trošenja javnoga novca, čuda su postala moguća i spojilo se naizgled nespojivo.

Nova većina sastavljena od konglomerata
Tako smo na sinoćnjoj sjednici svjedočili pozivu na ostavku dosadašnjega predsjednika Općinskoga vijeća Karmena Jakšića uz obrazloženje da više ne uživa povjerenje većine vijećnika. Ta nova većina sastavljena od konglomerata Tonči ZlatarPavle OrdićVedran Mošić (HDZ) – Radovan Puratić (HDZ) – Marčelo ŠtambukŽeljan Vrsalović potom je nakon kratke pauze za novoga-staroga predsjednika Općinskoga vijeća izglasala Marčela Štambuka.

Smrtonosni salto selačkoga HDZ-a
U vrlo kratkom roku naše je uzburkavanje dosad mirnih močvara u treći plan bacilo folklorna politička rivalstva okupivši široku i šaroliku koaliciju “duboke Općine“. Ta je koalicija okupljena ad hoc oko relativizacije i amnestije svih nedjela i mutnih poslova općinskoga načelnika u koje su pojedini vijećnici i sami dijelom umočeni, što nemišlju, riječju, nedjelom i propustom. Ujedinjena i tečno iskoordinirana fronta “duboke općine”, sastavljena od HDZ-ovaca, bivših SDP-ovaca i HSS-ovaca, nezavisnih i zavisnih sisača proračuna, netransparentnih sportskih udruga i vječnih općinskih vijećnika upravo je svoje nejasne političke međuodnose javno ozakonila izlaskom iz političkoga ormara. Smrtonosni salto članova HDZ-a, koji sebe nazivaju općinskim odborom, od sinoć daje novu definiciju pojmu “politička glupost s dalekosežnim posljedicama”, posebno ako čitate objave te grupe građana na Facebooku iz svibnja i lipnja 2021.

Načelnik se suprotstavio blijedim očitovanjima
Novoj većini ipak treba priznati da su nam, za razliku od koordinirane opstrukcije na prethodnoj sjednici, ovaj put korektno prepustili riječ da argumentirano i opširno iznesemo svoja stajališta i zahtjev za načelnikovom ostavkom koja smo suprotstavili blijedim očitovanjima načelnika Marijančevića. U dugoj raspravi još smo jednom kolege vijećnike upozorili na provaliju u koju je načelnik Marijančević svojim poslovanjem gurnuo Općinu.

Nastavljamo odlučnu političku borbu za transparentnost i zakonitost
Usuprot šesteročlanom bloku, predali smo načelniku Općine Selca poziv da podnese neopozivu ostavku potpisan od strane naše trojice vijećnika. Dok Titanic tone, nova većina svira orkestar na palubi, a mi kroz Vijeće i izvan Vijeća nastavljamo odlučnu političku borbu za transparentnost i zakonitost u upravljanju javnim novcem te scenarij u kojemu će svatko snositi odgovornost za posljedice svojih djela i odluka, objavila je na Facebooku Nezavisna lista.

načelnik Općine Selca Ivan Marijančević (lijevo) – pročelnica JUO Karmela Šegvić – nositelj Nezavisne liste u Općinskom vijeću Jure Trutanić (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...