Nezavisni vijećnici traže od načelnika da preko HDZ-ovih vijećnika osigura pomoć od župana za sanaciju oštećene župne crkve. Upozoravaju pri tom javnost: Načelnik Marijančević potpuno je devastirao općinske račune i doveo u pitanje izgradnju vatrogasnoga doma

Vijećnici Nezavisne liste za Općinsko vijeće Općine Selca traže od načelnika Ivana Marijančevića da uz pomoć dvojice HDZ-ovih vijećnika (Radovan Puratić i Vedran Mošić, op. a.) posreduje pomoć od Splitsko-dalmatinske županije za sanaciju župne crkve Krista Kralja koja je 19. rujna u noći teško oštećena zbog udara munje.

Naglašavaju da je župan Blaženko Boban i osobno pohodio općinu uoči lokalnih izbora, obećavajući sredstva za važne projekte.

Može li Općina iz svoga proračuna izvojiti ikakva sredstva, pitaju se nezavisni vijećnici
— Stvarnost je takva da je neodgovorno poslovanje načelnika Marijančevića ozbiljno potreslo i ugrozilo daljnje općinsko poslovanje i projekt vatrogasnoga doma, stoga je pravo pitanje može li Općina Selca iz svoga proračuna uopće izdvojiti ikakva sredstva čak i za slučaj ovakvih kriznih situacija. Ako procjenjuje da je moguće to napraviti bez da se posljedice odraze na proces izgradnje vatrogasnoga doma, pozivamo načelnika da Općina sudjeluje barem s 20 posto sredstava od ukupnoga troška, objavili su nezavisni vijećnici.

Nezavisni vijećnici: Stanovnici su prepušteni sami sebi
Ističu da se ove godine obilježava 100 godina od postavljanja kamena temeljca, odnosno početka gradnje župne crkve. — Čak i kada ostavimo po strani umjetničko-arhitektonsku i simboličku važnost naše crkve, ova nesreća upućuje na činjenicu da je stabilnost i sigurnost toliko visoke i voluminozne građevine u interesu čitave zajednice; kako onih bližih, tako i i onih daljih oltaru. Uspostava sustava za zaštitu od djelovanja munje na crkvi Krista Kralja zaista je nužnost jer sa svojih 45 metara radi se o najvišoj crkvi na dalmatinskim otocima koja je zbog izrazite visine ponajviše izložena udaru munje. Taj rizik naglašen je i u studiji Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, objavili su nezavisni vijećnici. Naglašavaju da je neshvatljivo kako na crkvi Krista Kralja već godinama ne postoje gromobranske instalacije, navodeći za primjer crkvu u Novomu Selu. — Očito su u ovoj Općini stanovnici prepušteni sami sebi, problemi od životne važnosti sustavno se zanemaruju, poručili su.

Vijećnici tvrde da je Marijančević potpuno devastirao općinske račune
Podsjećaju da je crkvena zgrada u vlasništvu crkvenih ustanova, ali i da je Općina Selca u svojstvu naručitelja bila korisnik faze A projekta “Kulturno srce Brača”. Ta je faza projekta, kako pojašnjavaju, uključivala pripremu i izradu nedostatne projektne dokumentacije za rekonstrukciju parka Tolstoj, Didolića dvora te rekonstrukciju crkve Gospe Karmelske i crkve Krista Kralja. — Koliko nam je poznato, još se ne nazire B faza projekta kojom bi se planirani zahvati mogli provesti u djelo. Pritom se postavlja i ključno pitanje: Kako se prijaviti za B fazu projekta u kojoj Općina treba sudjelovati s pozamašnim vlastitim sredstvima kada je načelnik Ivan Marijančević potpuno devastirao općinske račune i pod znak pitanja doveo čak i tekući projekt izgradnje vatrogasnoga doma? Stoga će privremeno za sanaciju crkve biti nužno pronaći druge izvore financiranja, zaključili su.

Zašto Marčelo Štambuk nije sazvao sjednicu Općinskoga vijeća?
Iznenađeni su i što predsjednik Općinskoga vijeća u Selcima Marčelo Štambuk po tom pitanju nije sazvao sjednicu vijeća. — Kao općinski vijećnici smatramo da bi prvo trebalo prionuti temeljitom utvrđivanju razmjera štete, a zatim što preciznije procijeniti troškove sanacije i ugradnje sustava zaštite od munje (gromobranske instalacije). Svakako bi se trebalo točno utvrditi iznos putem ponuda i javno objaviti radi li se o investiciji od 100.000 ili 300.000 kn. Što se tiče izvora financiranja svakako bi bilo logično da crkvene ustanove kao vlasnik zgrade iz vlastitih sredstava uz pomoć donacija župljana financiraju najveći dio obnove, objavili su na Facebooku.

Nezavisni vijećnici Jure Trutanić (desno) – Karmen Jakšić (u sredini) i Stjepko Tomaš (lijevo) (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...