PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Ništa se ne prepušta slučaju. Policija dočekala trajekt “Tin Ujević”, prati se stanje u trajektnoj luci, grad sablazno pust, nigdje nikoga. I najvažnija vijest: na Braču nema zaraženih koronavirusom

Epidemiološke mjere koje su na snazi uz epidemiju koronavirusa na Braču se izgleda ozbiljno prihvaćaju i poštuju. Ako je suditi po onome što je vaš reporter danas, 31. ožujka, zatekao u obilasku grada Supetra, nema straha za Bračane i njihove, istina malobrojne, goste, koji su se zatekli na otoku ili doputovali dok nije uveden strožiji režim putovanja.

Pada broj osoba u samoizolaciji
Vrijedna informacija i danas stiže iz Kriznoga stožera Brača, prema kojoj na otoku nema osoba koje su zaražene koronavirusom. K tome, pada i broj osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije, pa je umjesto 42 osobe, kako je jučer priopćeno, danas svega 35 osoba pod posebnom preventivnom mjerom, uz napomenu kako se nalaze pod nadzorom policije i liječnika.

Na otoku se ozbiljno provode mjere opreza
Grad je sablazno pust, doslovno nigdje nikoga. Tek smo zatekli po kojega prolaznika na putu prema bankama ili Fini. Nije to grad na kakav smo naviknuli. Riva je opustjela, štekati pospremljeni, susret sa slučajnim prolaznikom doima se nestvarnim i ukazuje na grad koji je doista poharao strah. Sve je zatvoreno, osim trgovina s prehranom, a i u njih se ulazi s posebnim oprezom. Pazar oko kojega smo inače znali osjetiti građane, šušur, razgovor i veseliju atmosferu, o kafićima da i ne govorimo, utihnuo je u potpunosti, sve je pod ključem i čeka neka bolja vremena. Tek su kiosci i pekarne otvoreni, ali ni oni nemaju kome prodati svoje proizvode. Parking u središtu grada, gdje se nekada tražilo mjesto više, doslovno je prazan, a parkirana i bez posla taxi vozila dovoljno govore kako se ozbiljno na otoku provode mjere opreza. I autobusni kolodvor, mjesto susretanja, razgovora, putovanja, doslovno je otužan i “bez života”, a autobusi prijevoznika “Arriva Hrvatska” spremljeni na Malešnici do nekoga novog putovanja.

Trajektno je pristanište nekako osjetljivo. Ono što se kaže, u strahu su velike oči. No, ruku na srce, nije bilo previše posla: nije trebalo upozoravati, provjeravati, usmjeravati, o ozbiljnijim mjerama ne treba ni govoriti. Putnici koji su se iskrcali s trajekta uglavnom su, kako smo doznali, ili radnici ili su trebali na kontrolu do splitske bolnice (foto: J. Bašić)

Tek nekoliko putnika iskrcalo se s “Tina Ujevića”
U obilasku grada odlučili smo u luci dočekati i trajekt koji je iz Splita isplovio u 11.00 sati. Bez puno muke “Tin Ujević” pristao je oko 11.50 sati u supetarsku trajektnu luku. Nešto ranije, zlu ne trebalo, policijska patrola uredno se parkirala, spremna dočekati malobrojne putnike. Dvoje policijskih službenika s maskama na radnom zadatku. Treba dodati da se i ranije, u vrijeme normalnoga života, pratio promet putnika kroz trajektnu luku, ali u ovom se trenutku od policijske službe ipak očekuje više. Trajektno je pristanište nekako osjetljivo. Ono što se kaže, u strahu su velike oči. No, ruku na srce, nije bilo previše posla: nije trebalo upozoravati, provjeravati, usmjeravati, o ozbiljnijim mjerama ne treba ni govoriti. Putnici koji su se iskrcali s trajekta uglavnom su, kako smo doznali, ili radnici ili su trebali na kontrolu do splitske bolnice. Prvim trajektom do Splita, a sljedećim nazad na otok. Po Splitu se ionako nema što raditi.

Uredno protekao iskrcaj i ukrcaj putnika
Iz garaže Jadrolinijina trajekta izašlo je nekoliko malih vozila, među njima smo primjetili sanitet i policijsko vozilo. Ostalo su bili uglavnom kamioni; riječ je o dostavi koja se mora skrbiti da otok bude snabdjeven onim što je potrebno za najnužnije funkcioniranje života. Nije bilo zaustavljanja: iskrcaj, ukrcaj – idemo dalje. U razgovoru s policijskom patrolom doznali smo da nisu potrebne posebne mjere kontrole u trajektnom pristaništu s obzirom da nitko ne može dobiti putnu kartu bez propusnice, a to onda znači ni ukrcati se na trajekt. Doznajemo da su putnici uglavnom bili uredni te nije bilo potrebe za posebnim intervencijama.

Izmijenjen plovidbeni red
Treba dodati da trajektna linija Split – Supetar vozi po izmijenjenom plovidbenom redu, prema odluci Agencije za obalni linijski pomorski promet, i to još od 24. ožujka. Iz Splita su isplovljavanja za Supetar u 6.15, 11.00, 14.15 i 18.15 sati, a iz Supetra za Split u 7.45, 12.30, 15.30 i 20.00 sati. Trajektna linija Makarska – Sumartin do daljnjega je u prekidu. Dobro je podsjetiti da na trajekt možete samo uz propusnicu, jer vam neće biti izdana putna karta. O propusnicama se na ovom portalu dovoljno pisalo. Bez prijeke potrebe pametno je i mudro ostati kući. To je uostalom, kako stalno upozoravaju iz Stožera civilne zaštite, najbolja mjera za sprječavanje širenja epidemije.

Iz garaže Jadrolinijina trajekta “Tin Ujević” koji je danas, 31. ožujka, isplovio iz Splita u 11.00 sati, izašlo je tek nekoliko putnika i manjih vozila, među kojima i vozilo saniteta i policije. Ostalo su bili uglavnom kamioni; riječ je o dostavi koja se mora skrbiti da otok bude snabdjeven onim što je potrebno za najnužnije funkcioniranje života (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...