Bretanide - posao i karijera
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

NOVE MUKE ZA OTOČANE Pedijatrica dr. Marić otišla iz Supetra u KBC Zagreb. Općine i grad Supetar spremni sufinancirati specijalistu pedijatra. U pedijatrijskoj ambulanti vodi se gotovo 1.300 malih pacijenata

Nakon što je portal BRAČ danas, potaknut upitima čitatelja, već pisao o tome kako je pedijatrica dr. Ivana Marić iz ordinacije u Supetru privremeno bila odsutna zbog korištenja godišnjega odmora, i to od 21. prosinca do 12. siječnja, kako nam je tada potvrdio i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, pedijatrijska ambulanta u Supetru ostala je nažalost bez pedijatrice.

Još sredinom prosinca o odlasku dr. Marić iz pedijatrijske ambulante u Supetru upoznat je Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Dom zdravlja tražio suglanost Ministarstva zdravstva
Kako je za BRAČ danas potvrdio ravnatelj županijskoga Doma zdravlja dr. Marko Rađa, pedijatrica dr. Marić podnijela je pisani jednostrani otkaz ugovora o radu zbog odlaska na drugo radno mjesto, i to u Klinički bolnički centar Zagreb. — Odmah po saznanju Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije krenuo je u proceduru dobivanja suglasnosti za zapošljavanje. Nažalost, za bilo kakvo zapošljavanje, određeno ili neodređeno unutar javne zdravstvene službe, potrebna je suglasnost Ministarstva zdravstva, pojasnio je dr. Rađa.

Dr. Rađa i gradonačelnica Marković o odlasku pedijatrice
Naglasio je kako je županijski Dom zdravlja dobio traženu suglasnost Ministarstva, pa se odmah išlo u raspisivanje natječaja za popunjavanje radnoga mjesta. — Na natječaj se javio samo jedan kolega bez specijalizacije iz pedijatrije. Kolega trenutno radi u ambulanti, međutim kako je bez specijalizacije to nije dugoročno rješenje, ističe prvi čovjek županijskoga Doma zdravlja. Dr. Rađa podsjetio je da je u prosincu imao sastanak s gradonačelnicom Supetra Ivanom Marković na kojemu je obavijestio gradonačelnicu o otkazu bračke pedijatrice. U međuvremenu je izgleda održana koordinacija čelnika bračkih općina i grada Supetra na kojoj se, između ostaloga, raspravljalo i o zdravstvenoj zaštiti na Braču, s naglaskom na novonastalu situaciju i odlazak pedijatrice.

Ako se netko odluči na rad u Supetru
— Nikakav pisani dopis nisam dobio, ali sam usmeno izvješten od gradonačelnice Marković da su sve općine na Braču i grad Supetar spremni sufinancirati mogućega specijalistu pedijatra ako se netko odluči na rad u Supetru, poručio je dr. Rađa kojega smo upitali je li dobio i kakav dopis s koordinacije.

Ginekolog radi četiri dana tjedno u punom radnom vremenu
Podsjetio je da je rad ginekološke ordinacije u Supetru također riješen do dolaska specijalizantice sa specijalizacije iz ginekologije koju je, naglašava dr. Rađa, upravo Dom zdravlja poslao na specijalizaciju, i to za potrebe supetarske ginekološke ambulante. — Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije je nakon odlaska kolege dr. Branka Jašića u mirovinu s istim sklopio ugovor o radu na četiri sata (što umirovljenici mogu), a ostatak do punoga radnoga vremena dolaze ginekolozi iz Splita, tako da ginekološka ordinacija u Supetru četiri dana tjedno u punomu radnom vremenu ima ginekologa. Peti dan je medicinska sestra bez doktora, naglasio je dr. Rađa. Dodao je da je specijalizantica ginekologije trenutno na drugoj godini specijalizacije.

U evidenciji čak 800 djece predškolske dobi
Prema podacima Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje, u pedijatrijskoj ordinaciji u Supetru na kraju protekle godine, odnosno na dan 31. prosinca, bilo je 1.296 mladih osiguranika koji su u ambulanti ostvarivali zdravstvenu zaštitu. Koliko je rad te ordinacije od važnosti za otok, najbolje potvrđuje činjenica da je u evidenciji ambulante 800 djece predškolskoga uzrasta, i to do 7. godine života, dok je od 7 do 14 godina 496 djece.

pedijatrijska ambulanta u Supetru (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...