Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Novi udar na stanovnike otoka, brački Vodovod šalje “nove čestitke” s višim cijenama vode. Doznajte kako iz Vodovoda pravdaju povećanje cijena vodnih usluga

Od 1. veljače primjenjuje se nova Odluka o načinu plaćanja i visini cijena vodnih usluga kojom će stanovnicima otoka na kućne adrese stizati novi računi za vodne usluge, a koje će kao i do sada ispostavljati Vodovod Brač. Odluku smo u cijelosti objavili na našem portalu objavili 31. siječnja.

Za korekciju cijena vode ruku digli predstavnici svih općina, osim Sutivana i grada Supetra
Nova Odluka znači i nove cijene. Odlučila je tako uprava bračkoga Vodovoda nakon što je dobila “blagoslov” skupštinara na sjednici koja je održana 18. prosinca prošle godine. Za odluku o povećanju cijena vodnih usluga ruku su tada podigli svi predstavnici skupštine, osim predstavnika grada Supetra Branka Jakovljevića i predstavnika općine Sutivan Zdenka Tonšića, koji je u ovom trenutku i predsjedavajući u skupštini društva u kojoj sjede izaslanici bračkih općina. Predstavnike su imenovali čelnici jedinica loklane samouprave, jednostavnije gradonačelnica i sedam načelnika. I dok sjede u Skupštini, znači da uživaju njihovo povjerenje. To su nam potvrdili i neki načelnici, rekavši da se uoči svake skupštine dogovaraju sa svojim predstavnicima u Skupštini oko iznošenja stava i odluke Općine po svim pitanjima o kojima odlučuje to tijelo.

Otočani nezadovoljni povećanje cijena
Nove cijene vodnih usluga značit će naravno i novi udar na otočno stanovništvo. Prema prijedlogu uprave, odnosno direktora društva Tonča Trutanića, koji već 27 godina upravlja tom tvrtkom, a nakon odluke skupštine, cijena vodnih usluga porast će za kućanstva za 10 posto, odnosno za 27 ili 28 kuna, a za velike potrošače za 4 posto. Cijena za vodnu uslugu sastoji se od dva dijela: fiksnoga dijela cijene vodne usluge utvrđenoga u apsolutnom mjesečnom iznosu, koji plaća svaki korisnik neovisno o količini isporučenih vodnih usluga, i varijabilnoga dijela cijene vodne usluge, koji ovisi o količini isporučenih vodnih usluga. Među bračkim stanovništvom najava o povećanju cijena vodnih usluga, a uskoro i “nove čestitke” na kućnim adresama, izazvali su prilično ogorčenje, pogotovo kada se zna kakve su cijene i život stanovništva na otoku.

Tonči Trutanić: Cijenu vodnih usluga nismo korigirali 12 godina
Na skupštini Vodovoda direktor Trutanić pravdao je povećanje cijena vodnih usluga činjenicom da ona nije rasla zadnjih 12 godina. Za obrazloženje prijedloga odluke o korekciji cijena pozvao se na zaključke konzultantske tvrtke koja je u bračkom Vodovodu napravila reviziju poslovanja i, prema njegovim riječima, dala smjernice o povećanju cijena vodnih usluga kako bi se mogli pokrivati troškovi u poslovanju poduzeća. Trutanić je tada elaborirao skupštinarima da bi se povećanjem cijena usluga ostvarilo povećanje prihoda Vodovodu za 3,5 milijuna kuna, od čega 2,5 milijuna kuna po osnovi vode, a 934 tisuće kuna za odvodnju.

Za provedbu odluke traži se suglasnost
S obzirom da je mjera povećanja cijena vodnih usluga nepopularna, a da iza nje stoji direktor društva i Skupština, Trutanić je tada pojasnio da će odluka skupštine ići na suglasnost načelnicima općina i gradonačelnici grada Supetra. — Ukoliko bi Skupština donijela odluku o povećanju cijena vodnih usluga, ta bi odluka išla na suglasnost načelnicima i gradonačelnici. Ukoliko oni koji drže većinski paket prihvate odluku Skupštine ide se s povećanjem cijena. Postoji naravno mogućnost da načelnici i gradonačelnici stopiraju provedbu odluke, istaknuo je lani u prosincu direktor Trutanić, ali samo pro forma, i sam znajući da su ruke na Skupštini podignute u prethodnom dogovoru s čelnicima bračkih jedinica lokalne samouprave.

Pred Vodovodom je i dizanje kredita od 14 milijuna kuna
No, tu “priči” nije kraj. Osim povećanja cijene vode, komunalna tvrtka po svemu sudeći zadužit će se podizanjem kredita od 14 milijuna kuna za nastavak nove poslovne zgrade u zoni “Žedno-Drage”, čiji radovi stoje, a zgrada propada nakon što je Vodovod raskinuo ugovor sa solinskom tvrtkom “M. P. Beton” koja je zbog prekida ugovora uzvratila tužbom i potražuje od Vodovoda 4 milijuna kuna. Zanimljiva je činjenica kako skupštinari nisu odobrili direktoru dizanje kredita, ali su odlučili da se o tom pitanju raspravlja na sljedećoj Skupštini. Da je kredit jedina opcija, mišljenja je i direktor Trutanić rekavši: — Nema alternative za nastavak nove zgrade, i priznao članovima Skupštine da zgrada propada. Tako će pitanje odobrenja Skupštine Upravi za dizanje kredit vjerojatno biti uskoro rješeno.

Hoće li Skupština odobriti dizanje kredita?
To se uostalom može zaključiti iz stava skupštinara, a on upućuje na nastavak gradnje i završetak radova. U tom se kompleksu, megalomanskom projektu Vodovoda, zanimljivo našao i “višak prostora”, a što je potvrdio i sam direktor Trutanić, pojasnivši da “višak prostora nije predviđen za uređenje nego za prodaju u gruboj gradnji”. Da apsurd bude veći, komunalno društvo posluje u minusu, a plan poslovanja za 2020. godinu nije donesen zbog neslaganja oko povećanja plaća zaposlenika u poduzeću, dok tvrtka posluje negativno. Pojašnjenja radi, plaće su zaposlenima u Vodovodu trebale rasti za 7 posto zbog, kako je naveo Trutanić, usklađenja s uredbom Vlade od 1. siječnja. S tim objašnjenjem Skupštinari nisu bili oduševljeni, uz podsjetnik kako u Skupštini društva sjede i dva zaposlenika.

Pred skupštinarima su važne odluke
Pred Trutanićem su važni zadaci u ovom razdoblju kao predstavnika Uprave, a Skupština se društva nalazi pred donošenjem novih odluka. Dvije će odluke posebno biti zanimljive: davanje odobrenja Trutaniću za novi kredit u trenutku kada poduzeće posluje u minusu i usvajanje Plana poslovanja za 2020. godinu uz prethodnu izmjenu Pravilnika o radu. Sve u svemu, ova bi godina mogla biti značajna za brački Vodovod. Pamtit će je – posve sigurno – otočani.

Nova zgrada bračkoga Vodovoda i nadalje izaziva prijepore u javnosti. Na gradilištu se dvije godine ništa ne radi, nedovršena građevina propada, raste cijena gradnje iz dana u dan, a Skupština društva trebala bi na sljedećoj sjednici dati ili uskratiti suglasnost upravi o dizanju kredita od 14 milijuna kuna za nastavak i dovršetak poslovne zgrade (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...