Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

NOVOSTI NA OTOKU Od danas zatvoreno odlagalište otpada “Košer” kod Gornjega Humca; otpad iz sedam bračkih općina odvodit će se na odlagalište otpada “Kupinovica” iznad grada Supetra

Upravo je danas, 1. veljače, stupila na snagu Odluka o zatvaranju odlagališta otpada “Košer” kod Gornjega Humca, a koju je prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, donio koncesionar “Michieli-Tomić d.o.o.”.

Otpad više neće na “Košer”
Otpad se tako s područja bračkih općina neće više prevoziti na odlagalište “Košer”. Koncesionar je potpisao ugovor s komunalnom tvrtkom Komunalno društvo Grad d.o.o. iz Supetra, a koja gospodari odlagalištem otpada “Kupinovica” na području grada Supetra. To znači da od danas otpad s područja sedam bračkih općina umjesto na “Košer” seli na gradsko odlagalište otpada “Kupinovica”.

Državni inspektorat ubrzao provedbu odluke
Postupak oko preusmjeravanja bračkoga otpada na gradsko odlagalište otpada “Kuponovica”, udaljeno svega 1.5 kilometara od grada, ubrzala je inspekcija zaštite okoliša Državnoga inspektorata koja je u nekoliko navrata obavila nadzor u komunalnim tvrtkama koje gospodare bračkim otpadom, kao i gradu Supetru. Tada je utvrđeno da komunalne tvrtke i grad Supetar nisu postupili prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom i Odluci o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta otpada koju je donijelo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Ivana Marković: Kupinovica nema ni sanitarne ni tehničke uvjete za prihvat povećanih količina otpada
— Kupinovica nema osigurane ni sanitarne ni tehničke uvjete za prihvat povećanih količina otpada, a što može dovesti u pitanje i odlaganje otpada s područja Grada Supetra u budućem periodu, ako se kapaciteti Kupinovice popune prije izgradnje Lećevice. Na kraju, sva dokumentacija u postupku ishođenja građevinske dozvole za sanaciju deponija Kupinovica je ishođena i temelji se isključivo na količinama otpada sa područja Grada Supetra, izjavila je tada inspekciji zaštite okoliša gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

Podnesene tužbe Ustavnom sudu
Prema Odluci o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta, koja je sporna za grad Supetar i za Gradsko vijeće, a protiv koje je podnesena tužba Ustavnom sudu s cijem da se preispita njezina usklađenost s Ustavom, odlagalište “Košer” trebalo je zatvoriti još 31. prosinca 2018. godine, a grad Supetar započeti s preuzimanjem miješanoga komunalnog otpada. Ustavna tužba podnesena je i protiv Zakona o održivom gospodarenju otpadom. Niz ustavnih tužbi, o čemu izvještavaju brojni mediji, pokrenuli su i ostali gradonačelnici i načelnici, nezadovoljni odnosom Ministarstva zaštite okoliša i energetike koje je, kako tvrde, jedinice lokalne samouprave stavilo pred gotov čin.

Na koordinaciji čelnika bračkih općina o gospodarenju otpadom
Da je situacija s gospodarenjem otpadom na Braču posebno osjetljiva tema koja je izazvala brojne reakcije, svjedoči i nedavno održana koordinacija čelnika grada Supetra i bračkih općina u Nerežišćima na kojoj su sudjelovali i predstavnici tvrtke Komunalno društvo Grad d.o.o. koje će od sada gospodariti ne samo otpadom s područja grada Supetra. Predloženo je i odlučeno da će se otpad s čitavog Brača dovoditi na odlagalište “Kupinovica” od 1. veljače, a prema našim saznanjima, već sljedećega tjedna Državni inspektorat obavit će kontrolni inspekcijski nadzor kako bi utvrdio je li koncesionar “Michieli-Tomić” zatvorio “Košer”, a KD Grad počelo zaprimati otpad s područja sedam bračkih općina. Na koordinaciji je bilo riječi i o cijeni odvoženja otpada. Bračke općine uputile su zajednički zahtjev Komunalnom društvu Grad da se cijene vezane uz otpad ne povećavaju. Kako smo doznali, zahtjev općina je prihvaćen a svaka će za tonu otpada plaćati 250 kuna. Kako su nam potvrdili neki načelnici poslije održane koordinacije, neće doći do povećanja cijena za kućanstva.

Vijećnici kluba HDZ—a: Bez znanja gradskih vijećnika i građana Supetra
O početku preuzimanja otpada s čitavoga otoka na gradsko odlagalište otpada “Kupinovica” posebno su nezadovoljstvo izrazili oporbeni vijećnici Gradskoga vijeća grada Supetra. — Nažalost, ostvarit će se ono što smo i naglašavali od početka, a to je da će gradonačelnica provesti svoj naum koji je započeo još 2014. godine, a blagoslovljen njezinim potpisom Ugovora 19. ožujka 2019. godine s Fondom za zaštitu okoliša kojim se obvezala primiti otpad s cijeloga otoka Brača, bez znanja gradskih vijećnika i građana Supetra, ogorčeno su izjavili u priopćenju gradski vijećnici iz kluba HDZ—a.

Vijećnici HDZ-a: Prijete nam ozbiljne i nesagledive posljedice za ekološki sustav
Optužili su gradonačelnicu Marković da je bez znanja vijećnika i građana potpisala ugovor s Fondom još u ožujku prošle godine kojim je, kako tvrde, pristala primiti otpad s čitavoga otoka. Iz Kluba HDZ—a u priopćenju nadalje ističu: — Nisu ostvarene realne pretpostavke za dopremanje i odlaganje čitavoga otpada s područja sedam općina na “Kupinovicu”, udaljenu samo 1,5 km od Supetra, a o čemu već godinu dana upozoravamo gradonačelnicu, vezano za štetne posljedice za poljoprivredu i turizam, a nadasve zdravlje građana. Uputili su pri tom ozbiljnu poruku: — Prijete nam ozbiljne i nesagledive posljedice za ekološki sustav.

Pripremimo se za ekološku katastrofu
Oporbeni vijećnici podsjećaju i na neugodna iskustva i nesnosan smrad kada se “Kupinovica” nekoliko puta zapalila prošlih godina. — U pitanje dolazi ne samo naše zdravlje, već opstanak turizma i poljoprivrede, poglavito djelatnosti maslinarstva na području Grada Supetra. Otrovni plinovi koji bi se širili zrakom od tolike količine otpada su štetni za ljudsko zdravlje. Pripremimo se za ekološku katastrofu ili podignimo svoj glas za zdravu budućnost u Supetru. Ne dozvolimo da najveći vrh otoka Brača ne bude više Vidova gora, nego “Kupinovica”, poručili su u priopćenju vijećnici HDZ-a.

– Pripremimo se za ekološku katastrofu ili podignimo svoj glas za zdravu budućnost u Supetru. Ne dozvolimo da najveći vrh otoka Brača ne bude više Vidova gora, nego “Kupinovica”, poručili vijećnici HDZ-a u svom priopćenju

Podjelite:

You may also like...