Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja; položeni vijenci i služene mise za domovinu

Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, u ponedjeljak 5. kolovoza, u našim mjestima u spomen na stradale za Domovinu položeni su vijenci, upaljene svijeće i slavljene mise za Domovinu.

Vijence položili predstavnici lokalnih zajednica
Vijence su položili izaslanstva lokalnih zajednica, uglavnom načelnici naših općina u pratnji s njihovim zamjenicima, a bili su nazočni i predsjednici Općinskih vijeća. Prisjetili su se tako svih stradalih u Domovinskom ratu koji su živote položili za domovinu.

Misu za domovinu u Pučišćima služio mons. Nikola Eterović
U bračkim crkvama slavljene su i mise zahvalnice za domovinu. U Pučišćima misu zahvalnicu u crkvi Sv. Jeronima služio je papinski nuncij u Berlinu Pučišćanin mons. Nikola Eterović koji i ljeti pohodi svoju rodnu župu. — Zahvalimo Gospodinu na velikom daru slobode i nezavisnosti u našoj domovini Hrvatskoj. Molimo i za sve preminule, posebno branitelje koji su zaslužni što imamo danas svoju nezavisnu domovinu, rekao je nadbiskup Eterović, potaknuvši vjernike na molitvu za Hrvatsku i njezin narod.

Zahvalimo Gospodinu na tri velika dara
Napomenuo je i kako Crkva slavi blagdan Gospe Snježne i kako je u okviru toga blagdana potrebno zahvaliti Gospodinu na tri velika dara koja obilježavamo: Dan domovinske zahvalnosti, Dan pobjede i Dan branitelja te je o svakomu tom daru ukratko progovorio vjernicima. Poručio je kako je Dan domovinske zahvalnosti spontani izraz zahvale Gospodinu na daru domovine. Poslužio se pri tom riječima pjesnika Jure Kaštelana: — Lijepa je ova zemlja. Meni najdraža. Nigdje toliko algi kao u uvali moga djetinjstva.

Čovjek ne može živjeti sam za sebe
Naglasio je kako je normalno da svaki čovjek ljubi zemlju, kraj u kojemu je rođen. — To je ljudski neophodno jer čovjek ne može živjeti sam za sebe, nije individualist već mu je potreban susret s drugim i sa širom zajednicom koju zovemo domovina, rekao je nadbiskup, podsjetivši na papu Ivana Pavla II. koji je često govorio o važnosti domovine za njegov poljski narod. Napomenuo je kako je bilo vremena kada je Poljska bila izbrisana s geografske točke Europe te je ona, rekao je, nakon Prvoga svjetskoga rata ponovno bila uspostavljena i dobila posebno značenje za Poljake.

Sloboda se ne daje jednom zauvijek

“I naša je povijest bila burna. Imamo domovinu koja je za nas Božji dar. I to nezavisnu i demokratsku Hrvatsku. Projekt je to koji nije dovršen. Sloboda se ne daje jedom zauvijek. Moramo je izgrađivati zajedno s drugima. I demokracija je nesavršena, ali puno bolja nego totalitarni sistemi. To se odnosi i na naše zajedništvo koje moramo produbiti, i na socijalnu pravdu koja je veliki izazov za sve stanovnike naše domovine. Posebno za one kojima je povjerena društvena i politička odluka da se brinu za sadašnjost i budućnost Hrvatske, a na osobit način za radna mjesta kako bi svi ljudi mogli dostojno živjeti”, poručio je mons. Nikola Eterović.

misu zahvalnicu za domovinu u crkvi Sv. Jeronima u rodnim Pučišćima služio je u ponedjeljak, 5. kolovoza, nadbiskup mons. Nikola Eterović (foto: J. Bašić)

misu zahvalnicu za domovinu u crkvi Sv. Jeronima u rodnim Pučišćima služio je u ponedjeljak, 5. kolovoza, nadbiskup mons. Nikola Eterović (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...