Grad Supetar

Od danas covid-potvrde u državnim i javnim službama. Sindikati se protive odluci Stožera i najavljuju ozbiljne pravne korake u zaštiti članova

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je u petak, 12. studenoga, odluku o obveznim covid-potvrdama u javnim i državnim službama, kao i onima na lokalnoj razini. Uvođenje covid-potvrda izazvalo je brojne prosvjede nezadovoljnih građana.

Stožer tvrdi da je osnovni cilj zaštititi zdravstveni sustav kako bi bio dostupan svim bolesnicima.

Uvodi se sigurnosna mjera obveznoga testiranja
Od danas, 16. studenoga, prilikom dolaska na posao javni i državni zaposlenici, kao i oni u tijelima na lokalnoj razini, morat će predočiti EU digitalnu potvrdu. Za one koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli Covid, uvodi se sigurnosna mjera obveznoga testiranja na koronavirus.

Covid-potvrde obvezne i za zaposlene u lokalnoj i područnoj samoupravi
— S obzirom na ubrzano širenje i povećani rizik prijenosa bolesti Covid-19, ovom Odlukom se radi zaštite pučanstva od zaraze i prijenosa te suzbijanja bolesti Covid-19, za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti Covid-19, uvodi posebna sigurnosna mjera obveznoga testiranja na virus SARS-CoV-2 dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama (na koje se primjenjuje propis kojim se uređuju plaće u javnim službama), službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova čiji su osnivači Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i regionalne (područne) samouprave ili Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u njima imaju većinski udio i zaposlenika trgovačkih društava koja su u većinskom vlasništvu trgovačkih društava u kojima Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju većinski udio.

Obveza se odnosi i na stranke koje dolaze u službene prostorije
Ova Odluka primjenjuje se i na pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske kao i na zaposlenike u zračnim lukama na području Republike Hrvatske. Obveza predočavanja EU digitalne covid-potvrde ili drugoga odgovarajućega dokaza o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju odnosi se i na sve stranke koje dolaze u službene prostorije u kojima rade osobe iz točke I. ove Odluke, sve pružatelje usluga koji pružaju različite usluge u tim prostorima ili su angažirani za određene poslove u njihovim prostorima ili druge osobe koje dolaze u njihove prostore po bilo kojoj osnovi, objavljeno je danas 16. studenoga, u odluci u “Narodnim novinama”.

Bez nalaza testa ili covid-potvrde neće se moći ući u radni prostor
Kontrola će se provoditi pomoću covid go aplikacije prilikom ulaska u prostorije, a oni koji odbiju testiranje ili pokazati potvrdu ne mogu ući u radni prostor. Covid-potvrda trebat će vam i kod odlaska u Finu, na šalter MUP-a po dokumente, poštu, kao i u banke koje se nalaze u državnomu vlasništvu.

Odluka ne vrijedi za učenike, studente i mlađe od 16 godina
Odluka se ne odnosi na studente, učenike, na mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode djecu u ustanove ili prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, za one koji idu podići EU digitalne potvrde, kao i na one kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje. Ne vrijedi ni za one koji idu u poštu preuzeti pošiljku koja može imati pravne posljedice.

Sindikat Preporod poslao upute o postupanju u školama
Predočenje covid-potvrde ili nalaza o testiranju uvodi se i u odgojno-obrazovne ustanove. Sindikati u državnim i javnim službama protive se uvođenju covid-potvrda te najavljuju pravnu borbu protiv takve odluke Stožera. Školski sindikati upozoravaju kako se radi o odluci koja bi mogla izazvati probleme u školama, prije svega u redovitom odvijanju odgojno-obrazovnog rada, ali i s posljedicama za radnike ukoliko dođe do nepoštivanja odluke. Pitaju se i tko će provjeravati covid-potvrde ili nalaze o testiranju, te što s onim školama u kojima ni ravnatelji nisu cijepljeni, a odbiju se testirati na Covid. Iz Sindikata Preporod objavili su Upute o postupanju povjerenica i povjerenika koje će se odnositi na zaštitu članica i članova Sindikata kojima je zabranjen ulazak i rad u prostorijama školske ustanove. Sindikalni povjerenici Preporoda dobili su preslik preslik dostavljene Odluke kao i obrazac Službene bilješke koju su trebali staviti na oglasnu ploču. Prije stupanja Odluke na snagu članicama i članovima sindikata trebali su pojasniti postupanje, radi njihove daljnje zaštite.

Sindikalni povjerenik treba nazočiti dolasku člana u školu i sastaviti službenu bilješku
— Prethodno umnožen obrazac Službene bilješke potrebno je tijekom ponedjeljka uručiti članicama i članovima kojima će biti zapriječen ulazak u ustanovu. Nakon što je članici ili članu ovlaštena osoba zabranila ulazak u školu, članica ili član će pozvati Vas, sindikalnoga povjerenika ili, ako Vi niste na radnom mjestu, Vašu zamjenicu ili zamjenika. Ako je i Vama zapriječen ulazak u školu, potrebno je da Vi ili Vaš zamjenik, u dogovoru s članicom ili članom, nazočite njihovu dolasku u školu i sastavljanju Službene bilješke, stoji u napomenama Sindikata.

Objavu potpisao predsjednik Preporoda
— Potrebno je popuniti preostali sadržaj i istu potpisati. Bilješku, nakon što je potpisana, članica ili član dužni su čuvati do sastavljanja tužbe i pokretanja sudskoga spora. Isti će se postupak ponavljati sve dok ne dođe do promjene ponašanja ili do konačne odluke Poslodavca, stoji u objavi koju potpisuje predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić.

Sindikat hrvatskih učitelja: Zajedništvo je bilo ključ dosadašnjih uspjeha
Iz Sindikata hrvatskih učitelja pozivaju članove u školama da im se i dalje obraćaju s povjerenjem, i to kako su naveli, “neovisno o opredjeljenju”. — Svatko od vas ima svoja razmišljanja, svoje stavove i svoje strahove, a mi ćemo doista dati sve od sebe da ne budemo sindikat podjela već sindikat koji spaja. Zajedništvo je bilo ključ dosadašnjih uspjeha, a tim putem moramo nastaviti i dalje, napisali su u Sindikatu hrvatskih učitelja i dopis poslali članovima. Iz toga Sindikata još prije najavili su da će zatražiti ocjenu ustavnosti odluke Stožera civilne zaštite RH te se usmjeriti prema pojedinačnom pitanju radno-pravne zaštite zaposlenika ukoliko eventualno dođe do suspenzije ili otkaza ugovora o radu radnika koji odbiju predočiti nalaz testiranja ili covid-potvrdu.

izvor: index.hr/foto: Duško Jaramaz

Podjelite:

You may also like...