Od ponedjeljka kreću Covid-potvrde u zdravstvu. Ministar Beroš: “Necijepljeni radnici koji se ne žele testirati neće dobiti plaću”

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je sredinom tjedna odluku da se od ponedjeljka, 4. listopada, uvodi obveza Covid-potvrda ili testiranja na koronavirus za zaposlene u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi koji se nisu cijepili ili nisu preboljeli Covid-19.

Odluka će također vrijediti i za dio pacijenata.

Ako se odbiju testirati neće biti plaćeni
Zaposlenici koji imaju dokaz o preboljenju i cijepljenju neometano će odlaziti na posao, dok se oni koji nemaju jedan od ta dva uvjeta moraju dva puta tjedno testirati. Bris će im se uzimati izvan radnoga vremena, a ako odbiju, taj dan će se voditi kao da nisu došli na posao i za njega neće biti plaćeni.

Covid-potvrdu trebat će imati i pacijenti koji dolaze na bolničko liječenje
Osim radnika, Covid-potvrdu moraju imati i pacijenti koji dolaze na hospitalizaciju, na zahvate koji šire aerosol, osobe koje su pratnja pri porođaju te roditelji koji su u bolnici s djetetom ili općenito osobe u pratnji pacijenta. Covid-potvrde već su trebale biti u primjeni, ali je došlo do odgode. Što se tiče radnika, sve bolnice imat će popis zaposlenika, odnosno njihove statuse, a Covid-potvrdu morat će imati i studenti i profesori koji dolaze u bolnice te zaposlenici drugih poslodavaca koji rade u krugu bolnice, javlja portal index.hr.

Evo koje dokaze je moguće priložiti
Umjesto Covid-potvrde, mogu se priložiti i drugi dokazi. Osobe koje su preboljele bolest Covid-19 i dijagnoza im je postavljena na temelju brzoga antigenskoga testa unazad 9 mjeseci, što se dokazuje potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite, koju liječnik izdaje na temelju nalaza brzoga antigenskoga testa. Osobe koje su imale dijagnosticirane covid-bolesnike u obitelji i imale su s tim oboljelima kontakte, proglašavane su takozvanim vjerojatnim slučajem te im bolest nije dijagnosticirana laboratorijskim testom, što se dokazuje potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju unutar 9 mjeseci, a na temelju medicinske dokumentacije. Osobe kojima je bolest covid-19 dijagnosticirana PCR testom prije više od 6 mjeseci, a manje od 9 mjeseci, što se dokazuje potvrdom o preboljenju koju izdaje liječnik primarne zdravstvene zaštite ili nalazom PCR testa ne starijim od 9 mjeseci. Osobe koje su preboljele bolest covid-19, bolest im je dijagnosticirana PCR-om, BAT-om ili su bili vjerojatni slučaj, a cijepljene su jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od preboljenja te nije prošlo više od 9 mjeseci od primitka prve doze, što se dokazuje potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju ili nalazom pozitivnoga PCR testa i potvrdom o cijepljenju jednom dozom cjepiva protiv bolesti Covid-19, pri čemu je datum cijepljenja unutar 8 mjeseci od preboljenja, a nije prošlo više od 9 mjeseci od cijepljenja.

Potvrdu će trebati predočiti na zahtjev poslodavca
Valja istaknuti da Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuje da svi zaposlenici dolaze na posao s valjanom EU digitalnom covid-potvrdom ili odgovarajućim drugim dokazom o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju te da, u prikladnomu prostoru, poslodavac omogući provjeru valjanosti EU digitalne covid-potvrde zaposlenicima koji je posjeduju, odnosno provedbu testiranja brzim antigenskim testovima. Isto tako, ako zaposlenik ne posjeduje valjanu EU digitalnu covid-potvrdu temeljem preboljenja ili cijepljenja ili odgovarajući drugi dokaz o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju, obvezan je prema internom rasporedu ustanove pristupiti i odazvati se testiranju izvan radnoga vremena (prvenstveno isti dan prije početaka radnoga vremena) te valjanu potvrdu uvijek predočiti na zahtjev poslodavca ili na zahtjev za to ovlaštene osobe.

Ministar Beroš: Necijepljeni djelatnici koji se ne žele testirati neće dobiti plaću
Ako se netko od zaposlenih u zdravstvu ne želi testirati, a nije cijepljen niti je prebolio covid, to će se morati evidentirati i on neće moći doći na svoje radno mjesto, rekao je ministar zdravstva dr. Vili Beroš. — Nažalost, pisat će mu se neopravdan izostanak, što ujedno znači nedobivanje plaće za taj period, istaknuo je Beroš. Napomeno je da “i sami možemo utjecati na duljinu trajanja ovih mjera ako svi zajedno podignemo stupanj cijepljenosti na višu razinu od dosadašnje, a koja je u Hrvatskoj malo iznad 54 posto”.

Zdravstveni djelatnici najavljuju tužbe
Neki zdravstveni radnici najavljuju tužbe. — Ako se tu dokaže zakonska kontradiktornost, nelegitimnost ove uredbe, naravno da ćemo poduzimati pravne mjere, rekao je vozač saniteta u Karlovcu Tomislav Cerovac za Dnevnik. U Facebook grupi “Medicinske sestre/tehničari zajedno” brojni članovi navode da ne treba pristati na testiranje. Pozivaju se na Ustav i neke zakone. Oglasio se i sindikat najavivši pravne radnje.

ministar zdravstva dr. Vili Beroš (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...