Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Od ponoći na snazi nove mjere kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. Zatvoreni brojni objekti, zabranjena javna okupljanja, sportski događaji, zabrana se odnosi i na vjerska okupljanja

Danas od ponoći stupio je na snagu čitav niz mjera Stožera civilne zaštite RH koje imaju za cilj osigurati strože provođenje socijalnoga distanciranja, u svrhu ublažavanja mogućnosti širenja epidemije.

Zabranjuju se sva javna okupljanja
— Odlukama se zabranjuju javna okupljanja i sportski događaji, obustavlja rad u ugostiteljskim objektima i prodavaonicama, osim prehrambenih i ljekarni, obustavlja se rad sportskih i rekreacijskih centara te vjerska okupljanja. Na snazi je i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza. Za provedbu mjera bit će zaduženi stožeri civilne zaštite jednica lokalne i područne samouprave kroz aktivaciju operativnih snaga sustava civilne zaštite, objavio je Krizni stožer otoka Brača.

Ostaju otvorene tržnice, ljekarne, pekarnice i kiosci
Osim zatvaranja prodavaonica, izuzet prodavaonica s prehrambenim proizvodima, odlukom Stožera civilne zaštite obustavlja se rad svih kulturnih djelatnosti (muzeji, kazališta, kina, knjižnice, čitaonice), ugostiteljskih objekata svih kategorija s izuzetkom usluge pripreme i dostave hrane, usluge smještaja te pučkih i studentskih kuhinja. Zasad će ostati otvorene tržnice, ljekarne, pekarnice, kiosci, benzinske crpke.

Posebne obveze za prodavaonice i objekte koji nastavljaju s radom
Za prodavaonice i objekte koji će nastaviti s radom vrijede posebne obveze. Kod ulaska u prodavaonice i objekte trebaju osigurati da se ne stvaraju gužve te o tome staviti jasne upute na ulazima. Prodavaonice svu rasutu robu trebaju prodavati zapakirano, zatim primjenjivati mjere pojačane higijene i svakodnevnoga čišćenja svi prostora te organizirati rad tako da bude osigurana što veća međusobna udaljenost radnika.

Zabrana vrijedi i za vjerska okupljanja
Na 30 dana zatvaraju se i uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, kao što su frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri, saloni za masažu, saune, bazeni, a obustavljaju se i sva sportska natjecnja i organizirani treninzi. Među mjerama je i obustava održavanja dječjih i drugih radionica te organiziranje plesnih škola. Zaustavlja se rad autoškola i škola stranih jezika. Zabrana vrijedi i za vjerska okupljanja. Važna informacija je da hoteli nastavljaju s radom. Potvrdio je to danas i hrvatski premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade koja se održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. — Pokažimo veliku odgovornost svi kao pojedinci, institucije i društvo u ovoj izvanrednoj situaciji, poručio je Plenković.

Poslodavci trebaju osigurati rad od kuće gdje je to moguće
Posebne mjere odnose se i na poslodavce koji su obvezni organizirati rad od kuće gdje je to moguće, otkazati sastanke ili ih organizirati na daljinu, kao što je od ponedjeljka, 16. ožujka, organizirana nastava u osnovnim i srednjim školama. Osim toga, poslodavci su dužni zabraniti dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu i smetnje s dišnim organima.

Nove mjere sljedećih 30 dana
Novim mjerama koje se na pamte u Hrvatskoj život će građana sljedećih 30 dana biti bitno promijenjen. — Sve osobe na području Hrvatske obvezne su strogo se pridržavati protuepidemijskih mjera i stroge mjere socijalnoga distanciranja u trajanju od 30 dana, stoji u odluci Stožera civilne zaštite.

U gradu Supetru ugostiteljski objekti su od danas, 19. ožujka, zatvoreni na 30 dana odlukom Stožera civilne zaštite RH kao protuepidemijska mjera kojom Hrvatska želi spriječiti širenje koronavirusa (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...