Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Od ponoći zabrana kretanja među županijama

U ponoć u Hrvatskoj stupa na snagu zabrana kretanja među županijama, a uvode se propusnice. Ova mjera Nacionalnoga stožera civilne zaštite najstroža je mjera u drugomu valu epidemije koronavirusa.

Mjera će biti na snazi sve do 8. siječnja, a svako napuštanje županije ili mjesta stalnoga boravka bit će moguće samo uz propusnice.

Odluka je donesena kako bi se ograničila kretanja i putovanja koja nisu neophodna
— Zbog sprječavanja prijenosa bolesti Covid-19, svim osobama koje imaju prebivalište ili boravište u Republici Hrvatskoj zabranjeno je napuštanje područja županije u kojoj imaju prebivalište ili boravište. Osnovni razlog donošenja ove odluke je ograničavanje kretanja i putovanja koji nisu neophodni za funkcioniranje gospodarstva i društva u cjelini, objavljeno je na službenoj stranici Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu. Građani su pozvani da ne podnose zahtjeve za propusnice, ako zaista nemaju ozbiljan i opravdan razlog zbog kojega trebaju napustiti županiju u kojoj imaju prebivalište ili boravište.

Više od pola zahtjeva odbijeno
Kako javljaju mediji, danas do 18.00 sati građani su predali oko 80.000 zahtjeva za propusnice. Više od pola zahtjeva je odbijeno, a tek 44 posto zahtjeva odobreno. Oko 14.000 zahtjeva za propusnice odnosilo se na posebne zahtjeve koje rješava Ravnateljstvo civilne zaštite, dok su propusnice ovlašteni izdavati i županijski stožeri civilne zaštite. Županijski stožer nadležan je za izdavanje propusnica za pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb te za putovanje na posao i s posla, ako je naravno obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji propusnicu je moguće zatražiti putem sustava e-građanina ili e-poštom na adresu propusnice@dalmacija.hr. Građani se mogu informirati i putem telefonsih brojeva 021 400 141 i 021 400 142. Za propusnice koje izdaje Ravnateljstvo civilne zaštite zahtjev je potrebno poslati na e-poštu propusnica@civilna-zastita.hr.

S propusnicama građani su se već susreli i kod prvoga vala epidemije koronavirusa, kada su propusnice za kretanje izvan mjesta prebivališta i stalnoga boravišta izdavali lokalni stožeri civilne zaštite. Napuštanje otoka tada je bilo moguće samo na temelju izdane e-Propusnice (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...