Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Od potpora za novorođene te stipendiranja učenika i studenata do brige za poduzetnike; u općinskom proračunu mislili su i na pomoći za starije i nemoćne

Od potpora za novorođene do stipendiranja učenika i studenata; za svakoga po nešto našlo se u proračunu općine Selca kojega su 16. prosinca donijeli vijećnici Općinskoga vijeća u toj bračkoj općini.

Za novorođene u proračunu osigurano 80 tisuća kuna
Samo za novorođene u općinskom proračunu osigurano je 80 tisuća kuna. Prema demografskoj politiciji općine Selca, za prvo dijete Općina pomaže roditelje s 5 tisuća kuna, sa 7 tisuća kuna za drugo dijete, s 10 tisuća kuna za treće dijete u obitelji, dok će roditelji za četvrto i svako sljedeće dijete dobiti 15 tisuća kuna.

Ivan Marijančević: Svi će zahtjevi biti podmireni bez obzira na broj
— Pravo na pomoć za novorođene ostvaruju oni roditelji djeteta koji imaju prebivalište na području Općine, s napomenom kako jedan od roditelja mora biti prijavljen minimalno posljednjih 10 godina, stoji u programu javnih potreba socijalne skrbi u općini Selca za 2020. godinu. Mladi načelnik Selaca Ivan Marijančević potvrdio je da je općinskim proračunom planirano 80 tisuća kuna pomoći za novorođene, uz napomenu: — Svi pristigli zahtjevi bit će podmireni tijekom godine bez obzira na broj istih.

Za učenike i studente u proračunu 180 tisuća kuna
U 2020. godini u općinskom proračunu određena su i sredstva za stipendiranje učenika i studenata, i to u iznosu od 180 tisuća kuna. Prema riječima općinskoga načelnika, za školsku i akademsku 2019./2020. godinu dodijeljeno je 14 učeničkih i 10 studentskih stipendija. Treba naglasiti da učenici primaju 500 kuna, a studenti 800 kuna mjesečno.

Nisu zaboravljeni ni stariji i nemoćni
U općini Selca mislilo se i na potrebe starijih i nemoćnih osoba. U programu potreba socijalne skrbi odvojena su sredstva pomoći za liječenje, a Općina s iznosom od 40 tisuća kuna sufinancira i program pomoći u kući za starije i nemoćne. — Jednokratna novčana pomoć može se odobriti samcu ili obitelji koji zbog trenutačnih okolnosti (školovanja djeteta, bolesti ili smrti člana obitelji, elementarnih nepogoda i slično), prema ocjeni općinskoga načelnika, nisu u mogućnosti djelomično ili u cijelosti zadovoljiti osnovne životne potrebe, stoji u odluci o programu socijalne skrbi.

Općina Selca vodi brigu i o poduzetnicima
Novost proračuna je program pomoći poduzetnicima i obrtnicima. — Programom potičemo samozapošljavanje, edukaciju i prekvalifikaciju kao i nabavku opreme za početak poslovanja, ističe načelnik Marijančević, dodajući kako iznosi nisu veliki. Naveo je da Općina financira opremu sa 7 tisuća kuna, s 5 tisuća kuna pomaže pripremu EU projekata, a s 2,5 tisuća kuna edukaciju poduzetnicima i obrtnicima.

Za program osigurano 60 tisuća kuna
— Iznosi daju jasan signal da općina Selca vodi brigu i o našim poduzetnicima te im pokušava pomoći na odgovarajući način, poručio je selački načelnik. Za provedbu ovoga programa u proračunu općine Selca za 2020. godinu osigurana su sredstva u iznosu od 60 tisuća kuna.

– Novost proračuna općine Selca je program pomoći poduzetnicima i obrtnicima. — Programom potičemo samozapošljavanje, edukaciju i prekvalifikaciju, kao i nabavku opreme za početak poslovanja, istaknuo je načelnik Ivan Marijančević, dodajući kako iznosi nisu veliki, ali, kako je rekao, “daju jasan signal da općina Selca vodi brigu i o našim poduzetnicima” (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...