Dosta je
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Održan prosvjed za besplatan trajekt za djecu s teškoćama u razvoju: simbolično 120 sekundi blokiran iskrcaj putnika i vozila

Simboličnom blokadom putnika i automobila po dolasku trajekta u Supetar u trajanju od 120 sekundi, a s porukom da već 10 godina traju nastojanja bračke Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju “Brački pupoljci” i Crvenoga križa Brač da se djeci s poteškoćama u razvoju osigura besplatni trajektni prijevoz do kopna i nazad, danas, 6. srpnja, održan je mirni prosvjed brojnih otočana u trajektnoj luci u Supetru s porukom “Nešto zbilja važno”.

brojni otočani u prosvjedu danas, 6. srpnja, blokirali 120 sekundi iskrcaj putnika i vozila iz trajekta u supetarskoj trajektnoj luci (foto: J. Bašić)

brojni otočani u prosvjedu danas, 6. srpnja, blokirali 120 sekundi iskrcaj putnika i vozila iz trajekta u supetarskoj luci s porukom “Nešto zbilja važno” (foto: J. Bašić)

— Svi političari nam nešto obećavaju, ali nemamo nikakvo rješenje. Zato se ovim prosvjedom borimo za svu djecu sa svih hrvatskih otoka koji nemaju mogućnost da se organiziraju u udruge te dogovore subvenciju od ‘Jadrolinije’. Želimo da to bude jasno implementirano u zakonu te da država nedvosmisleno stane iz takve djece i osigura im izmjenom zakona besplatni trajektni prijevoz do kopna i nazad, poručio je danas, 6. srpnja, okupljenim novinarima jedan od organizatora mirnoga prosvjeda u trajektnoj luci u Supetru Mate Mladina iz Crvenoga križa Brač, dok smo čekali pristajanje trajekta iz Splita.

Mate Mladina iz Crvenoga križa Brač poručio medijima: "Borimo se za svu djecu sa svih hrvatskih otoka" (foto: J. Bašić)

Mate Mladina iz Crvenoga križa Brač poručio medijima: “Borimo se za svu djecu sa svih hrvatskih otoka” (foto: J. Bašić)

Napominje kako u Splitsko-dalmatinskoj županiji, na Braču, Hvaru, Šolti i Visu ima oko 85 djece s poteškoćama u razvoju kojima je potrebna svakodnevna terapija na kopnu. Ističe kako za osobu i vozilo u pratnji povratno putovanje s Brača na kopno iznosi oko 200 kuna, dok je, kako dodaje, na drugim otocima trošak i znatno veći. Najavio je da bi se u srijedu 10. srpnja zahtjev za izmjenom čl. 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu trebao naći na saborskoj sjednici, i to kako kaže, zahvaljujući 31 oporbenom zastupniku koji su prikupili potpise.

— S obzirom da među roditeljima takve djece ima i onim lošega imovinskoga stanja, inzistiramo na hitnim izmjenama toga zakona. Dobili smo na tisuće poziva i poruka podrške iz cijele Hrvatske i udruga koje se bave osobama s invaliditetom, poručio je Mladina, napominjući kako već 10 godina traje borba te bračke Udruge da se djeci s poteškoćama u razvoju osigura povlašteni trajektni prijevoz do Splita i nazad kako bi djeca mogla na prijeko potrebne terapije.

Mate Mladina, jedan od organizatora prosvjeda iz Crvenoga križa Brač, pozvao prosvjednike da na 120 sekundi blokiraju iskrcaj putnika i vozila iz trajekta (foto: J. Bašić)

Mate Mladina, jedan od organizatora prosvjeda iz Crvenoga križa Brač, pozvao prosvjednike da na 120 sekundi blokiraju iskrcaj putnika i vozila iz trajekta (foto: J. Bašić)

Na mirni prosvjed u supetarskoj trajektnoj luci pristigli su brojni otočani koji podržavaju rad te Udruge, a posebno njihova nastojanja da se djeci s poteškoćama osigura besplatni trajektni prijevoz za odlazak na terapije. Među prosvjednicima potporu njegovu održavanju došli su dati i pripadnici Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Supetar, Torcida Brač, a pristigli su i sudionici 13. moto susreta koji će se ovoga vikenda održati na otoku. — Stalo nam je da djeca dobiju besplatan trajekt jer bi to bilo veliko olakšanje za cijelu obitelj. Na otoku smo i to nam je jedan veliki hendikep, rekao nam je Jakov Klinčić, predsjednik Moto kluba “Brač 2005”. Istaknuo je kako će prilozi i s ovogodišnjega 13. Moto susreta biti namijenjeni Udruzi “Brački pupoljci”.

predsjednik Moto kluba "Brač 2005" Jakov Klinčić najavio novinarima da će prilozi i s ovogodišnjega 13. Moto susreta na otoku biti namijenjeni "Bračkim pupoljcima" (foto: J. Bašić)

predsjednik Moto kluba “Brač 2005” Jakov Klinčić najavio novinarima da će prilozi i s ovogodišnjega 13. Moto susreta na otoku biti namijenjeni “Bračkim pupoljcima” (foto: J. Bašić)

prosvjed su podržali i pripadnici Dobrovoljnoga vatrogasnoga društva Supetar (foto: J. Bašić)

prosvjed su podržali i pripadnici Dobrovoljnoga vatrogasnoga društva Supetar (foto: J. Bašić)

Brojni su otočani došli podržati prosvjed. — Naša su djeca posebno zakinuta. Dok dođemo do Splita s djetetom i vratimo se nazad malo nam je i 300 kuna dnevno. Mi smo još blizu Splita, a sad samo zamislite kako je onima na Visu, Hvaru, Korčuli ili Lastovu. Jesmo li mi građani drugoga reda u ovoj državi, poručila je iznajmljivačica Vjera Matulić koja se priključila mirnom prosvjedu.

Medijima se obratila i predsjednica Udruge “Brački pupoljci” Maja Bonačić–Proti rekavši: — Prosvjedujemo zbog toga što smo čuli jako mnoga obećanja koja nisu izvršena. Bliži se ljetna stanka. Hoće li se što dogoditi s izmjenom čl. 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu mi ne znamo. Ovaj prosvjed jedan je poticaj vladajućima da nas čuju. Napomenula je kako u Udruzi inzistiraju na hitnoj izmjeni navedenoga članka toga zakona koji bi djeci s poteškoćama osigurao besplatni trajektni prijevoz na terapije i specijalističke preglede. Prema njezinim riječima, Udruga sada ima 53 člana.

"Kako se mi osjećamo kao roditelji nakon silnih obećanja? Tužno. Samo tražimo nešto što je njihovo pravo, poručila predstavnicima medijima predsjednica Udruge "Brački pupoljci" Maja Bonačić - Proti

“Kako se mi osjećamo kao roditelji nakon silnih obećanja? Tužno. Samo tražimo nešto što je njihovo pravo, poručila predstavnicima medijima predsjednica Udruge “Brački pupoljci” Maja Bonačić-Proti

Na upit medija kako komentira obećanja političara i predsjednice Kolinde Grabar–Kitarović, voditeljica Udruge je rekla kako je predsjednica podržala zahtjev Udruge, ali se ništa nije dogodilo. — Kako se mi osjećamo kao roditelji nakon silnih obećanja? Tužno. Samo tražimo nešto što je njihovo pravo. U zakonu i studenti i učenici imaju besplatno putovanje, dok naša djeca s invaliditetom kao da ne postoje, poručila je Maja Bonačić – Proti.

prosvjednici su se okupili u trajektnoj luci i dočekali trajekt iz Splita (foto: J. Bašić)

prosvjednici su se okupili u trajektnoj luci i dočekali trajekt iz Splita (foto: J. Bašić)

prosvjednici su dočekali trajekt i 120 sekundi blokirali iskrcaj putnika i automobila u znak desetogodišnje borbe oko ostvarivanja prava djece s invaliditetom na besplatni trajektni prijevoz za potrebe odlaska na terapije i specijalističke preglede (foto: J. Bašić)

prosvjednici su dočekali trajekt i 120 sekundi blokirali iskrcaj putnika i automobila u znak desetogodišnje borbe oko ostvarivanja prava djece s invaliditetom na besplatni trajektni prijevoz za potrebe odlaska na terapije i specijalističke preglede (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...