Grad Supetar

ODRŽANA KOORDINACIJA ČELNIKA Još jednom uputit će se inicijativa županijskomu Domu zdravlja o stimulaciji dolaska zdravstvenoga kadra na otok

Najavljivana koordinacija čelnika bračkih jedinica lokalne samouprave, predstavnika liječnika te županijskih ustanova, Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu, održana je u utorak, 7. rujna, u gradskoj vijećnici u Supetru.

Koordinaciju je inicirala gradonačelnica Ivana Marković, a potaknuta poteškoćama u provedbi zdravstvene zaštite na otoku. Okidač je odlazak medicinske sestre Radmile Lukšić iz ginekološke ambulante u Supetru, i to 15. rujna, a svoj odlazak najavio je i ginekolog dr. Branko Jašić, koji je, iako je u mirovini, nastavio raditi u ambulanti na pola radnoga vremena. Pred odlaskom u mirovinu već sljedeće godine je i dr. Marija Matulić, radiologinja supetarskoga Doma zdravlja, kao i dr. Milan Šlender, specijalist medicine rada. Njihovim odlaskom u mirovinu otvara se pitanje tko će nastaviti s radom u tim ordinacijama.

Vili Beroš: Primarna zdravstvena zaštita desetljećima je zanemarivana
Osim gradonačelnice i načelnika bračkih općina, na sastanku su sudjelovali županijski vijećnici, zatim predstavnici liječnika te ravnatelj županijskoga Doma zdravlja dr. Marko Rađa i županijskoga Zavoda za hitnu medicinu dr. Leo Luetić. Na sastanku inicijatorica Marković još jednom upozorila je na situaciju s nedostatkom zdravstvenoga kadra u kojoj se našao Brač. — U skladu s time tražila sam da Splitsko-dalmatinska županija, koja je i zadužena za organizaciju zdravstva na našemu području, ozbiljno pristupi rješavanju problema nedostatka kadra na otoku te činjenici da jedan broj liječnika odlazi narednih godina u mirovinu. Želim podsjetiti da je isti nalog dao i ministar Vili Beroš u svojoj izjavi od 2. rujna ove godine kada je rekao da je “sustav primarne zdravstvene zaštite desetljećima zanemarivan i da su za primarnu zaštitu zadužene županijske vlasti te im dao nalog da se s time ‘pozabave’, istaknula je gradonačelnica Marković.

Marković tražila uređenje parkinga iza Doma zdravlja
Tražila je također da se Splitsko-dalmatinska županija uključi u financiranje heliodroma na području Grada Supetra za koji, kako je rekla, postoji spremna kompletna dokumentacija. Marković je tražila i da se uredi parkiralište iza Doma zdravlja.

Istaknuta ulaganja u ambulante u sklopu Doma zdravlja
Na koordinaciji predstavnici ustanova iznijeli su svoja gledišta na postojeću situaciju te isto tako upozorili i na neke probleme, poput nedostatka turističkih ambulanti. Sudionici koordinacije istaknuli su, između ostaloga, i određene pozitivne promjene, prije svega ulaganje županijskoga Doma zdravlja u uređenje ambulanta u okviru Doma zdravlja.

Općine su spremne stimulirati dolazak zdravstvenoga kadra
Gradonačelnica Marković mišljenja je da održani sastanak čelnika različitih ustanova nije rezultirao nekim konkretnim rješenjima. — Govorili smo samo o problemima, ali odgovorni iz institucije županijskoga Doma zdravlja Splitsko-ddalmatinske županije nisu iznijeli konkretan način rješavanja situacije što zbog financijskih sredstava, neadekvatnih zakonskih rješenja i slično. Ono što je bitno istaknuti jest da su se predstavnici svih lokalnih jedinica na otoku dogovorili o tome da će još jednom uputiti inicijativu prema Domu zdravlja o pozitivnoj stimulaciji dolaska zdravstvenoga kadra, i to ginekologa i pedijatra, na otok u vidi stimulacije na osnovnu plaću, istaknula je.

Supetar će stipendirati zdravstveni i medicinski kadar
Najavila je da će Grad Supetar izmjenom Odluka o stipendijama posebno stipendirati zdravstveni i medicinski kadar. Pozvala sam kolege načelnike da učine isto, rekla je Marković. Na kraju je poručila kako je odgovornost za stanje u zdravstvu u potpunosti na Splitsko-dalmatinskoj županiji i njihovu Domu zdravlja. — Još jednom ih pozivam da krenu u rješavanje ovoga velikoga problema našega otoka, a nadležno Ministarstvo da izmjenama zakonske regulative osigura kadar na otocima i ostalim ruralnim sredinama. Pohvalila je pri tom rad, trud i zalaganje svih zaposlenika u zdravstvu na otoku Braču.

Načelnica Marčić: Nadam se da će imati strpljenja još neko vrijeme
Na održanu koordinaciju osvrnula se i načelnica Bola Katarina Marčić, objavivši na Facebooku: — Iskoristila bih priliku zahvaliti liječnicima dr. Suadi Purić i dr. Branku Jašiću što su unatoč uvjetima za mirovinu koje su odavno stekli ipak ostali skrbiti o našim najmlađim otočanima i ženama i nadam se da će imati strpljenja još neko vrijeme. Zahvaljujem i svim ostalim zdravstvenim djelatnicima na otoku koji brinu o našemu zdravlju i o zdravlju naših gostiju u često izazovnim uvjetima.

foto: Ivica Radić

Podjelite:

You may also like...