Održana prva sjednica novoga Općinskoga vijeća u Selcima. Načelnik Marijančević nakon prisege obratio se vijećnicima: Spreman sam na suradnju sa svakim izabranim članom vijeća

Intoniranjem hrvatske himne danas, 15. lipnja, počela je konstituirajuća sjednica Općinskoga vijeća u Selcima koja je održana u tamošnjoj općinskoj vijećnici.

Prvu sjednicu nakon lokalnih izbora, i to u novom sastavu, sazvala je pročelnica Jedinstvenoga upravnoga odjela u Općini Selca Karmela Šegvić. Konstituirajućoj sjednici selačkoga parlamenta nazočio je i izabrani načelnik Ivan Marijančević.

Vijećnici položili svečanu prisegu
Predsjednik mandatne komisije Stjepko Tomaš izvijestio je vijećnike o rezultatima izbora. Prema njima, najveći broj mandata osvojila je Nezavisna lista koju predvodi Jure Trutanić, i to tri mandata, zatim dva mandata Nezavisna lista Ivana Marijančevića i lista HDZ-a na čelu s Petrom Bezmalinovićem, dok je Nezavisna lista Tonča Zlatara i Nezavisna lista Pavle Ordića osvojila po jedan vijećnički mandat. Do izbora predsjednika Općinskog vijeća Općine Selca, sjednicom je prema važećem Poslovniku predsjedao prvi izabrani član s kandidacijske liste koja je dobila najviše glasova, a to je bio vijećnik Trutanić. Na njegov poziv prisutni vijećnici, svi osim Ordića koji je bio odsutan, položili su prisegu na početku četverogodišnjega mandata. — Prisežem svojom čašću da ću dužnost vijećnika u Općinskom vijeću Općine Selca obavljati savjesno i odgovorno i da ću se u svomu radu držati Ustava RH, zakona i Statuta Općine Selca te se zauzimati za svekoliki napredak RH i Općine Selca, tekst je prisege koju su položili vijećnici i ovjerili svojim potpisom.

Konstituirajuća sjednica Općinskoga vijeća u Selcima počela je intoniranje himne Republike Hrvatske (foto: BRAČ danas)

Načelnika Marijančevića u vijeću će mijenjati Vrsalović
Kako je načelnik Marijančević također osvojio vijećnički mandat, ali je izabran i za općinskoga načelnika te kako ne može istovremeno biti vijećnik i načelnik, njegov će vijećnički mandat po sili zakona mirovati, dok će ga u tomu parlamentu mijenjati Željan Vrsalović.

Jakšić izabran za predsjednika, suzdržani bili vijećnici HDZ-a
Nakon što je imenovan odbor za izbor i imenovanje koji su činili vijećnici Trutanić, Tonči Zlatar i Petar Bezmalinović, za predsjednika vijeća sa 6 glasova “za” i 2 glasa “suzdržan” izabran je vijećnik Karmen Jakšić s nezavisne liste koja je osvojila najviše mandata. Za prvoga potpredsjednika izabran je Petar Bezmalinović, vijećnik HDZ-a, sa 6 glasova “za” i 2 glasa “suzdržan”. Drugi potpredsjednik vijeća bit će Marčelo Štambuk koji je izabran sa 7 glasova “za” i 1 glasom “suzdržan”. Štambuk je, podsjećamo, predsjedao sjednicama Općinskoga vijeća u proteklomu sazivu.

Načelnik Marijančević: Spreman sam na suradnju sa svakim članom vijeća
Prisegu je pred vijećnicima položio i načelnik Marijančević kojemu je protokolarno pripala prigodna riječ. — Svim izabranim vijećnicima čestitam na izbornim rezultatima koje ste ostvarili. Spreman sam na suradnju sa svakim izabranim članom Općinskoga vijeća. Prisutan sam i otvoren za dijalog, za raspravu, za pohvale i kritike što ide uz ova posao, a s ciljem da zajednički radimo za boljitak Općine i svih njezinim mještana, poručio je načelnik na početku svoga trećega mandata na čelu selačke općine.

vijećnik Jure Trutanić, nositelj pobjedničke Nezavisne liste na lokalnim izborima (foto: BRAČ danas)

Već poduzeli određene korake
Pred kraj prve sjednice novoga parlamenta, vijećnicima se obratio vijećnik pobjedničke liste Trutanić, upoznavši ih s pregovorima oko ispunjenja zahtjeva njihove liste s kojima su izašli pred birače. Pojasnio je kako su vijećnici u komunikaciji s načelnikom već poduzeli određene korake oko ostvarenja zahtjeva. — U sklopu naše predizborne kampanje predstavili smo naša četiri vrlo važna prijedloga, odnosno zahtjeva koja želimo da se realiziraju do kraja građanske godine i do prijedloga proračuna za sljedeću godinu. Prvi je bio smanjivanje rashoda za zaposlene službenike u Općini, zatim uvođene aplikacije “gradsko oko”, javnost transakcija po računu te snimanje sjednica Općinskoga vijeća, podsjetio je Trutanić. Pojasnio je da u Poslovniku ne postoji formalno utemeljenje za snimanjem sjednica, ali i dodao da će se ta točka uvrstiti u Poslovnik na nekoj od sljedećih sjednica.

Vijećnik Trutanić: Na potezu je načelnik
Osvrnuvši se na zahtjev oko smanjivanja rashoda za zaposlene, napomenuo je kako je jedna dužnost Općine otpala, a odnosi se na Pavla Ordića koji više neće biti zamjenik općinskoga načelnika (zbog izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, op. a.). Dodao je i kako se njegova lista samoinicijativno organizirala te u suradnji sa stručnjakom za radno pravo došla do zaključka kako se može ukinuti i jedno radno mjesto u općinskoj upravi, i to tako da se jednoga službenika iz Jedinstvenoga upravnoga odjela rješenjem imenuje na mjesto komunalnoga redara koje je prazno nakon odlaska tadašnjega komunalnoga redara u mirovinu. — Na potezu je načelnik koji u svojoj nadležnosti ima donošenje novoga pravilnika u unutarnjem redu kako bi donio novu sistematizaciju radnih mjesta te jednoga službenika prebacio na mjesto komunalnoga redara, poručio je Trutanić.

Prva sjednica novoga saziva Općinskoga vijeća u Selcima održana je danas, 15. lipnja, u općinskoj vijećnici (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...