PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Održana skupština Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Supetar. Članovi skupštine usvojili financijski plan i plan rada, a upoznati i s tijekom gradnje novoga vatrogasnog doma. Vatrogasni zapovjednik Nikola Martinić Dragan: “Plan nam je staviti naglasak na rad s mladima te privući djecu i mladež vatrogasnom pozivu”

Iako je osnovano još 1951. godine, angažmanom dvadesetak entuzijasta, i to iz redova zidara, težaka, klesara, radnika i činovnika, Dobrovoljno vatrogasno društvo Supetar i danas živi “punim plućima”. S nešto više od 150 članova to supetarsko društvo profesionalno i predano obavlja svoje poslanje. Koliko se ozbiljno pristupa vatrogasnoj djelatnosti potvrđuje i skupština toga društva koja je održana u subotu, 18. prosinca, u bračkom gradu.

Posebna pozornost usmjerena edukaciji mladih vatrogasaca
— Zahvaljujući ljubavi prema vatrogastvu koja se prenosila s oca na sina u mnogim supetarskim obiteljima česti su primjeri da su gotovo svi muški članovi pripadnici Društva. DVD “Supetar” je u posljednjih desetak godina izraslo u tzv. stožerno vatrogasno društvo s profesionalnom jezgrom koje danas broji preko stotinu članova od kojih je četrdesetak aktivnih vatrogasaca, istaknuo nam je vatrogasni zapovjednik DVD–a Supetar Nikola Martinić Dragan. Dodao je da se supetarski vatrogasci educiraju kroz programe školovanja, a posebna se pozornost posvećuje edukaciji mladih vatrogasaca koji, kako je rekao, “uz pomoć profesionalaca i iskusnijih članova stječu znanja i vještine neophodne za sudjelovanje u svim aktivnostima DVD–a”.

Supetarski vatrogasci prepoznatljivi u otočkoj zajednici
Vatrogasno društvo iz Supetra osim temeljne zadaće, a to je protupožarna zaštita na području cijeloga otoka, obavlja i važnu ulogu u edukaciji mladih i humanitarnom radu. Gotovo nema važnije aktivnosti u gradu Supetru u kojoj nisu uključeni ili ne sudjeluju supetarski vatrogasci koji su prepoznatljivi u otočkoj zajednici.

Odgovorni i za protupožarnu zaštitu u Nerežišćima, Postirima i Sutivanu
Jedna od tema skupštine vatrogasnoga društva kojom je predsjedao Nikica Maričić bila je i usvajanje financijskoga plana. Prema riječima supetarskoga vatrogasnog zapovjednika, proračun DVD–a Supetar iznosi 2,6 milijuna kuna. Martinić Dragan pojasnio nam je da se DVD Supetar ne financira samo iz gradskoga proračuna. — DVD Supetar i njegovu djelatnost iz svojih proračuna financiraju grad Supetar i tri otočne općine, Nerežišća, Postira i Sutivan, na čijemu su području supetarski vatrogasci direktno odgovorni ne samo za protupožarnu zaštitu, već i za djelovanje u svim izvanrednim situacijama i ugrozama, što je i definirano pripadajućim zajedničkim Procjenama ugroženosti i Planovima zaštite, istaknuo je vatrogasni zapovjednik, napomenuvši kako se dio njihovih aktivnosti, posebno u provođenju mjera zaštite od požara tijekom protupožarne sezone, finacira iz državnoga proračuna.

Novi vatrogasni dom Dobrovoljnoga vatrogasnoga društva Supetar u poslovnoj zoni “Žedno-Drage”, a koji će biti zajednički vatrogasni dom za potrebe grada Supetra te općina Nerežišća, Postira i Sutivan, trebao bi biti završen 2021. godine. Investicija je vrijedna 20,4 milijuna kuna, a od toga iznosa gotovo 16 milijuna kuna su europska sredstva (foto: iz arhive)

Samo ove godine vatrogascima iz gradskoga proračuna 1,1 milijun kuna
Samo ove godine iz proračuna grada Supetra vatrogascima će pripasti 1,1 milijun kuna. Potvrdila nam je to gradonačelnica Ivana Marković koja za supetarske vatrogasce ima samo riječi hvale i priznanja, a kad god stigne rado sudjeluje na skupovima vatrogasaca, kao što je nazočila i održanoj skupštini. U pozdravnom je govoru naglasila važnost izgradnje novoga vatrogasnog doma, čiji se završetak očekuje 2021. godine. Svi se slažu da je novi vatrogasni dom nužno potreban kako bi podignuo kvalitetu rada vatrogasaca koji taj projekt držee povijesnim. Gradonačelnica Marković upoznala je okupljene vatrogasce s tijekom izgradnje i financijskim izazovima koje predstavlja taj projekt važan za supetarsku vatrogasnu zajednicu i njihovu djelatnost.

Održavanje obuke, tehnička opremljenost i spremnost
Pred vatrogascima su i u ovoj godini brojne aktivnosti koje su određene planom rada. Iako je dio toga plana unaprijed definiran, supetarski vatrogasni tim poznat je i prepoznat i u društvenom životu grada Supetra. — Plan rada je standardan i prvenstveno podrazumijeva održavanje razine obuke, tehničke opremljenosti i spremnosti da se u bilo koje vrijeme u najkraćem mogućem roku reagira i odgovori na svaki mogući izazov, opasnost i ugrozu, istaknuo je za naš portal Martinić Dragan, dodavši da plan rada obuhvaća i djelovanje u široj društvenoj zajednici, osobito s mladima.

Upoznati djecu i mlade o značenju vatrogasne djelatnosti za sigurnost sredine u kojoj žive
K tome, treba dodati da supetarski vatrogasci ostvaruju suradnju s vatrogascima i vatrogasnim organizacijama u Hrvatskoj i inozemstvu. — U godini koja je pred nama plan nam je staviti naglasak na rad s mladima. Cilj nam je kroz različite akcije, propagandnu i informativnu djelatnost u suradnji sa vrtićima, osnovnim i srednjim školama privući djecu i mladež vatrogasnom pozivu i značaju vatrogasne djelatnosti za sigurnost sredine u kojoj žive, istaknuo je Martinić Dragan, koji je i prijašnjih godina, zajedno s vatrogasnim timom, provodio edukaciju djece i mladih u obrazovnim ustanovama.

Sudjelovat će i na vatrogasnim natjecanjima
— Trudit ćemo se ove godine privući i što veći broj žena za aktivne članove i dati na taj način svoj doprinos spolnoj ravnopravnosti u društvu, dodao je mladi vatrogasni zapovjednik. Nije zaboravio spomenuti i vatrogasna natjecanja, najavivši da će se nastojati formirati ekipe koje će biti spremne sudjelovati na različitim vatrogasnim natjecanjima.

Vatrogasno društvo iz Supetra osim temeljne zadaće, a to je protupožarna zaštita na području cijeloga otoka, obavlja i važnu ulogu u edukaciji mladih i humanitarnom radu. Gotovo nema važnije aktivnosti u gradu Supetru u kojoj nisu uključeni ili ne sudjeluju supetarski vatrogasci koji su prepoznatljivi u otočkoj zajednici (izvor: Vatrogasci Supetar)

Podjelite:

You may also like...