Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Održana svečana sjednica Općinskoga vijeća u Pučišćima. Načelnik Marino Kaštelan: Pokrenuli smo pozitivnu atmosferu, a razvojnom strategijom želimo u bliskoj budućnosti značajno poboljšati kvalitetu života naših građana

Pred blagdan sv. Jeronima, zaštitnika Pučišća, koji je ujedno i dan tamošnje općine, u petak 27. rujna, u dvorani Hrvatskoga skupa održana je svečana sjednica Općinskoga vijeća Pučišća. Otvarajući svečanu sjednicu Općinskoga vijeća Stjepan Kusanović pozdravio je Antu Šošića, izaslanika župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, zatim ravnatelja županijskoga Zavoda za prostorno uređenje Niku Mrčića, ravnatelja Županijske uprave za ceste Petra Škorića, zamjenika voditeljice Hrvatskih voda Split Zlatka Ževrnju, predstavnika Lučke kapetanije Ivicu Čikotića, predstavnika Ureda državne uprave Matka Martinića, pučiškoga župnika Ivicu Huljeva te ostale pristigle goste i uzvanike, među kojima su bili predstavnici i drugih jedinica lokalne samouprave.

svečanoj sjednici Općinskoga vijeća nazočili su izaslanik župana splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić i ravnatelj Županijske uprave za ceste Petar Škorić (foto: J. Bašić)

svečanoj sjednici Općinskoga vijeća u dvorani “Hrvatskoga skupa” nazočili su, uz ostale, izaslanik župana splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić i ravnatelj Županijske uprave za ceste Petar Škorić (foto: J. Bašić)

U budućnosti želimo više radnih mjesta i bolje plaće naših građana
— Iz godine u godinu okupljamo se u prigodi Dana općine da bismo se u opuštenoj atmosferi prisjetili ostvarenih rezultata, zahvalili svima koji nas podržavaju i da bismo obnovili naše zajedništvo. Prigoda je i za pogled u budućnost u kojoj želimo više radnih mjesta, bolje plaće naših građana, bolje i kvalitetnije uvjete za život i rad na otoku, više djece u našim školama i vrtićima, rekao je Kusanović, podsjetivši da je Općinsko vijeće 2014. godine donijelo strateški program općine Pučišća za razdoblje do 2020. godine u koji su, kako je rekao, jasno zadani specifični ciljevi i mjere, odnosno projekti za njihovu provedbu.

svečanom sjednicom Općinskoga vijeća općine Pučišća predsjedao je Stjepan Kusanović, a uz njega su bili načelnik općine Marino Kaštelan i njegov zamjenik Alen Parunov (foto: J. Bašić)

svečanom sjednicom Općinskoga vijeća općine Pučišća koja je održana u petak, 27. rujna, predsjedao je Stjepan Kusanović, a uz njega su bili načelnik općine Marino Kaštelan i njegov zamjenik Alen Parunov (foto: J. Bašić)

Prometna povezanost specifični je razvojni cilj Općine
— Temeljni cilj koji želimo postići je rast broja stanovnika, odnosno preokretanje negativnih demografskih trendova koji muče čitavu našu Domovinu, a posebno otoke i sredine na otoku koje su lošije povezane sa centrima. Zato je poboljšanje prometne povezanosti jedno od specifičnih razvojnih ciljeva Općine, istaknuo je predsjednik Općinskoga vijeća.

Važna je opstojnost Klesarske škole, ulaganje u primjenu novih tehnologija u nastavi
Okupljeni na svečanoj sjednici imali su priliku pogledati zatim prigodnu prezentaciju u kojoj su predstavljeni važniji projekti te bračke općine. U prezentaciji koju je pripremio načelnik Marino Kaštelan, istaknuta je, uz ostalo, važnost opstojnosti tamošnje Klesarske škole, s naglaskom na ulaganje i dogradnju škole, a planira se i osigurati uvjete za primjenu novih tehnologija u toj srednjoškolskoj ustanovi. Ukazano je i na važnost uspješnog okončanja stečaja tvrtke “Jadrankamen” uz strateško ulaganje američkoga investitora, kao i osiguranje preduvjeta za razvoj poljoprivrede.

Stjepan Kusanović naglasio je da je poboljšanje prometne povezanosti jedno od specifičnih razvojnih ciljeva Općine (foto: J. Bašić)

predsjednik Općinskoga vijeća Stjepan Kusanović naglasio je da je poboljšanje prometne povezanosti jedno od specifičnih razvojnih ciljeva Općine (foto: J. Bašić)

Potpisan ugovor o financiranju prve dionice ceste Pučišća – Povlja
U prezentaciji je posebno naglašena važnost ulaganja u prometnice, a izdvojena je, pri tom, izgradnja ceste Pučišća – Povlja i potpisivanje ugovora o financiranju prve dionice te ceste u visini od oko 60 milijuna kuna. Taj su ugovor potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Županijske uprave za ceste Petar Škorić. Istaknuto je, nadalje, i ulaganje u turizam, a posebno je izdvojena turistička zona u uvali Luke. Naglašeno je investiranje u društvene prostore, javne objekte, kao i povećanje sredstava za dječje vrtiće.

Zadovoljstvo je vidjeti rezultate, naglasio načelnik u kratkom obraćanju
Pučiški načelnik u kratkom obraćanju izdvojio je projekt izgradnje ceste Pučišća – Povlja, na koji se, kako je rekao, radilo intenzivno još od 2010. godine. Spomenuo je i stječaj “Jadrankamena” te podsjetio da je od njega prošlo već osam godina. — Zadovoljstvo je vidjeti rezultate, biti dio nečega što nepovratno mijenja povijest ove zajednice, vjerujem u pozitivnom smjeru, rekao je Kaštelan, ustvrdivši kako će općina čvrsto ustrajati u provedbi strategije koju su zacrtali.

načelnik Pučišća Marino Kaštelan poručio je da će Općina na čijem je čelu ustrajati u provedbi razvojne strategije koja bi trebala trebala podići kvalitetu života (foto: J. Bašić)

načelnik Pučišća Marino Kaštelan poručio je na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća da će Općina na čijem je čelu ustrajati u provedbi razvojne strategije koja bi, kako je rekao, trebala trebala podići kvalitetu života građana (foto: J. Bašić)

Pokrenuli smo pozitivnu atmosfre, a ustrajat ćemo na provedbi zacrtane strategije
— Trebamo priznati da još uvijek nismo uspjeli, da su naši demografski trendovi još uvijek negativni, da se u našim mjestima premalo djece rađa, a i previše naših mladih ostaje na kopnu, i da budućnost iz te perspektive ne izgleda sjajna. Isto tako, možemo ustvrditi da bi demografske brojke već danas bile mnogo gore da nismo pokrenuli pozitivnu atmosferu, i u kamenarstvu i u gospodarstvu, u turizmu i izgradnji prometne infrastrukture s ciljem boljega prometnog povezivanja. Uvjeren sam da bi perspektiva našega Humca, Pražnica i Pučišća u narednim desetljećima bila puno neizvjesnija da nismo provodili našu razvojnu strategiju i pripremili projekte koji u bliskoj budućnosti mogu značajno poboljšati kvalitetu života naših građana, poručio je Kaštelan, ustvrdivši kako će općina na čijem je čelu ustrajati na provedbi strategije koju su zacrtali.

prigodnu riječ uputio je i zamjenik splitsko-dalmatinskoga župana Blaženka Bobana, njegov izaslanik Ante Šošić (foto: J. Bašić)

prigodnu riječ uputio je i zamjenik splitsko-dalmatinskoga župana Blaženka Bobana, njegov izaslanik Ante Šošić (foto: J. Bašić)

Prigodnu riječ uputiti su i izaslanik splitsko-dalmatinskoga župana Ante Šošić i ravnatelj Županijske uprave za ceste Petar Škorić. Dožupan Šošić je prenio pozdrave župana Bobana. Petar Škorić čestitao je dan zaštitnika Općine te zaželio Općini ostvarenje zacrtanih projekata. Podsjetio je na sjednicu hrvatske Vlade održanu prošle godine na otoku Hvaru na temu razvoja hrvatskih otoka. Među brojnim projektima nalaze se i oni u našoj županiji. Podsjetio je na važnost izgradnje obilazice u Ložišćima gdje je, kako je rekao, značajna sredstva osigurala hrvatska Vlada. Posebno je ukazao na važnost izgradnje ceste Pučišća – Povlja. – Projekt se najavljivao u trenucima kada je malo tko u to vjerovao, rekao je Škorić, istaknuvši kako je bilo nemoguće ne poduprijeti taj projekt u zajedništvu sa županijom. – Ovaj projekt je poduprt i od ostalih jedinica lokalne samouprave, a što ukazuje na zajedništvu u ostvarivanju važnih projekata, primijetio je ravnatelj Županijske uprave za ceste. Osim razvoja cestovne mreže, najavio je Škorić, planiran je i razvoj Zračne luke Brač. Ukazao je na važnost izgradnje infrastrukture Poručio je na kraju svojega govora: — Nigdje nam ljepšega života nego na otoku.

okupljenima se obratio i ravnatelj Županijske uprave za ceste, ujedno i saborski zastupnik, Petar Škorić (foto: J. Bašić)

okupljenima se na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća obratio i ravnatelj Županijske uprave za ceste, ujedno i saborski zastupnik, Petar Škorić (foto: J. Bašić)

U tijeku svečane sjednice spomenut je i papinski nuncij u Berlinu nadbiskup iz Pučišća mons. Nikola Eterović, koji je nedavno u rodnoj župi proslavio 20. obljetnicu biskupske službe. U glazbenomu programu nastupio je Dječji zbor tamošnje Osnovne škole i sastav Kantaduri, a svečana sjednica je, kako i priliči, započela pjevanjem nacionalne himne.

Podjelite:

You may also like...