PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Oglasila se i Danica Baričević: “Tešku bolest našega zastupnika iskoristili su za politikantske ciljeve”

Saborska zastupnica HDZ-a Danica Baričević komentirala je na Facebooku u petak, 29. siječnja, potez oporbe u Hrvatskomu saboru kojim je srušen kvorum, pa najveće zakonodavno tijelo nije moglo pristupiti glasovanju.

Na sjednici Sabora trebao je biti izglasan Zakon o obnovi, zatim donesena Nacionalna razvojna strategija do 2030. i proglašen isključivi gospodarski pojas.

Iskoristili tešku bolest zastupnika
— Tešku bolest našega zastupnika iskoristili su za politikantske ciljeve! Sav sjaj i bijeda saborke oporbe, poručila je kratko na Facebooku zastupnica Baričević.

Bračka saborska zastupnica podržala razvoj pametnih i održivih otoka
Rušenjem kvoruma Saboru je onemogućeno, između ostaloga, i donošenje Nacionalne razvojne strategije do 2030., o kojoj je samo nekoliko dana prije u pojedinačnoj raspravi sudjelovala zastupnica Baričević. — Izražavam podršku činjenici da je, u okviru procesa izrade Nacionalne razvojne strategije istaknut i cilj koji se odnosi na “Poticanje politika i investicija koje će regijama omogućiti postizanje punoga konkurentnoga potencijala i ravnotežu u razvoju” te da je okviru toga cilja prepoznat i razvoj pametnih i održivih otoka. Ovdje su definirana ključna područja intervencije – Pametna uprava i pametno upravljanje resursima, Pametno gospodarstvo, Pametna mobilnost Pametan okoliš i Pametno življenje i sigurni otoci, a glavni cilj je održivi razvoj otoka, naglasila je Baričević.

Treba osigurati stabilan gospodarski rast i kvalitetan život na otocima
— Temeljna svrha održivoga otočnoga razvoja je kontinuirano i održivo korištenje cjelokupnoga otočnoga potencijala u gospodarskom, tehnološkom, društvenom i svakomu drugom smislu, kako bi se zaštitila neprocjenjiva prirodna bogatstva naših otoka i odgovorno koristio njihov potencijal samo do one mjere koja ne ugrožava očuvan i osjetljiv otočni okoliš, a s druge strane osigurao stabilan gospodarski rast i kvalitetan život na otocima koji će potaknuti demografski razvoj. Samo postizanjem ovakvoga balansa i postavljanjem održivoga razvoja kao imperativa može se osigurati dugoročni boljitak za naše otoke, istaknula je.

Izvrsno detektirani prioriteti za razvoj otoka
— Kako bi se dodatno oživjela otočna gospodarstva i život na otocima, naglasak je stavljen na digitalno gospodarstvo, turizam, dostupnost javnih usluga svim otočanima, obnovljive izvore energije, ribarstvo te proizvodnju i preradu hrane. Pametno i održivo upravljanje otočnim resursima i okolišem, borba protiv klimatskih promjena i sprječavanje rizika, održiv razvoj i strukturna preobrazba otočnoga gospodarstva, pametna mobilnost i povezanost, razvoj i izgradnja podmorsko-kopnene svjetlovodne širokopojasne infrastrukture i pristupnih elektroničkih komunikacijskih mreža, poboljšanje kvalitete života razvojem javne infrastrukture, podrška stanogradnji i razvoju javnih usluga – sve su to izvrsno detektirani prioriteti za razvoj naših otoka, poručila je Baričević za saborskom govornicom u pojedinačnoj raspravi o temi Nacionalne razvojne strategije koja na kraju ipak nije izglasana.

Plenković: Poslali su poruku svim našim ljudima u Banovini
Prilično oštro postupak oporbe komentirao je i premijer Andrej Plenković, sazvavši jučer kasno poslijepodne konferenciju za medije. — Oporba je otišla iz Sabora i time onemogućila Sabor da izglasa Izmjenu zakona o obnovi koji nije mogao biti izglasan, jer nije bilo 76 zastupnika i time su poslali poruku svim našim ljudima na Banovini, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji koji nisu dobili zakonski okvir. Oporba je također propustila izglasati isključivi gospodarski pojas, važan za zaštitu Jadrana, političku inicijativu koju se dugo čekalo, rekao je Plenković.

Taj potez ima samo jedan cilj
— Treće, oni su isto tako propustili izglasati Nacionalnu razvojnu strategiju, ta tri dokumenta nisu izglasana. A zašto? Jer je jedan od zastupnika parlamentarne većine obolio od Covida-19 i završio u bolnici. Okolnost na koju se nije moglo utjecati. Danas smo u političkoj kulturi doživjeli potez bez presedana koji nema nikakve veze s demokracijom i kulturom. Taj potez ima samo jedan cilj, destabilizaciju političke scene i proglašavanje malih gubitaka, poručio je premijer.

Grbin: To su HDZ i Andrej Plenković
No, SDP je za odgovornost zbog nedonošenja važnih odluka u Saboru prozvao upravo HDZ, a izjavu javnosti uputio je predsjednik stranke Peđa Grbin. — Da im je doista stalo do građana, stavili bi prijedlog Zakona o obveznoj članarini u HGK na glasanje i omogućili nama, saborskim zastupnicima, da radimo posao koji su nam građani povjerili i da odlučimo jesmo li za to ili ne. Ali, to nisu učinili jer su znali da će ukidanje obvezne članarine u HGK proći u Saboru. Zbog toga su sabotirali sve ostalo: demokratsku proceduru, glasanje o Zakonu o obnovi, Isključivom gospodarskom pojasu. Naravno, Plenković je za sve iznapadao i oporbu i medije, kao i svaki put do sada. Međutim, otišli su i korak dalje – kao alibi su odlučili iskoristiti jednoga bolesnoga kolegu. Rekao bih da ih može biti sram, ali to su HDZ i Andrej Plenković. Oni srama nemaju, poručio je Grbin.

Zastupnica HDZ-a u Hrvatskomu saboru Danica Baričević za saborskom govornicom

Podjelite:

You may also like...