PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Oglasio se županijski Dom zdravlja: Dr. Branko Jašić tek je 4. prosinca zatražio zatvaranje svoje privatne ordinacije. Ministarstvo zdravstva dalo je suglasnost, a Dom zdravlja raspisao natječaj za zapošljavanje do povratka specijalizantice

Nakon što je BRAČ danas nekoliko puta pisao o specijalističkoj ginekološkoj ordinaciji u Supetru, u kojoj je do 30. studenoga radio liječnik specijalist dr. Branko Jašić, a koja je od 1. prosinca prestala s ordiniranjem, oglasio se Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Odlazak dr. Branka Jašića iz ordinacije izazvao je brojne reakcije, prije svega korisnica zdravstvenih usluga, a nakon što je na vratima ordinacije osvanula obavijest kako ambulanta do daljnjega ne ordinira, i to bez ikakva dodatnoga obrazloženja.

U evidenciji liječnika bilo je 4.427 osiguranica
Brojne korisnice zdravstvenih usluga u toj ordinaciji, a njih je prema evidenciji Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje na dan 30. studenoga bilo 4.427, ostale su neugodno iznenađene zatvaranjem ordinacije, s pitanjem kada će ambulanta nastaviti s radom te tko će naslijediti dosadašnjega bračkoga ginekologa koji je pacijenticama bio na raspolaganju od 1985. godine. Nakon što smo prvo zatražili očitovanje HZZO-a, iz te nam je ustanove stigao površan i nedorečen odgovor: — Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije osigurat će kontinuitet i dostupnost zdravstvene zaštite žena osiguranim osobama od idućega tjedna. Iz HZZO-a nam nisu pojasnili cijelu situaciju, iako je navedena ordinacija imala ugovor s HZZO-om. Zato smo se za pojašnjenje obratili županijskomu Domu zdravlja.

Dr. Jašić ne može imati privatnu ordinaciju nakon 70 godina
Dr. Marko Rađa, ravnatelj županijskoga Doma zdravlja, za BRAČ danas rekao je kako je Dom zdravlja imao jedinu dostupnu informaciju da dr. Jašić 8. prosinca ove godine ima rođendan i puni 70 godina života. — Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti nakon 70 godina nije moguće imati privatnu ordinaciju. Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije uputio je kolegicu na specijalizaciju kao zamjenu za doktora nakon njegovoga odlaska u mirovinu i kolegica je još uvijek na specijalizaciji, istaknuo je dr. Rađa.

Dr. Jašić ne radi od 1. prosinca, a zatvaranje privatne ordinacije zatražio tek 4. prosinca
Ravnatelj Doma zdravlja pojasnio je da je u studenomu županijski Dom zdravlja uputio Ministarstvu zdravstva zahtjev za suglasnost za zapošljavanje na određeno vrijeme, i to do povratka specijalizantice sa specijalizacije. — Dom zdravlja to je učinio samo na temelju jedine dokumentirane informacije, a to je rođendan doktora. Istu nije mogao dobiti jer dr. Jašić nije zatražio zatvaranje svoje privatne ordinacije. Čim je to napravio 4. prosinca 2020. godine, Ministarstvo zdravstva izdalo je suglasnost i Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije raspisao je natječaj za zapošljavanje na određeno, istaknuo je dr. Rađa. Napomenuo je pri tom kako je moguće da se na natječaj nitko drugi ne javi, a ukoliko bi se javio dr. Jašić on bi se mogao zaposliti na 4 sata kao umirovljenik. — Ako dr. Jašić želi može i na svih 8 sati, ali onda nije umirovljenik, pojasnio je ravnatelj Doma zdravlja.

Dom zdravlja još uvijek nema dokument o zatvaranju privatne ordinacije
Zanimljiv je i podatak, prema odgovoru dr. Rađe, kako županijski Dom zdravlja još uvijek nema dokument u kojemu piše da se privatna ordinacija dr. Jašića zatvara. — Od kada je doktor u mirovini Dom zdravlja nema informaciju jer je on bio privatnik i to je osobna informacija, a od odlasku u mirovinu svaki pojedinac odlučuje sam o sebi nakon što napuni 65 godina života, odgovorio nam je prvi čovjek županijskoga Doma zdravlja, nakon što smo zatražili informaciju od kada je dr. Jašić u mirovini te tko je odlučio o njegovu odlasku u mirovinu.

Kad su privatne pare u pitanju gleda se svaka žarulja
No jedan je podatak posebno zanimljiv. Dr. Jašić je izgleda najavio, odnosno bolje reći uvjetovao svoj nastavak rada u toj ordinaciji, i to samo ako se u njoj osigura sva adekvatna oprema, od sterilizatora i ultrazvuka do primjerene rasvjete. Budući da je od srijede, 9. prosinca, ordinacija u Domu zdravlja, a ne više privatna specijalistička ordinacija, to bi pak značilo da njezino uređenje treba osigurati županijski Dom zdravlja. — Ovdje postavljam pitanje kako je dr. Jašić sam sebi dopustio da u svojoj privatnoj ordinaciji radi, a da ne promjeni žarulju ili nema adekvatnoga sterilizatora. Inače, ovo je doslovno riješeno u jedno jutro (utorak ujutro), ali košta. Očigledno kad su privatne pare u pitanju onda se gleda svaka žarulja, a kad su javne onda se uvjetuje u dan ili sat, poručio je dr. Rađa.

Dom zdravlja nema staklenu kuglu
Portal BRAČ danas pitao je županijski Dom zdravlja smatra li se odgovornim zbog novonastale situacije u kojoj je više pacijentica ostalo, barem privremeno, bez prava na zdravstvenu zaštitu na otoku. Stigao je odgovor koji prenosi u cijelosti: — Jedina odgovornost Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije je što nema staklenu kuglu da vidi točan datum kada nekoga treba uputiti na specijalizaciju, hoće li specijalizantica točno u roku 5 godina završiti specijalizaciju i hoće li Ministarstvo zdravstva doktoru i privatnoj ordinaciji produžiti rad nakon 65 godina. Neslužbeno doznajemo da bi od ponedjeljka, 14. prosinca, ordinacija trebala nastaviti s radom, i to dr. Jašić na pola radnoga vremena, a pola bi putovali liječnici iz Splita.

Dr. Branko Jašić, specijalist ginekologije i ostetricije, prestao je s radom 1. prosinca ove godine, ali će, po svemu sudeći, nastaviti s radom, i to na pola radnoga vremena, nakon što je Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije uz prethodnu suglasnost Ministarstva zdravstva raspisao natječaj za zapošljavanje do povratka specijalizantice koja bi trebala u ordinaciji naslijediti dr. Jašića (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...