Općina Bol ostala bez komunalnoga redara. Zanimalo nas je tko sada obavlja te poslove i kada će biti raspisan natječaj. Iz općine stigao odgovor: Sve prijave o komunalnom neredu zaprima pročelnik i prosljeđuje ih nadležnim institucijama

Turistička sezona u Bolu samo što nije počela. Brojni iznajmljivači pripremaju svoje smještajne kapacitete za prihvat gostiju, ugostitelji su otvorili ugostiteljske objekte ili će to uskoro učiniti, a općinska tvrtka nadležna za komunalne poslove “Grabov rat” također obavlja završne pripreme za sezonu za koju se mnogi nadaju da će biti bolja od prošlogodišnje.

Upravo pred turističku sezonu Općina Bol ima problem s radnim mjestima koja su vrlo važna za komunalne poslove i održavanje kakvog-takvog reda na području Bola. Pogađate. Radi se o poslovima komunalnoga i prometnoga redara. I dok komunalnoga redara općina jednostavno nema, za poslom sezonskoga prometnoga redara ne vlada zanimanje.

Zabrinuti mještanin Bola: Općina Bol jedna od rijetkih općina bez važnoga radnog mjesta
Na bavljenje temom od javnoga interesa, što se događa s radnim mjestom komunalnoga redara te kako je završio nedavni natječaj koji je općina objavila za prometnoga redara koji bi poslove obavljao u tijeku sezone, potaknuo nas je dopis koji smo ovih dana primili na redakcijski e-mail. Autor nas upozorava kako je komunalni redar Općine Bol dobio poslovno uvjetovan otkaz te da se isti posao namješta aktualnomu prometnom redaru. — Općina Bol jedna je od rijetkih općina u Hrvatskoj koja u sezonu ulazi bez tako važnoga radnoga mjesta, upozorava zabrinuti mještanin Bola u kratkome obraćanju, naglašavajući kako je postupanje općine “zakonom zabranjeno i kažnjivo”.

Komunalnom redaru 7. travnja prestala služba po sili zakona
Kako bismo provjerili o čemu se točno radi kontaktirali smo prvu osobu bolske općine načelnicu Katarinu Marčić, zamolivši da nam pojasni što se točno događa s radnim mjestom komunalnoga redara. Na naše pitanje “je li točna (neslužbena) informacija da komunalni redar Općine Bol više nije u radnom odnosu u Općini Bol”, te ako je informacija točna, kada je i na koji način s komunalnim redarom raskinut ugovor o radu te tko privremeno u Općini Bol obavlja poslove komunalnoga redara, iz Općine smo dobili odgovor: — Rješenjem pročelnika Jedinstvenoga upravnoga odjela Općine Bol od 24. ožujka 2022. godine utvrđeno je da komunalnom redaru dana 7. travnja 2022. godine prestaje služba po sili zakona. Sve prijave o komunalnom neredu zaprima pročelnik Općine Bol koji po Zakonu prijave prosljeđuje nadležnim inspekcijama ili prekršajnom sudu. Tako smo doznali da je pročelnik, dok Općina nema komunalnoga redara, preuzeo te poslove, barem što se tiče prijava, a kako će to i u kojemu roku nadležne inspekcije ili prekršajni sud postupati po prijavava tek ostaje za vidjeti. Iz odgovora koji nam je stigao iz općine ipak nismo uspjeli doznati što je to prestanak službe po sili zakona. O kakvoj se to “sili zakona”, bolje reći o kakvoj vrsti prestanka radnoga odnosa, ostalo je nejasno.

Pokrenuti postupci na Službeničkom sudu u Splitu
Nije tajna da je na nekoliko posljednjih sjednica Općinskoga vijeća, za što smo potvrdu pronašli u zapisnicima, vijećnike zanimalo što je s odnosom komunalnoga redara i općinskih službi. Točnije, načelnica Bola otvoreno je tada vijećnicima priznala da je narušen odnos općine s komunalnim redarom, odnosno da općina nije zadovoljna s njegovim radom te kako postoje pritužbe na rad komunalnoga redara. Koliko su pritužbe ozbiljne potvrđuje i činjenica da je zbog povreda službenih dužnosti protiv komunalnoga redara pokrenuto i nekoliko postupaka na Službeničkom sudu u Splitu. — Općina Bol pokrenula je više postupaka pred Službeničkim sudom u Splitu zbog više teških i lakih povreda službeničke dužnosti koje je počinio bivši komunalni redar, odgovorili su iz Općine. U nastavku su naveli taksativno o kakvim se povredama dužnosti radi. — Tako su pokrenuti sljedeći postupci: teška povreda službene dužnosti iz članka 46. stavak 1. točka 6. Zakona – odbijanje izvršenja zadaće ako za to ne postoje opravdani razlozi, teška povreda službene dužnosti iz članka 46. stavak 1. točka 12. Zakona – neopravdan izostanak s posla od dva do četiri dana uzastopno, teška povreda službene dužnosti iz članka 46. stavak 1. točka 7. Zakona – neovlaštena posluga sredstvima povjerenima za obavljanje poslova, laka povreda službene dužnosti – učestali raniji odlazak s posla, iz članka 45. stavak 1. točka 1. ZSN-a, izvijestili su za naš portal. Na pitanje u kojoj su fazi sudski postupci koji se vode protiv komunalnoga redara, odgovorili su: — Okončan je prvostupanjski i drugostupanjski postupak u predmetu teška povreda službene dužnosti iz članka 46. stavak 1. točka 12. Zakona – neopravdan izostanak s posla od dva do četiri dana uzastopno, te je bivši komunalni redar kažnjen za počinjenje ove povrede službene dužnosti. Ostali postupci još nisu pravomoćno okončani.

Nije predviđeno radno mjesto komunalnoga redara
Tako stoje stvari što se tiče bivšega komunalnog redara. Prazno radno mjesto komunalnoga redara, pogotovo pred turističku sezonu, otvara nužno pitanje i hoće li te kada općinske službe oglasiti natječaj za zapošljavanje novoga komunalnoga redara. — Važeći Pravilnik o unutarnjem redu JUO Općine Bol („Službeni glasnik“ Općine Bol br. 2/2022) ne predviđa radno mjesto komunalni redar, te za sada ne planiramo objavljivanje natječaja za zapošljavanje komunalnog redara, stoji u odgovoru koji nam je stigao iz općine. No, iz odgovora nije jasno po kojemu je onda pravilniku bio i zaposlen komunalni redar (još za protekle općinske vlasti, op. a.) s kojim sada nova općinska vlast više ne računa.

Nitko se nije javio na natječaj za sezonskoga prometnoga redara
No, općina zato planira zaposliti prometnoga redara. Natječaj za zasnivanje radnoga odnosa na sezonskim poslovima prometnoga redara bio je oglašen 2. svibnja na službenoj internetskoj stranici općine, a potpisao ga je pročelnik JUO Stipe Karmelić. Natječaj je bio otvoren do 10. svibnja, pa nas je zanimalo zašto je objavljen natječaj, tko je do sada obavljao poslove prometnoga redara te je li navedeno radno mjesto predviđeno općim aktima jedinice lokalne samouprave. — Natječaj za sezonskoga prometnog redara raspisan je zbog obavljanja poslova čiji se opseg privremeno povećao u vrijeme turističke sezone. U članku 7. Pravilnika o unutarnjem redu JUO Općine Bol („Službeni glasnik“ Općine Bol br. 2/2022) propisano je da po potrebi posla, općinski načelnik može odobriti zapošljavanje prometnih redara na određeno vrijeme, a u skladu sa zakonskim propisima i proračunom Općine Bol, pojašnjeno nam je u odgovoru koji je vrlo brzo stigao nakon što smo poslali pitanja. Zanimljivo je naglasiti i da na objavljeni natječaj za prometnoga redara u natječajnom roku nije prispjela ni jedna prijava. — Jedinstveni upravni odjel ponovit će oglas za natječaj u skoro vrijeme, poručili su iz bolske općine.

Budući da je komunalni redar prema našim saznanjima poslove obavljao na neodređeno radno vrijeme, prometni redar će, ukoliko ga općina uspije naći, poslove obavljati samo za vrijeme turističke sezone, kako je navedeno u natječaju. Kako će završiti izbor sezonskoga prometnoga redara po ponovljenom natječaju vrlo rado ćemo izvijestiti javnost.

foto: BRAČ danas (iz arhive)

Podjelite:

You may also like...