Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Općina Bol do sada uprihodila 4,4 milijuna kuna; u istom razdoblju lani 6,9 milijuna kuna. Iako se oporba pita što je s programima pomoći za gospodarstvenike, načelnik odgovara: Trebamo štititi općinske interese

Kako će se odraziti koronakriza na planirani Proračun općine Bol? Koliko će proračunskih sredstava uspjeti ostvariti ta bračka Općina? Pitanje je posebno osjetljivo u trenutku neizvjesne turističke sezone koja za Boljane doslovno znači život, a i važan je izvor prihoda proračunu. Strepnje oko proračuna i dimanike kojom se on puni, ali i troši najbolje potvrđuje zabrinutost oporbenih vijećnika koji su nedavno inicirali sazivanje izvanredne sjednice Općinskoga vijeća, nezadovoljni što se o posljedicama krize uzrokovane epidemijom gotovo i ne govori, a zamjeraju i što nije poznato kako posluje bolska općina u ovim trenucima.

Proračunski prihod u prvom tromjesečju 4,4 milijuna kuna
Ono što je sigurno je da punjenje proračuna ne ide planiranim tijekom. Kako je izvijestio načelnik Bola Tihomir Marinković (SDP), u ovoj godini, točnije od 1. siječnja do 30. travnja u proračun se slilo 4,4 milijuna kuna. Usporedbe radi, u istom razdoblju lani općina Bol uprihodila je gotovo 7 milijuna kuna, pa brojke govore kako je u prošloj godini trećina proračunskih prihoda bila veća za 2,5 milijuna kuna.

Od poreza na promet nekretnina 1,3 milijuna kuna manje
Načelnik Marinković tvrdi da je razlika nastala na temelju dva prihoda, i to poreza na promet nekretnina koji je u 2020. godini uprihođen za 1,3 milijuna kuna manje nego lani te u visini kredita koji je prošle godine korišten u iznosu od 2 milijuna kuna, dok je ove godine korišten u iznosu od milijun kuna. Svi ostali ovogodišnji prihodi su u granicama prošlogodišnjih prihoda, kazao je Marinković.

Do sada potrošeno 6,2 milijuna kuna
Što se tiče rashodovne strane Proračuna, ona je približno jednaka, kao u istom razdoblju lani. Prema izvještaju o dosadašnjem stanju proračuna, u prva četiri mjeseca ove godine potrošeno je 6,2 milijuna kuna, dok su u prvoj trećini lanjske godine rashodi iznosili 6,1 milijun kuna. I dolazi se tako do zaključka kako su u prva četiri ovogodišnja mjeseca rashodi bili veći od prihoda za 1,7 milijuna kuna. Kako je općina Bol prošlu godinu završila sa stanjem na računu od gotovo milijun kuna u plusu, a za ostalu razliku općina Bol duguje nekim dobavljačima.

Proračun bi mogao iznositi 14,4 milijuna kuna
Od 1. svibnja do kraja proračunske godine, općina Bol ima obveze minimalno 13,8 milijuna kuna, uz napomenu kako će se kredit od 4 milijuna kuna i otkup zemljišta za groblje u visini od 1,6 milijuna kuna najvjerojatnije prolongirati za sljedeću godinu. Ako se tih 5,6 milijuna kuna bude planirano u 2021. godini, tada bi obveze Općine do kraja ove godine iznosile 8,2 milijuna kuna. Prema takvim projekcijama, budžet bolskoga proračun do kraja godine iznosio bi oko 14,4 milijuna kuna. Treba dodati kako je planirani budžet proračuna za 2020. godinu iznosio 25,7 milijuna kuna.

Tihomir Marinković: Trebamo štititi općinske interese
Iako se oporba pita, a pitanje je, potvrđuje nam jedan od vijećnika u predstavničkom tijelu Tonči Buljan, na sjednici artikulirala Katarina Marčić o tome postoji li mogućnost da se gospodarstvenicima, odnosno poduzetnicima smanje komunalna davanja, načelnik je rekao kako nije planirana nikakva pomoć gospodarstvenicima. — Trebamo štititi općinske interese. Vlada RH priprema brojne mjere za pomoć gospodarstvu te su neke od tih mjera već na snazi, poručio je bolski načelnik, dodavši kako općinski proračun nema planirani fond pomoći za gospodarstvenike, odnosno pričuve za izvanredna stanja. Zanimljiv je i podatak koji dolazi iz Bola, a govori da neće biti nikakvih smanjivanja plaća u općinskim ustanovama.

Korisnici će u startu plaćati 50 posto naknade
Treba napomenuti kako će korisnici javnih površina i pomorskoga u startu platiti 50 posto naknade, a ostatak prema uspjehu turističke sezone. Pitanje pomoći gospodarstvenicima komentirao nam je i vijećnik Tonči Buljan, rekavši kako je načelnik konstatirao da nema takvoga fonda. — Općinsko Vijeće već je donijelo odluku o prolongiranju prve rate plaćanja koncesija, a vjerojatno će biti popusta koji će se definirati na kraju sezone. Ugostitelji će bez dodatne naknade moći povećati štekate kako bi zadovoljili nove mjere, odgovorio je Buljan, dodavši kako je dogovoreno da će se sjednica Općinskoga vijeća sazvati do 10. lipnja na kojoj bi se trebala napraviti projekcija prihoda te zatim donijele potrebne korekcije kroz proračun.

Iako se oporba pita postoji li mogućnost da se gospodarstvenicima, odnosno poduzetnicima smanje komunalna davanja, načelnik je rekao kako nije planirana nikakva pomoć gospodarstvenicima. — Trebamo štititi općinske interese. Vlada RH priprema brojne mjere za pomoć gospodarstvu te su neke od tih mjera već na snazi, poručio je bolski načelnik, dodavši kako općinski proračun nema planirani fond pomoći za gospodarstvenike. Zanimljiv je i podatak koji dolazi iz Bola, a govori da neće biti nikakvih smanjivanja plaća u općinskim ustanovama (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...